Velykaičius mokėsi marginti ir vicemeras

  • Teksto dydis:

Šiandien Kauno rajono savivaldybės darbuotojai per pietų pertrauką dalyvavo tradicinėje kiaušinių marginimo pamokėlėje.

Įvairių marginimo technikų juos mokė etnokultūros specialistė Jolanta Balnytė, tautodailininkė Roberta Kazlauskienė, etnologė Laima Praškevičienė ir Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos tikybos mokytoja Vilma Garličionokienė. Jos parodė, kaip gražinti kiaušinius vašku ir skutinėti tradicinius ornamentus.

Tarp norinčiųjų išmokti kiaušinių marginimo meno buvo ir savivaldybės vicemeras Paulius Visockas, vašku kruopščiai išgražinęs ne vieną margutį. Velykiniais papročiais ir marginimo simbolių reikšmėmis taip pat domėjosi administracijos direktorius Antanas Nesteckis.

Pirmadienio vakarą Ramučių kultūros centre irgi susirinko būrys norinčiųjų išbandyti įvairius kiaušinių dažymo būdus: vašku, žolynais ir kreidelėmis. Prie kvepiančio stalo pamoką vedė tos pačios ekspertės – Ramučių kultūros centro etnografė J. Balnytė ir tautodailininkės R. Kazlauskienė bei V. Garličionokienė.

Užsiėmimo dalyviai po kelių valandų iškeliavo namo su papuoštais margučiais ir pakilia švenčių laukimo nuotaika.

Kiaušinių marginimas yra neatsiejamas nuo Velykų. Prieš Velykas kiaušiniai dažomi daugelyje krikščioniško pasaulio šalių kaip atgimimo, Kristaus prisikėlimo simbolis. Tačiau šis paprotys yra daug senesnis už krikščionybę. Dar prieš Kristaus gimimą kiaušinis buvo laikomas ne tik gamtos atgimimo, bet ir kiekvieno gyvio pradžios simboliu.

Dovanodami margučius vieni kitiems, linkime laimės, sveikatos ir džiaugsmo. Todėl per Velykas neužmirškite margučių padovanoti šeimai, giminėms, draugams ir kaimynams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių