Vilnius laukia popiežiaus, pasiruošimas užtruks iki ryto

„Benvenuto papa Francesco“, – skelbia užrašas ant Vilniaus arkikatedros varpinės. Penktadienio pavakarę katedros aikštė ir visas Vilniaus centras jau išraizgytas metaliniais atitvarais, tačiau piligrimų minia čia plūstels tik rytoj, kai popiežius Pranciškus atvyks susitikti su jaunimu.

Pavieniai turistai stabteli ties aikštės prieigomis. Vieni tik pasidairo, kiti įsiamžina asmenukėse. Scenoje, į kurią ryt kryps piligrimų akys, jaunimas repetuoja šokį, kurį šoks Šventajam Tėvui. Kameras kalibruoja televizijos operatoriai – renginį transliuos LRT. Aplink aikštę būriuojasi grupelės savanorių, kuriems koordinatoriai dėlioja paskutinius akcentus, kaip elgtis popiežiaus vizito metu. Šauliai ir jūrų skautai surengia trumpą praktinį mokymą kaip suvaldyti minią ir atsakinėja į savanoriams iškilusius klausimus.

Aplink aikštę būriuojasi grupelės savanorių, kuriems koordinatoriai dėlioja paskutinius akcentus.

Gerokai daugiau nei paprastą penktadienio vakarą Vilniaus centre dvasinio luomo atstovų – ratą po Senamiestį, kur rytoj lankysis popiežius Pranciškus, apsuka ir kunigai, ir seserys vienuolės.

Čia pat būrelis Hare Krišna garbintojų džiaugsmingai gieda savo giesmes ir praeivius vaišina saldėsiais – Šventasis Tėvas dar vakar vaizdo įraše sakė, kad norėtų apkabinti visus, nesvarbu, kokio jie tikėjimo ar visai netikintys.

„Saugote?“, – pasiteiraujame dviejų kariškių, kurie prižiūri iš pirmo žvilgsnio kioskelius primenančius statinius – rytoj tai bus patikros punktai visiems, kurie eis į susitikimus su Jo Šventenybe. Vyrai nelinkę leistis į kalbas, tik paaiškina, kad patikros punktai bus saugomi visą naktį.

Techniniams darbuotojams – pats darbymetis. Katedros aikštėje vyrai dėlioja paskutinius akcentus scenoje, kur vėjas stipriai įsisuka į baltus audeklus. S.Daukanto aikštėje prie prezidentūros, kur šeštadienį popiežius Pranciškus kreipsis į visuomenę, pasirodo ir kariškiai su tarnybiniais šunimis, bet greitai dingsta už prezidentūros durų. Pastato balkone įrenginėjama pakyla, aikštės prieigose vyrai triūsia rankiniais pjūklais pjaustydami lentgalius, o prie Aušros Vartų vyksta garso technikos patikrinimas – skaitomas tekstas, kurį ryt čia išgirs susirinkusios vaikus globojančios šeimos. Jos kartu su Šventuoju Tėvu melsis rožinio dalį.

Panašu, kad pačiame sostinės centre laukia chaotiška naktis. Nors daugelyje gatvių įrengti ženklai draudžia statyti automobilius, apie 19 val. jų dar buvo pilnos gatvės, o policija iš anksto buvo įspėjusi, kad pažeidėjams pareigūnai nenuolaidžiaus – draudžiamose vietose palikti automobiliai tiesiog bus nuvežti. Nuo 22 val. eismas aplink katedros aikštę ir didesnėje dalyje Senamiesčio uždaromas visiškai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
...visa ta sumaistis del popieziaus [kuris gal ir geras zmogus] ,bet ka jis nuveikes yra zmonijai?...vis tos pacios 2000 metu tamsybes dogmos ;kaip ir tie krishnai ,muslimai beskraidantys po pasauli su savo antzmogishka logika,,,religines partijos-bendruomenes tai skausmingas shashasZEMEJE,. Gerumo ,brolybes ,draugystes tarpusavyje ,o ne religinio tamsumo zmonems -- lyg kauke ant veidu ir smegenu kaip galima taip tamsoje [ir religiniame transe!] pragyventi GAMTOS DUOTUS TIK KELETA DESIMTMECIU??? jei butu ar yra Dievulis jis nenoretu tokios kvailos tamsybes tai apsurdas Buk puikiu zmogum neshk GERI ATJAUTA bet ne toki religini chaosa kuris kitos religijos-partijos atstovui sukelia atvira neapykanta salin partijasreliginiu pagrindu kada "atsimerksim" ir ishtiesim gerumo apraiska??

as

as portretas
vat idomu, kodel automobilius nuvezti visdelto sugeba, kai nori milicinkai. Taciau kai kiekviena diena automobiliai stovis po tokiais zenklais, tai neieko tokio... velnio veryga su velnio svarkeliu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių