VII forto teritorijoje žmonės per metus metalo išmeta daugiau už 3000 litų

Šeštadienį "Darom" komanda Kaune surengė tradicinę, šiemet jau trečią, talką VII forte. Kelios dešimtys savanorių, tarp kurių buvo ir vaikų, po pusdienį trukusių darbų buvo pavaišinti bulvėmis su mėsa ir gaiviaisiais gėrimais.

"Pastaruoju metu lijo, tad vasaros viduryje numatytus darbus atkėlėme į rugpjūčio antrąją pusę", – teigė Karo paveldo centro direktorius Vladimiras Orlovas.

Nuo 2009 metų kasmet vykstanti talka pastaruoju metu organizuojama tris-keturis kart per metus. Savanoriai rankomis surenka po 12-15 tonų šiukšlių.

"Randame ne tik butelių, bet ir labai daug senų baldų, vežimėlių, buitinės technikos, – pasak V.Orlovo, žmonės nuo sovietmečio įpratę, kad fortas – tai nemokamas šiukšlynas. Iš 2 km ilgio forto griovio – 1,5 km yra tapęs sąvartynu. – Keista, kad randame daug metalo. Per metus atidavę jį į supirktuves, surenkame daugiau nei 3000 litų".

Tiesa, pastaruoju metu žmonės išmeta mažiau šiukšlių ir įprastai meta ne į jau išvalytą vietą, bet greta. "Mums svarbiausias radinys, kai kasdami juodžemį randame autentiškus forto elementus", – tęsė V.Orlovas.
Prieš dvejus metus forte rasta masinė kapavietė: 1941-ųjų liepą VII-ojo forto teritorijoje nužudyta apie 5 tūkst. žmonių, daugiausia žydų kauniečių.
Kauno VII fortas pradėtas statyti 1883, baigtas – 1887 metais.

Fortas yra arti III tvirtovės skyriaus centrinių įtvirtinimų, jis faktiškai yra tvirtovės užnugaryje. Pirmuoju forto šeimininku tapo Rusijos imperijos kariuomenės Kauno tvirtovės artilerijos 11-oji kuopa, o 1915 m. fortą be jokio pasipriešinimo užėmė kaizerinės vokiečių pajėgos.


Šiame straipsnyje: VII fortastalkaakcija darom

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių