Važiuoti dviračiais mieste – neuždraus

Savivaldybės Eismo saugumo komisija sulaukė keistoko pasiūlymo: viena kaunietė prašė uždrausti dviratininkams važiuoti Savanorių prospekto šaligatviais. Komisija nusprendė, kad tokių draudimų nereikia.

Moteriai nepatiko dviračiai?

"Piliečiai yra laisvi rašyti prašymus, kreiptis ir siūlyti. Mes tam siūlymui nepritarėme", – tikino Eismo saugumo komisijos pirmininkas Rimantas Mikaitis, paklaustas, ar galės dviratininkai važiuoti Savanorių prospekto šaligatviu kylant iš centro į kalną ir leidžiantis žemyn.

Į Eismo saugumo komisiją kreipėsi viena kaunietė, kuri pageidavo, kad dviratininkai nebegalėtų važiuoti rekonstruotais Savanorių prospekto kalno šaligatviais, nes esą tai kelia pavojų pėstiesiems. Moteris nurodė, kad toks draudimas turėtų galioti iki tol, kol savivaldybė pasirūpins įrengti specialiai dviratininkams skirtą taką.

"Visi žinome, kad visame Savanorių prospekte projektuojamas dviračių takas ir problemos bus išspręstos iš esmės. O dabar uždrausti nematau prasmės, nes ta jungtis yra reikalinga važinėjantiems dviračiais. Šiemet planuojama įrengti dviračių taką Veiverių gatvėje Aleksote. Savanorių prospekte dviračių takas šiemet projektuojamas", – paaiškino Eismo saugumo komisijos pirmininkas.

Anksčiau siūlyta išguiti dviratininkus ir iš Laisvės alėjos, nes jie esą kelia pavojų pėstiesiems. Ruošiantis rekonstruoti didžiausią pėsčiųjų arteriją prabilta apie tai, kad dviračių takus reikia iš jos iškelti į Kęstučio ir K.Donelaičio gatves. Vis dėlto dviratininkams leista važinėti Laisvės alėjos dažais pažymėtu taku, o po rekonstrukcijos šios transporto priemonės mėgėjų iš čia iškraustyti jau nebeketinama.

Reikia daugiau kultūros

"Tai labiau gebėjimo sugyventi ir dviratininkų bei pėsčiųjų kultūros klausimas. Kalbėti apie draudimą važinėti dviračiais vienoje ar kitoje miesto vietoje nebūtų tikslinga, jeigu nesiūloma jokia alternatyva", – įsitikinęs savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras.

Anot jo, Kaune dar netrūksta konfliktų tarp dviratininkų ir pėsčiųjų. "Dar nesame pratę prie šios transporto rūšies ir tokių eismo dalyvių, todėl visiems reikia apsiprasti. Dviratininkai turi laikytis eismo taisyklių, važiuoti šaligatviu greičiu, artimu pėsčiųjų greičiui, kaip nurodo Kelių eismo taisyklės. Ir pėstieji turėtų būti atidesni bei tolerantiškesni dviratininkams", – aiškino Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas.

Jis patvirtino, kad į Eismo saugumo komisiją kreipėsi moteris būtent dėl Savanorių prospekto kalno. Apie draudimą važiuoti dviračiais šaligatviu visame Savanorių prospekte kalbos nebuvo.

Įkalnėse rasti sprendimai

"Parodos gatvėje yra aiškiai reglamentuota, kad viena kalno puse šaligatviu galima važiuoti, o kitoje dviračių eismas ribojamas, nes ten daugiau pėsčiųjų. Panaši situacija yra Baltų prospekte, kur vienoje kalno pusėje yra dviračių takas ir pėstieji nepageidaujami, o kitoje pusėje yra šaligatvis pėstiesiems. Savanorių prospekte spręsime dviračių tako klausimą, ir erdvė bus aiškiau padalyta. Kol to nėra, tikrai negalime dviračių iškelti į gatvės važiuojamąją dalį, nes ten gatvė gana siaura, o eismas labai intensyvus", – tikino P.Keras.

Jo teigimu, dabar įrengiant dviračių takus stengiamasi įvertinti, kad tai nebūtų takas į niekur, o važiuojantieji dviračiu galėtų naudotis visa jiems pritaikytų takų infrastruktūra.

"Norint, kad dviratis taptų ne tik laisvalaikio, bet ir transporto priemone, važiavimas juo negali būti atskiromis atkarpomis. Būtina galimybė susisiekti ir reikalingos jungtys. Situacija nuokalnėse ir įkalnėse visur yra komplikuota, bet jeigu nespręsime problemų, dviračių takų sistema negalės normaliai funkcionuoti", – svarstė savivaldybės atstovas.


Šiame straipsnyje: dviračiaieismaskomisijakaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

to šiaip

to šiaip portretas
su mazais vaikais vaiksciokite parkuose,, akropolyje, zooparke. Paaugs- vazinesites alejoje dviraciais.

TO WW

TO WW portretas
viską galima suderinti,- tik reikia nusipirkti dviratį. Ko tu visą gyvenimą pėsčia?????

ww

ww portretas
Man pvz. visiskai nesuderinama pesciuju zona Laisves alejoje ir dviraciu takas. Esu rasiusi,kad zmones pesciuju zonoje atsipalaiduoja,o ne turi visa laika galvoti,kad neuzlipti ant pazymeto dviraciu tako. Juk vis tik ten pesciuju zona,jeigu valdininkams dar neaisku ir dviraciu tako ten neturi buti. Jis galetu driektis Kestucio arba Donelaicio gatvemis,bet tik ne Laisves aleja. Bet valdininkams ne motais, dviratininkai ir toliau laksto pesciuju zonoje. Tikriausiai,kol neatsitiks rimta nelaime.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių