Verbų sekmadienis į senamiestį pritraukė minias kauniečių

Saulėtą ir vėjuotą sekmadienio rytą Kauno senamiesčio gatves užtvindė automobiliai, o bažnyčias – Verbų sekmadienį anksti atsikėlę kauniečiai.

Ties arkikatedra savo pozicijas jau buvo užsiėmę prekeiviai, kurie siūlė ne tik verbas, kadagius, bet ir įvairius saldumynus, bandeles, suvenyrus.

Meniškai padarytas verbas prie arkikatedros pardavinėjanti tautodailininkė iš Marijampolės Birutė Juškevičienė teigė, jog kauniečiai verbas aktyviausiai pradeda pirkti po pietų.

„Kaunas mėgsta ilgai miegoti. Atsibunda tik gerokai po pietų“, – savo pastebėjimais dalijosi tautodailininkė. Ji siūlė pirkti verbas, vaizduojančias paukščius, saulutes, kiaušinius.

„Paukščiai ir saulė atneša pavasarį, o kiaušiniai simbolizuoja gyvybės paslaptį“, –aiškino verbų kūrėja. Ji pasakojo kasmet dalyvaujanti Punske (Lenkija) vykstančiose verbų kūrėjų konkursuose ir nuolat užimanti antrąsias vietas.

„Lenkai pirmas vietas visada skiria tik saviems“, – paaiškino marijampolietė.

Meniškos B. Juškevičienės verbos kainavo nuo 10 iki 15 litų. Pasak moters, vienai verbai pagaminti reikia apie pusvalandžio. Tačiau nemažai laiko reikalauja ir parengiamasis darbas: žolių džiovinimas ir auginimas.

Prie Kauno arkikatedros tradiciškai buvo pardavinėjamos ir kadagių šakelės, už kurias buvo prašoma nuo lito iki dviejų. Kadagių vainikėliai kainavo apie 5 litus. Buvo galima nusipirkti ir žibuoklių, kurių puokštė kainavo 2 litus.

Lietuvoje nuo seno tikima, jog Verbų sekmadienį į namus parsinešta pašventinta verba gali apsaugoti nuo blogio. Pašventintais kadagiais smilkomi kambariai, kadagių šakelėmis simboliškai plakami artimieji, linkint jiems laimės ir saugumo.


Šiame straipsnyje: verbų sekmadieniskaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

lietus

lietus portretas
Nesuprantu kodel rotuses aikste pilna automobiliu, gryna betvarke

simas

simas portretas
į bažnyčia su mašiną įvažiuotų jei tik galėtų sektantai,

vyt

vyt  portretas
spekuliantus iš šventoriaus ir kuo toliau
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių