Viešojo saugumo tarnybos jubiliejus – be įkūrėjo

Viešojo saugumo tarnyba (VST) mini 25-ąsias įkūrimo metines. Šios tarnybos pamatus padėjo Kaune įkurtas buvęs vidaus tarnybos pirmasis pulkas ir jam vadovauti paskirtas tuomet pulkininkas dabar jau į atsargą išėjęs generolas Sergejus Madalovas.

Įkūrėjas pamirštas?

Vakar atsiliepęs telefonu S.Madalovas, kaip visada optimistiškai raportavo: "Gyvenu normaliai." Generolas kiek sukluso priminus apie artėjančias VST metines ir pataisė: "VST įkurta tik 2007 m. Vidaus tarnybos pirmajam pulkui 25-eri."

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę 1990 m. ir iškilus klausimui, kas užtikrins valstybėje atliekančių bausmę nuteistųjų apsaugą įkalinimo įstaigose, jų konvojavimą, nuteistųjų riaušių malšinimą, pabėgusiųjų paiešką, buvo iškeltas uždavinys sukurti vidaus tarnybos dalinius. 1991 m. spalio 18 d. buvo sukurtas vidaus tarnybos pirmasis pulkas, kurio vadu paskirtas vidaus tarnybos pulkininkas S.Madalovas.

Pernai į atsargą išėjęs svarbios Lietuvai tarnybos įkūrėjas neslėpė nesulaukęs šiai progai paminėti jokio kvietimo ar sveikinimo iš dabartinių tarnybos vadų, Vidaus reikalų ministerijos, po kurios sparnu glaudžiasi VST. "Matyt, jie taip diplomatiškai mane sveikina, kad aš neatvykčiau", – pajuokavo S.Madalovas. Generolas neslėpė kartėlio, kad prieš pat jam išeinant į atsargą pernai vasarą buvo mesti kaltinimai saviškių protegavimu.

"Tokie kaip mano žentas tada 1991 m. savanoriais atėjo tarnauti Lietuvai iš idėjos. Šauktinių nebuvo, nebuvo iš kur paimti karių. Turėjome 300 kalašnikovų ir raudoną man skirtą žiguliuką", – sunkius laikus prisiminė pirmojo pulko vadas.

Pradėjo nuo nulio

Tarnybos Lietuvoje metus generolas prisimena kaip sunkius, įdomius ir prasmingus. Čečėnų kilmės karininkas prieš priimdamas pasiūlymą vadovauti pirmajam pulkui pirmiausia sulaukė savo tėvo pritarimo: "Numirk už Lietuvą."

S.Madalovas nedramatizuoja, tačiau ir negražina – pradžia buvo labai sunki. Pats važinėjo po Lietuvą ir ragino jaunuolius, vyrus tapti savanoriais. Surinko, tačiau beveik 1,5 tūkst. savanorių pirmojo pulko karių net neturėjo kur apgyvendinti. Apie 200 apgyvendino Kaune, Žeimenos gatvėje, buvusiame kariniame dalinyje. Kadangi Pravieniškių kolonijoje nuo alkoholizmo gydomiems nuteistiesiems buvo pastatytas naujas pastatas, pirmajam pulkui atidavė senąjį.

"Tame pastate buvo gydoma apie 300 nuteistųjų. Aš sutalpinau per tūkstantį karių. Maistą kariams virėjos gamino lauko sąlygomis", – raudonos nuo šalčio moterų rankos dar dabar vado atmintyje.

"Neturėjome šaudyklos. Suradome vietą karjeruose netoli Pravieniškių ir ten vykdavo šaudymo pratybos. Išbaidėme visus žvėris, dar dabar Pravieniškių medžiotojai ant manęs pyksta", – buvusia kasdienybe dalijosi S.Madalovas.

Egzaminas išlaikytas

Pasak generolo, neatsitiktinai pirmasis pulkas buvo kuriamas Kaune. "Čia Lietuvos centras, toliau nuo valstybinės sienos. Be to, iš Kauno greičiau pasiekiamos kituose Lietuvos miestuose esančias įkalinimo įstaigos", – pasirinkimą motyvavo S.Madalovas.

Laikas buvo įtemptas. Rusijos kariuomenė dar buvo nepalikusi Lietuvos, tačiau žinojimas, kad ją bet kada gali atšaukti, reiškė, jog įkalinimo įstaigos lieka be apsaugos. Kas tada, jei rusai viską meta ir išeina? Šią situaciją žinojo ir nuteistieji. Juos lankė dar kitos mintys – išeidami sušaudys. Bruzdėjimas ir įtampa tvyrojo ir vienoje, ir kitoje spygliuotos sienos pusėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kingdom

Kingdom portretas
Jam turėjo būtiiškelta baudžiamoji byla,už tai,kad jam bunant vadu buvo iš valstybinės įmonės pasidarė UAB Madalovas,jisai nesiskaitė su karininkais,kareiviai jam statė namą,jahtą visą laiką veždavo i Nida su kariška mašina,poligone jam augindavo avis ir t.t Žodžiu visas pulkas ant jo dirbo!

pitkiz

pitkiz portretas
nemanau,kad toks žmogus,kaip Madalovas kreips dėmesį į visokių šakalų amsėjimą,jis net nepaspirtų-orumas neleistų,tegul šakalai švenčia-atminties neištrinsi ir nesukląstosi,kad ir kaip norėtum.Fuck off.

Įvardinkite pociaus krikštatėvį

Įvardinkite pociaus krikštatėvį portretas
Žurnalistai galėtų parašyti,kieno dėka buvo nuverstas puikus,neeilinis vadovas,ir į jo vieta pastatytas savas nemokša.Tai ,jeigu prikibote prie Madalovo,kad jis kaltas dėl to,kad dalinyje dirba jo dukra,tai kodėl nematote to,kad dabar,dalinyje dirba ištisa kuopa,jūsų statytinio giminių?Štai jūms ir dvigubi,beretiniai standartai.Ponas Madalovas buvo puikus kariškis,puikus žmogus ,kuri "patriotai"sugraužė.O nauji jūsų statytiniai,niekada nepasieks tokių aukštumų ,kaip Madalovas.
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių