V.Beleckui vėl nepavyko ištrūkti iš kalėjimo

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį atmetė už kunigo ir kolekcininko Ričardo Mikutavičiaus nužudymą kalinčio Vlado Belecko skundą dėl žemesnės instancijos teismo sprendimo neperkelti jo iš kalėjimo į pataisos namus.

Vilniaus apygardos teismas nusprendė, kad nėra pagrindo perkelti nuteistąjį iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo į pataisos namus toliau tęsti bausmės atlikimą. Ši nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Apygardos teismas mano, kad žemesnės instancijos teismo sprendimas yra teisėtas ir pagrįstas, priimtas nepažeidžiant teisės normų, jį naikinti nėra pagrindo.

Vasario 12 dieną Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas nepatenkino Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo teikimo perkelti V.Belecką į pataisos namus tolesniai bausmei.

Beveik 13 metų Lukiškių tardymo izoliatoriuje praleidęs kunigo Ričardo Mikutavičiaus nužudymo organizatorius prašė jį perkelti į pataisos namus, nes yra garbaus amžiaus ir nori pasirūpinti savo sveikata, susidėti dantų protezus, dažniau bendrauti su artimaisiais. V.Belecko teigimu, atlikdamas bausmę Lukiškėse, jis tokios galimybės neturi.

Prokuratūros atstovė izoliatoriaus teikimui nepritarė.

Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo administracija teismui pranešė, kad V.Belecko elgesys atliekant bausmę vertinamas patenkinamai. Jis du kartus baustas drausmine tvarka, tris kartus skatintas, šiuo metu galiojančių drausminių nuobaudų neturi. Nuteistasis yra korektiškas įstaigos darbuotojų atžvilgiu, tarpusavio santykiai su kitais nuteistaisiais - geri, vengia konfliktų, socialiniai ryšiai pastovūs, nuolat lankomas pasimatymų metu. Į socialinės reabilitacijos priemones nuteistasis reaguoja teigiamai.

Įvertinęs visus bylos duomenis, teismas padarė išvadą, kad V.Beleckas savo elgesį vertina nesavikritiškai, neigia akivaizdžius teismo nuosprendžiu nustatytus faktus. Teismas atkreipė dėmesį, kad nuteistasis bausmę atlieka nuo 1999-ųjų kovo. Ankstesnėse teismo nutartyse konstatuota, kad V.Beleckas  savo kaltę dėl padarytų nusikaltimų pripažino tik 2009 metais.

Tada teismas paskelbė, kad paskirtos bausmės tikslai dar nėra pasiekti ir nėra pagrindo sušvelninti jam laisvės atėmimo bausmės režimo.

V.Beleckui į pataisos namus ištrūkti nepavyko jau penktą kartą. Naują teikimą kalėjimo administracija galės rašyti tik po pusės metų.

2000 metais V.Beleckas nuteistas kalėti iki gyvos galvos už kunigo ir kolekcininko R.Mikutavičiaus nužudymo organizavimą ir jo meno kolekcijos vagystės organizavimą.

Jis Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime bausmę atlieka nuo 1999-ųjų kovo.

2003 ir 2008 metais jis buvo nubaustas atitinkamai 10 ir 15 parų karcerio už kratos metu rastus mobilaus ryšio telefonus. 1999 metais kaunietis buvo įtrauktas į linkusių pabėgti įskaitą, iš kurios išbrauktas 2011-ųjų kovą. Teismai jau anksčiau konstatavo, kad dar negalima priimti išvados, jog V.Beleckas  pasikeitė ir yra saugu jį perkelti į švelnesnio rėžimo įkalinimo įstaigą.

Kauno kunigas, poetas, kolekcininkas 63 metų R.Mikutavičius nužudytas 1998 metų liepos 1 dieną.

Kunigas 1998 metų birželio 31-osios vakarą buvo įviliotas į svetimą butą. Ten jis apsvaigintas eteriu, po to žudikų automobilio bagažinėje nuvežtas prie Nemuno, kur dar gyvas buvo išrengtas, suvyniotas į tinklą ir nuskandintas. Nusikaltėliai iš kunigo buto pavogė įvairių meno vertybių, įvertintų milijonais litų.

Už kunigo nužudymą kartu su V.Belecku kalėti buvo nuteisti dar trys vyrai - Ivanas Kvaskovas, Artūras Daškovskis ir Valdas Puodžiūnas. I.Kvaskovas vėliau pasikorė pataisos namuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

v

v portretas
KA CIA KOMENTUOTI ! TEGUL DZIAGESI KAD MIETIES BAUSMES NERA IR SEDI AUSIS SUGLAUDES !

nuomone

nuomone portretas
gaila zmogaus , nekaltai nuteisto uz kazkokiu debilu padaryta rezonansine zmogzudyste ?... Uz savo darbelius jis jau seniai , su kaupu atsedejo ...

PYYDARAS UZVERTE PYYDARA

PYYDARAS UZVERTE PYYDARA portretas
DABAR VIENAS PAKASTAS, KITAS KRYTOJ I KULOKA DROCINA.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių