Vilniuje ir Kaune verslas norėtų skaidresnių viešųjų pirkimų

  • Teksto dydis:

Kas trečias (31 proc.) verslininkas Vilniuje ir kas penktas (19 proc.) Kaune nedalyvavo viešajame pirkime, nes, jų manymu, konkursas buvo skirtas konkrečiai įmonei, rodo „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) atlikta verslininkų apklausa.

Anot tyrimo autorių, verslininkai taip pat pripažįsta, kad dauguma tiekėjų pasinaudotų pažintimis siekiant laimėti konkursą.

„Man regis, Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybių namų darbai yra aiškūs. 2018 metais nebeužtenka turėti antikorupcinių priemonių plano su keliais punktais apie viešuosius pirkimus. Turi sugebėti aiškiai papasakoti, kaip žinai, kad šiemet vykdai viešuosius pirkimus skaidriau nei pernai ir geriau užkerti kelią korupcijai. Beje, tai galioja ir daugumai kitų stambiausių įstaigų, kurios kasmet išleidžia šimtus milijonų mūsų visų pinigų“, – pranešime spaudai teigė TILS vadovas Sergejus Muravjovas.

Apklausos duomenimis, trečdalis įmonių mano, kad Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybės viešuosius pirkimus vykdo nesąžiningai. Taip pat trečdalis verslininkų nepasitiki savo konkurentais.

Vienas iš dešimties verslininkų Vilniuje ir vienas iš septynių Kaune mano, kad egzistuoja situacijos, kai konkurentai gauna konfidencialios informacijos. Tuo metu kas dešimtas verslininkas yra nedalyvavęs konkurse dėl per trumpo paraiškų teikimo termino.

70 proc. apklaustų verslų teigia, kad išankstiniai susitarimai dėl konkursų laimėtojų yra nepateisinami, tačiau, anot 38 proc. verslininkų Vilniuje ir 28 proc. Kaune, konkursuose yra tikėtini karteliniai susitarimai.

S. Muravjovo teigimu, Vilniaus ir Kauno savivaldybėms reikia žkirsti kelią informacijos apie pirkimą nutekinimui, geriau pagrįsti neskelbiamus pirkimus ir skatinti tiekėjų konkurenciją bei taikyti pagrįstus kriterijus pasiūlymų vertinimui. Taip pat savivaldybės turėtų užtikrinti, kad techninės specifikacijos ir kvalifikaciniai reikalavimai skirti ne konkrečioms įmonėms.

Be to, „Transparency International“ Lietuvos skyriaus tyrimas parodė, jog pirkimai statybų sektoriuje – rizikingiausi. 40 proc. statybų pirkimuose dalyvavusių verslininkų Vilniuje ir 30 proc. Kaune teigė, kad konkursas buvo pritaikytas konkrečioms įmonėms.

„Transparency International“ Lietuvos skyrius verslininkų apklausą atliko praėjusių metų liepą–rugsėjį. Iš viso apklausoje dalyvavo 170 įmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Verslininkas

Verslininkas portretas
Buvau įsitikinęs, kad valdant miestą Matijošaičiui konkursai bus sąžiningesni. Nežinau, ar valdininkai jį mausto ar jis pats tą toleruoja, bet konkursai tokie pat kaip ir anksčiau- paruošti konkrečiam tiekėjui. Reikalavimai patiems paprasčiausiems darbams turėti sertifikatus, atestatus, didžiules apyvartas ir t.t. Viskas yra daroma didiesiems ir draugams. Smulkiam verslui nėra jokių šansų, nors didžiausius mokesčius sumoka smulkusis verslas. Dar viena sritis, kurioje Kaunas galėtų parodyti pavyzdį visai Lietuvai tai SMULKAUS IR VIDUTINIO VERSLO SKATINIMAS.

siaip

siaip portretas
Jei jau apie Vilniu ir Kauna rasoma, tai kam ta Klaipedos nuotrauka ideta? :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių