„VDU kultūros dienose“ – kitoks žvilgsnis į miesto kultūrą

  • Teksto dydis:

„Kultūra veža!“ – tokiu šūkiu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Menų fakultetas šių metų balandžio 24–29 dienomis kviečia visus kauniečius į jiems skirtą renginį „VDU kultūros dienos“. Pasak renginio organizatorių, „VDU kultūros dienos“ sieks priminti, kad kultūrą kuriame mes visi.

„Šio renginių ciklo idėja kilo iš poreikio įtraukti miesto bendruomenę į kūrybines universiteto veiklas. Nuo pat įkūrimo VDU siekė griauti viešumoje įsitvirtinusį akademinio uždarumo mitą, todėl atviros ir įtraukios kūrybinės praktikos, kviečiančios visuomenę patirti įvairias menines raiškas, pažinti tarptautinį kultūros kontekstą ir įsitraukti į kritines diskusijas apie kultūros būklę – natūralus atviro artes liberales principais veikiančio universiteto tikslas“, – teigia VDU Menų fakulteto dekanė, profesorė Jurgita Staniškytė.

Visą savaitę vyks atviros paskaitos, parodų atidarymai, diskusijos, koncertai, spektakliai, susitikimai su užsienio kultūros ekspertais.

Vienas svarbiausių „VDU kultūros dienų“ įvykių – atidarymo spektaklis. Kultūros renginių maratono startas skelbiamas nemokamu spektakliu „(G)round zero“ – balandžio 24 d., 18 val., VDU Didžiojoje salėje. Čia laukiama impulso, kurio jėga prilygs 800 – tiek vietų yra žiūrovų salėje, ir tiek žmonių galės pamatyti „Fortūnos 2016“ prizu apdovanotą ir „Auksiniam scenos kryžiui“ nominuotą Mario Pinigio ir Mario Paplausko bei Andriaus Stakelės šokio spektaklį.

Balandžio 24 d. bus atidaryta lenkų menininkės Agnieszkos Zavadskos paroda, antradienį kroatų menininkas Josip Zanki pristatys meninį tyrimą, atliktą Kolumbijoje, trečiadienį patirtimi dalinsis olandų Roterdamo muziejaus kuratorė Nicole Van Dijk, ketvirtadienį vyks susitikimas su prancūzų režisiere ir aktore Emilie Marechal. VDU Menų fakulteto dėstytojai visą savaitę dalinsis atviromis paskaitomis: nuo „Mados dizaino“ ar „Foto studijos blykstės“ iki „Muzikinio vaizdo klipo“, „Garso eksperimentų“ ar „Teatro improvizacijų“.

Atviros diskusijos

Anot „VDU kultūros dienų“ organizatorių, kultūra yra gyvybiškai priklausoma nuo nuolatinės kritinės polemikos, intelektualinio pasipriešinimo, mąstymo įvairovės. Joks dekoras, autoritetai ir apdovanojimai neatpirks tos gyvybės, kurią kultūrai suteikia laisvas ir kritiškai mąstantis individas. Atviros, kartais nepatogios diskusijos nuo antradienio iki penktadienio virs VDU Menų fakultete (Muitinės g. 7).

Moderniosios epochos šlovintą meno kūrėjo genialumą šiandien pakeičia kitoks kūrybiškumo supratimas.

„VDU kultūros dienų“ organizatoriai tikisi, kad renginys paskatins pamatyti ir įvertinti kultūrines sąveikas: ne vien kaip svarbu išmokti gerai fotografuoti, bet ir kokiais žodžiais kalbėti apie fotografiją, teatrą, architektūrą, kaip išgirsti pasaulinio meno gaudesį, kad įvertintum naujo balso unikalumą, ir kaip išlikti „prisijungus“, kad suprastum ir kitam paaiškintum, kas vyksta platesniame kultūros lauke, kultūros politikoje ir ekonomikoje. Todėl „VDU kultūros dienų“ svečių laukia ne tik pažintis su meno praktika, bet ir diskusija tarp meno kūrėjų, meno teoretikų ir publikos – „Ar menui reikia paaiškinimo?“, kuri vyks balandžio 25 d., antradienį, 17 valandą. VDU Menų fakulteto prodekanės doc. dr. Rūtos Mažeikienės teigimu, šiuolaikinis menas tikriausiai kaip niekada anksčiau naikina skirtis tarp žanrų ir stilių, eksperimentuoja išraiškos ir poveikio priemonėmis, peržengia meną ir tikrovę skiriančias ribas. „Pažintis su šiuolaikinio meno kūriniais neretai tampa intelektualiniu iššūkiu publikai: menas vis dažniau kelia klausimus, provokuoja, kviečia diskutuoti. Manome, kad diskusija tarp menininkų, meno kritikų ir žiūrovų gali būti itin įdomi, bandant atsakyti į klausimus, kaip suprasti ir vertinti šiuolaikinį meną, koks šiuolaikinio meno lauke yra meno kritiko, meno mediatoriaus vaidmuo“, – pristato docentė R. Mažeikienė.

Diskusijoje „Ar menui reikia paaiškinimo?“ grafikas Rolandas Rimkūnas, kuratorė Vaida Stepanovaitė, poetė, literatūros kritikė, žurnalo „Nemunas“ redaktorė Erika Drungytė ir režisierius Agnius Jankevičius bandys atsakyti į klausimą, kaip suprasti ir vertinti šiuolaikinį meną. Visi, mylintys ir nekenčiantys meno, kviečiami kartu pasiginčyti. Diskusiją ves VDU Menų fakulteto profesorė Rasutė Žukienė.

Balandžio 26 d. 17 val. renginio „Kava, knyga ir autorius“ metu maloniam pokalbiui kvies fotografijos guru, „Degančio žmogaus (angl. „Burning Man“) festivalio Amerikos dykumose ištvermingiausias lankytojas Romualdas Požerskis, subkultūrų fiksuotojas Tomas Pabedinskas, meno ir karo santykio tyrinėtoja dailėtyrininkė Rasutė Žukienė. Jie pristatys savo knygas: dalis jų dar kvepia prestižinių užsienio leidyklų dažais. Laukiami ne tik knygų mylėtojai, bet ir žmonės, kurie tiesiog mėgsta grožį, jaukų pokalbį ir gardžią kavą.

Pasak Menų fakulteto docentės dr. Linaros Dovydaitytės, baigiamoji renginio diskusija „Ar kultūra Kaune veža?“ pakvies kritiškai įvertinti kultūros vietą miesto gyvenime. Neakademiškas diskusijos pavadinimas, susišaukiantis su viso renginio šūkiu „Kultūra veža“, sufleruoja, jog bus kalbama ne tiek apie oficialią, reprezentacinę kultūros pusę, kiek apie kultūros prieinamumą visiems miesto gyventojams. Kokią miesto kultūros dalį sudaro iniciatyvos „iš apačios“? Kokią įtaką kultūros gyvenimui daro skirtingų bendruomenių paveldas ir dabartinės patirtys? Ar kultūros politika ir rėmimas atliepia miesto gyventojų kultūrinių ir kūrybinių poreikių įvairovę?

Diskusijoje dalyvaus „Kaunas 2022“ projekto vadovė Virginija Vitkienė, Kauno menininkų namų laikinasis direktorius Justinas Kalinauskas, erdvės alternatyviems scenos menams „Šelterio ir Teatrono“ vadovas Gildas Aleksa ir Kauno savivaldybės Kultūros ir švietimo komiteto pirmininkė Ina Pukelytė bandys išsiaiškinti, kaip padaryti, kad kultūra Kaune nuo šiol skrietų šviesos greičiu. Diskusiją moderuos VDU Menų fakulteto dekanė Jurgita Staniškytė.

Moksleiviams – atvirų durų diena

Kultūros dienų ciklą užbaigs „Atvirų durų diena“ moksleiviams ir Menų fakulteto kiemelyje įsikūręs „Music Lab“. Visą penktadienio vakarą, pradedant 18 val., čia vyks „Music Production“ programos studentų nemokami gyvi pasirodymai. Nors „VDU kultūros dienų“ darbotvarkėje, kaip ir dera universiteto renginiui, netrūksta rimtų diskusijų, polemikos, kritinės refleksijos, organizatoriai ragina renginio dalyvius išlikti žaismingais ir laisvais, kviečia dalyvauti Menų fakulteto studentų ir dėstytojų meninėje programoje.

VDU Menų fakulteto doc. dr. Edgaro Klivio teigimu, vargu ar šiandien kas nors dar gali laikytis uždaros kultūrinės terpės modelio ar įsivaizduoti, kad kultūra – tai elitinių profesionalų kūriniai, nuleidžiami dėkingai pasyviai publikai. „Moderniosios epochos šlovintą meno kūrėjo genialumą šiandien pakeičia kitoks kūrybiškumo supratimas, siejamas su bendradarbiavimu, įsitraukimu, dalyvavimu, santykiu su kitais“, – pasakoja VDU Teatrologijos katedros vedėjas doc. dr. E. Klivis. Pasak jo, nors šiandien vadinamasis „dalyvaujamasis posūkis“ geriausiai pastebimas skaitmeninėje kultūroje (atviro kodo programų kūriniai, „YouTube“ remiksai, „Vikipedija“), šis modelis, vertinantis ir įtraukiantis kiekvieno kūrybiškumą, daro įtaką visam gyvam kultūros laukui. „Mums taip pat svarbi ne tik dalyvaujamoji, bet ir įtrauki kultūra, todėl kviečiame bet kurią klasę, bet kurį paauglį sudalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, ateiti į atviras paskaitas“, – jaunimą į visus atvirus renginius kviečia VDU docentas E. Klivis.


Šiame straipsnyje: VDUVDU Kultūros dienoskultūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių