Verslininkai neįgaliųjų Laisvės alėjoje nepamirš?

  • Teksto dydis:

Parduotuvės, kavinės, biurai ir kiti objektai rekonstruotoje Laisvės alėjoje turi būti nesunkiai pasiekiami kiekvienam kauniečiui ar miesto svečiui. Nors Kauno miesto savivaldybė visiems rekonstruotoje pėsčiųjų gatvės atkarpoje esančių patalpų savininkams padovanojo neįgaliųjų įvažų įrengimo projektus ir pasiūlė žymias mokesčių lengvatas, šį pasiūlymą daugelis ignoravo.

Miesto širdimi tituluojama Laisvės alėja keičia savo rūbą, tačiau turi išsaugoti savo patrauklumą bei komfortą visiems čia apsilankantiems. Vienas svarbiausių akcentų – patogūs neįgaliųjų įėjimai į pastatus. Kauno miesto savivaldybė priėmė sprendimą, leidžiantį savo patalpose pandusus įsirengusiems verslininkams gauti žemės ar nekilnojamo turto mokesčių lengvatas, siekiančias iki 50 proc.

„Kaunas stengiasi sudaryti palankias sąlygas verslui, todėl atitinkamai ir iš verslininkų pusės tikimės socialiai atsakingo požiūrio. Neįgalieji turi išvengti bet kokio diskomforto patenkant į vienas ar kitas patalpas, todėl jų šeimininkai privalo tai užtikrinti. Savivaldybė privačiose valdose šeimininkauti negali, tačiau radome sprendimą, kaip padėti pandusus įsirengiantiems verslininkams. Visiems jiems įteikėme pandusų įrengimo projektus ir užtikrinome, kad juos įsirengę patalpų savininkai į tai investuotus pinigus galės susigrąžinti per mokesčių lengvatas“, – pasakojo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Rekonstrukcijos projekte buvo numatyta, kad anksčiau pastatų prieigose buvusių pandusų nebeliks, nes tai neretai tampa ne privalumu, bet kliūtimi akliesiems, mamoms su vežimėliais ir kitiems praeiviams. Iš viso buvo pašalinti keturi tokie išoriniai pandusai. Nuspręsta, kad neįgaliųjų įeigos turi atsirasti patalpų viduje. Tai ne tik patogiau, bet ir saugiau, ypač šaltuoju metų laiku.

Neįgaliesiems pritaikytus įėjimus rekonstruotoje Laisvės alėjos dalyje įsirengė patalpų, kuriose yra įsikūrę „Lietuviški patiekalai“, „Chill Cafe“, „Stop & Go“, „Utenos trikotažas“ savininkai. Pandusą patalpų viduje įsirengė ir Kauno miesto turizmo informacijos centras, virtęs į „Kaunas IN“ ir išsikėlęs į patalpas V. Putvinskio gatvėje, taip pat – patalpų, kuriose anksčiau veikė „Salamander“ parduotuvė, savininkai.

„Planuojame žengti dar vieną žingsnį, kuris turėtų padėti pasiekti norimą rezultatą. Ketiname tų pastatų, kurių fasadų sutvarkymui miestas suteiks paramą, savininkus sutartyse įpareigoti įsirengti neįgaliesiems pritaikytus įėjimus“, – teigė G. Petrauskas.


Šiame straipsnyje: Laisvės alėjaneįgalieji

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių