A. Veryga nori eksperimentuoti Kauno mokyklose

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kartu su švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene kreipėsi į Kauno miesto ir rajono savivaldybes siūlydami pagerinti moksleivių mitybą ugdymo įstaigose – ilginti pietų pertraukas, maistą tiekti ne porcijomis, kaip yra šiuo metu, o švediško stalo principu. Šiam pilotiniam projektui pasiteisinus, toks modelis būtų diegiamas ir kitose šalies mokyklose.

Naujas planas

„Turime pripažinti, kad Lietuvos moksleivių mityba yra prasta ir norint ugdyti sveiką jaunąją kartą yra būtina taisyti nusistovėjusį modelį, todėl remiantis užsienio šalių patirtimi buvo pasiūlytas visiškai naujas mitybos planas. Kaunas ir Kauno rajonas šiam pilotiniam projektui buvo pasirinktas neatsitiktinai. Čia valdžia jau atkreipė dėmesį į keistiną situaciją, bandė ją gerinti kitais būdais ir yra atvira inovatyvioms idėjoms“, – sako sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

Kauno rajonas jau yra išbandęs švediško stalo modelį kai kuriose mokyklose, o Kauno miestas kaip tik šiuo metu svarsto maitinimo organizavimo gerinimą ugdymo įstaigose, skelbia Sveikatos apsaugos ministerija.

Ministro A. Verygos teigimu, mitybos specialistai rekomenduoja, kad pietūs būtų organizuojami ne vėliau kaip praėjus 4 val. nuo pamokų pradžios. O vaikų ir jaunimo aptarnavimui pietų metu pagerinti rekomenduojama rasti galimybę pailginti pertraukas iki vienos valandos.

„Galbūt vaikai pavalgyti spėja ir greičiau, tačiau tuomet iškyla kokybės klausimas. Pietų pertrauka skirta ne tik pavalgyti, jos metu reikia ir pailsėti, kad būtų galima toliau kokybiškai mokytis. Valgymas paskubomis nėra palankus sveikatai. Man pačiam kaip tėvui yra svarbi vaikų sveikata ir ugdymo įstaigos yra viena iš tų vietų, kuriose ta sveikata turi būti pasirūpinta“, – teigia A. Veryga.

Pietų pertrauka skirta ne tik pavalgyti, jos metu reikia ir pailsėti, kad būtų galima toliau kokybiškai mokytis.

Kita dažna problema, su kuria susiduriama, yra ta, kad moksleiviams pateikiamas maistas porcijomis. Vaikai būna išrankūs ir suvalgo ne viską, tad gauna nepakankamą kalorijų ir naudingų medžiagų kiekį. Todėl rekomenduojama sudaryti galimybę moksleiviams pasirinkti iš kelių karštųjų pietų patiekalų ir kelių garnyrų.

Geriausias būdas tai įgyvendinti, anot ministerijos, būtų maisto pateikimas švediško stalo principu. Tai reiškia, kad moksleiviams turi būti sudarytos galimybės patiems įsidėti maisto. Taip jie galėtų pasirinkti, ko norėtų tą dieną ir patys nuspręstų, kiek valgyti. Ministerijos teigimu, tai itin aktualu tiems jauniems žmonėms, kurie turi alergijų ar netoleruoja tam tikrų maisto produktų.

Be to, moksleiviams turi būti suteikta galimybė patiems atsinešti maistą iš namų. Už tokio maisto kokybę būtų atsakingi vaiko tėvai ar globėjai, skelbia Sveikatos apsaugos ministerija.

Pasiūlymą apsvarstys

Kauno miesto ir rajono savivaldybių atstovai teigia svarstysiantys siūlymą dėl pietų pertraukos ilginimo ir švediško stalo principo mokyklose, tačiau atkreipia dėmesį, kad tai gali sukelti nepatogumų būrelius lankantiems moksleiviams.

„Vaikai pavalgo per pusvalandį, kitą laiką mes turėtume galvoti apie jų užėmimą. Kitas klausimas – ilgėja vaiko buvimas mokykloje ir nusikelia įvairios užklasinės veiklos. Tų mokyklų mokiniams gali atsirasti problemų lankant papildomus užsiėmimus“, – BNS sakė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Putrienė.

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Antanas Nesteckis taip pat atkreipė dėmesį, kad ilgesnė pietų pertrauka kai kuriose mokyklose būtų sudėtinga mokytojams, dirbantiems daugiau nei vienoje švietimo įstaigoje, be to, reikėtų derinti moksleivių parvežimą mokykliniais autobusais.

„Vaikai turi ir užklasinių veiklų, neformalaus ugdymo pamokėles – labai daug kas keistųsi. Ir suvežimas vaikų yra pritaikomas – kad autobusiukai juos galėtų atvežti ir išvežti – viskas yra susiję, reikia matyti visumą, ne tik prailgintą pietų pertrauką“, – BNS sakė jis.

Rajone šį siūlymą planuojama aptarti rugsėjo pradžioje, kai iš atostogų grįš mokyklų bendruomenės. Kauno mieste pasiūlymas yra svarstomas ir planuojama, kad maždaug penkiose mokyklose šį maitinimo būdą būtų galima išbandyti, tačiau tai galėtų būti įgyvendinta ne anksčiau sausio mėnesio.

„Reikalingi sisteminiai sprendimai, kurie užtrunka. Mokyklų valgyklose dirba privačios įstaigos, teikiančios šią paslaugą. Turėtume kalbėti su tiekėjais, ar jie galėtų tai užtikrinti. Tai susiję su išlaidomis įrengiant patalpas, pritaikant tokiam maitinimui“, – sakė N.Putrienė.


Komentaras

Audrius Murauskas,

Lietuvos tėvų forumo vadovas

Ilgesnės pertraukos ir švediško stalo idėjos yra priimtinos ir sveikintinos. Kai kurios mokyklos švedišką stalą jau yra išbandžiusios ir rezultatais patenkintos. Iš viešosios erdvės susidariau įspūdį, kad savivaldybė pati nuspręs, kiek ir kokios mokyklos dalyvaus šiame pirminiame bandomajame projekte.

Teisingiausiai būtų pasiūlyti pačioms mokykloms ir jų bendruomenėms apsispręsti, ar jie norėtų kitaip organizuoti maitinimą. Kalbant apie tai, kad, pailginus pagrindinę pertrauką, tektų keisti užklasinių veiklų grafikus, būtent todėl ir reikėtų leisti apsispręsti dėl pokyčių kiekvienai švietimo ir ugdymo įstaigai bei jos bendruomenei. Derinimo ir perstumdymo būtų, tačiau bet kokiu atveju visų pirma reikia sau suformuluoti, dėl ko šie pokyčiai priimami – siekiame būti fiziškai ir psichiškai sveikesni, o mityba yra svarbi to dalis.

Ilgesnė pertrauka būtų skirta ir pietums, ir poilsiui, bendravimui. Gal vertėtų į mokyklas pasikviesti lektorių? Jeigu bendruomenė supras neskubaus valgymo naudą, pokyčius priims lengviau.

Dar vienas momentas – šiuo metu Kauno savivaldybėje yra suburta darbo grupė maitinimo vaikų darželiuose klausimams spręsti, o dėl maitinimo mokyklose organizavimo savivaldybė tartis, atrodo, nelinkusi. Reikėtų aptarti ne tik minimus klausimus, bet ir kitokias aktualijas, pavyzdžiui, tai, kad jau baigiasi mokyklų valgyklų nuomos sutartys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kaip bus?

o kaip bus? portretas
Su tuo, kuris prie švediško stalo pavėluos? Arba dičkiai suvalgys kas skaniau? Kas prižiūrės viską? Kokiaxbus tokio pavalgymo kaina? Jei kalbam apie išperkamus pietus mažiukams- vėl kitas klausimas. O kas su tais vaikeliais pertraukos metu sportuos? Juos užims ir bovys? Budintis mokytojas?

Tyla

Tyla portretas
Jus vis kalbate apie pauglius. O ar pagalvojote ką pradinių kl mokinukas veiks per tą valandą?Ar iš tiesų paugliams reikalinga ta valanda?Mielieji tėveliai tik mažoji dalis valgo mokyklos valgyklose, juk aplinkui pilna greito maisto užkandinių. Iškiškite nosis į Rotušės ,,sušines,, ir kitas kavinukes ,nustebsite pamatę pertraukų metų mirguliuojant tų pačių Jezuitų gimnazijos mokinius. O darželiuose prie mėsos patiekalų siūlomos įvairios kruopų košės, daug daržovių,beje kaip ir mokyklose. Tik tose įstaigose retai besilankantys gali paistyti apie švediškus stalus, o gal dar pasvastykime kiek tai kainuos?

??????

?????? portretas
Gal reiktų leisti pinigus ne privačiam verslui remti, o normaliam, vietoje gaminamam maistui gaminti. Niekur negirdėjau, kad kas džiaugtųsi tų maitinančių firmų darbu. Kas užiminės vaikus per tą ilgą pietų pertrauką? Lektoriai? Iš kur jų imsite dirbančių už dyka kasdien maždaug po vieną pamoką? Iš krepšelio? Vaikai sugalvoja tiek ,,pasilinksminimų", kad pusvelčiui dirbantys mokytojai spjaus į savo darbą ir išeis kur akys mato.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių