Viešieji darbai: iš pasamdytų bedarbių dažnai daugiau vargo nei naudos

Viešosioms erdvėms, biudžetinių įstaigų aplinkai Kaune tvarkyti šiemet laikinai įdarbinti 243 bedarbiai. Bet kartais iš jų – daugiau vargo nei naudos: tenka barti dėl tingumo, varyte varyti į darbą.

Viešosioms erdvėms, biudžetinių įstaigų aplinkai Kaune tvarkyti šiemet laikinai įdarbinti 243 bedarbiai. Bet kartais iš jų – daugiau vargo nei naudos: tenka barti dėl tingumo, varyte varyti į darbą.

Poreikis didelis

Kiekvienais metais gatvėse, parkuose, kapinėse, darželių ir mokyklų teritorijose nekvalifikuotiems darbams Kaune priimami darbo biržos atsiųsti žmonės.

Pasak Kauno savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėjos pavaduotojos Jūratės Putnienės, tokių darbuotojų miestui reikia nuolat. "Jų poreikis yra didesnis nei pasiūla ir galimybės. Visada galime pasiūlyti daug darbo, tačiau esame priklausomi nuo valstybės finansavimo", – teigė ji.

J.Putnienė aiškino, kad valstybė dengia 60 proc. viešųjų darbų algoms skirtų lėšų, likusią dalį iš savo biudžeto turi skirti savivaldybė. Šiemet miestas bedarbiams samdyti turi 473 tūkst. litų biudžetą – apie 100 tūkst. litų mažiau nei pernai. 2012 m. mieste darbavosi 630 laikinai įdarbinti bedarbiai, šiemet iki liepos – 243.

Gauna minimumą

"Paprastai daug darbuotojų siunčiame į įmonę "Kauno švara", kuri atsakinga už miesto viešųjų erdvių – gatvių, aikščių – tvarkymą, taip pat konkurse laimėjusiai želdynus, parkus prižiūrinčiai įmonei – bendrovei "Kapinių priežiūra", – vardijo J.Putnienė. – Dalis bedarbių padeda tvarkyti ir remontuoti vaikų darželius, mokyklas, kitas miesto biudžetines įstaigas."

Kauno teritorinės darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėja Inga Balnanosienė sakė, kad įdarbintiems pagal viešųjų darbų programą asmenims skaičiuojama minimali alga – tūkstantis litų iki mokesčių. "Jie dažnai dirba ne visą darbo dieną, todėl mokama pagal atidirbtą valandų skaičių", – sakė vedėja.

I.Balnanosienės teigimu, viešųjų darbų programa planuojama kartu su savivaldybėmis pagal jų poreikį. "Kauno teritorinėje darbo biržoje registruoti asmenys noriai dalyvauja programoje, kadangi tai galimybė nors kiek padirbėti gyvenamosios vietos teritorijoje", – tvirtino ji.

Tingūs ir išgeriantys

Viešieji darbai pirmiausia siūlomi ilgalaikiams bedarbiams, auginantiems vaikus ir neturintiems darbo žmonėms, ieškantiems darbo asmenims, kuriems per 50 metų.

Vienas didžiausių bedarbių darbdavių Kaune yra "Kauno švara". Šios bendrovės kokybės ir reklamos vadybininkė Rima Apolianskaitė skaičiavo, kad per pastaruosius penkis mėnesius viešųjų darbų sektoriuje buvo įdarbintas 81 žmogus. Nuo rugpjūčio pabaigos įmonėje teliks 19 laikinai įdarbintų asmenų. "Jie paprastai įdarbinami 42 darbo dienoms", – aiškino R.Apolianskaitė.

Specialistės pastebėjimu, nekvalifikuota ir pigi darbo jėga nėra didelis džiaugsmas. "Šiemet 13 laikinųjų darbuotojų teko atleisti iš darbo už pravaikštas ar pasirodymą darbe neblaiviems. Apie darbo kokybę ir našumą kalbėti sudėtinga, kadangi apie 50 proc. įsidarbina tik tam, kad neprarastų gaunamų pašalpų. Vertinant tokių darbuotojų naudą, galima sakyti, kad tai daugiau našta ir miestui, ir įmonei, kadangi ateinantieji dirbti nėra suinteresuoti stropiai dirbti", – tvirtino R.Apolianskaitė.

Duobkasiais nedirba

Savivaldybės įmonė "Kapinių priežiūra" taip pat priima daug darbuotojų – per metus apie 70. Vienu metu čia darbuojasi apie 20 žmonių, atsiųstų iš darbo biržos. "Kapinių priežiūros" direktorius Algirdas Verbickas aiškino, kad didžiausias viešųjų darbų programos dalyvių poreikis būna pavasarį ir rudenį, kai kapinėms tvarkyti reikia daug darbo rankų.

"Darbo biržos atsiųstiesiems patikime nesudėtingus, nekvalifikuotus darbus. Jiems neleidžiame dirbti su žolės, šakų pjovimo įrenginiais, nes tam reikia specialaus pasirengimo, taip pat jie neskiriami padėti duobkasiams, nes tai irgi – specialių žinių reikalaujantis darbas", – pasakojo A.Verbickas.

Viešųjų darbų programos dalyviai kapinėse ravi piktžoles, renka šiukšles, šluoja takus. "Tokių darbininkų mums labai reikia. Tiesa, rūpesčių kelia tai, kad daugumai jų trūksta disciplinos, atsakingo požiūrio į darbą", – pasakojo A.Verbickas.

Vis dėlto direktorius pastebėjo, kad būna ir išimčių. "Šiemet keliems viešųjų darbų programos darbininkams pasiūlėme pas mus dirbti nuolat, nes savo pareigas jie atliko uoliai ir noriai. Tokių būta ir ankstesniais metais", – tikino A.Verbickas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zzzzzzzzzzzzzzzzzz

zzzzzzzzzzzzzzzzzz portretas
Tik vergovinej santvarkoj zmones turintis kvalifikacija yra prievarta darbo birzu siunciami dirbti nekvalifikuotu lauko darbu uz minimuma , zodziu atima is zmoniu teise i norima darba pagal igyta profesija ir atitinkanti atlyginima .

to to taip ir kitiems

to     to taip  ir kitiems  portretas
pradžiai kad baigt 12 klasių ir kitus mokslus , reikia pinigėlių taip kad jei esi ubagas ir tėvai nėra vagys tai fig tu ką pasieksi o jei ir šeip taip pasieksi negausi darbo o tau jau kažką pasiekus bus praėje geriausi gyvenimo metai ir sedėsi su ta pačia pašalpa arba būsi priverstas palikti tėvynę o tokią sistemą sukurė Lietuvos seimai ir prezidentai , kaip sakė nuosmauka paulauskas tai naturali atranka . Beje idiotai iš kaunodienos kurimo ir priežiūros puslapio mes ltu gyvenam rašykit

to taip

to taip portretas
mokintis reikejo 12 klasiu + 4 metai bakalauras + 2 metai magistras, tada galetum sedeti su tusinuku rankoje, nes zinotum ka su juo veikti. o dabar mokslo nulis, smegenu nulis, tai ir varyk siuksliu rinkti arba geriau emigruok
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių