Viešųjų darbų – ir į kapines

Kauno miesto tarybos posėdyje šiandien patvirtintas naujas viešųjų darbų sąrašas. Paprastai savivaldybė tokį sąrašą tvirtina suderinusi su Darbo birža.

Kaip sakė Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Marija Vyšniauskienė, iš esmės darbai lieka tie patys, tačiau jų grupavimas ir išdėstymas dokumentuose kiek pasikeitė, tačiau tai daugiau formalumas – naujų veiklos sričių viešiesiems darbams nėra.

Pagal tarybos patvirtintą sąrašą, viešieji darbai galės būti atliekami tvarkant viešojo naudojimo teritorijų kelius ar gatves, pakeles: šiukšlių rinkimas, šienavimas, sniego valymas, želdynų priežiūra, neprižiūrimų teritorijų tvarkymas, taip pat stichiškai susidariusių sąvartynų, užterštų neprižiūrimų teritorijų valymo darbai.

Viešuosius darbus taip pat bus galima atlikti tvarkant miškus, parkus, skverus, vandens telkinių pakrantes ir paplūdimius.

Viešuosius darbus atliekantys asmenys taip pat galės prižiūrėti ir tvarkyti kapines, atlikti pagalbinius istorijos ir kultūros paveldo objektų, muziejų tvarkymo darbus.

Viešiesiems darbams taip pat priskiriami pagalbiniai darbai socialinės, švietimo, sveikatos ir visuomeninės paskirties įmonėse, įstaigose, organizacijose.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu, viešieji darbai turi būti skirti padėti palaikyti ir (ar) plėtoti vietos bendruomenės socialinę infrastruktūrą.

Viešųjų darbų tikslas – sudaryti galimybes bedarbiams, įspėtiems apie atleidimą iš darbo darbingo amžiaus darbuotojams, bendrojo lavinimo mokyklų mokiniams atostogų metu, ekonominius sunkumus patiriančių įmonių darbuotojams priverstinių prastovų metu ar dirbantiems ne visą darbo laiką laikinai įsidarbinti, siekiant užsidirbti pragyvenimui būtinų lėšų.

Viešųjų darbų trukmė per 12 kalendorinių mėnesių laikotarpį negali būti ilgesnė kaip 6 mėnesiai. Viešieji darbai gali būti finansuojami iš Užimtumo fondo lėšų, valstybės ar savivaldybės biudžetų lėšų.

Darbdaviams, įdarbinusiems pagal darbo sutartį viešiesiems darbams atlikti darbo biržos siųstus asmenis, mokamos subsidijos darbo užmokesčiui, skirtos visiškai ar iš dalies kompensuoti darbo užmokesčio už įdarbinto asmens faktiškai dirbtą laiką, apskaičiuoto pagal tą mėnesį galiojantį Vyriausybės patvirtintą minimalų valandinį atlygį, draudėjo privalomojo valstybinio socialinio draudimo įmokoms, apskaičiuotoms nuo šio darbo užmokesčio, piniginei kompensacijai už nepanaudotas atostogas, įskaitant draudėjo privalomojo valstybinio socialinio draudimo įmokų sumą. 


Šiame straipsnyje: Viešieji darbaidarbasnedarbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių