Vasario 16-oji Kaune – generalinė artėjančio 100-mečio repeticija

Kaunas, kaip ir visa Lietuva, švenčia 99-ąsias Lietuvos valstybės atkūrimo metines. Tačiau Lietuvos kariuomenės Kauno įgula kartu su Šaulių sąjunga šiemet surengė ir generalinę artėjančio garbingo valstybingumo jubiliejaus repeticiją.

To dar nebuvo

Tokio masto karinio parado, koks įvyko šiandien, po Nepriklausomybės atgavimo Kaune dar nebuvo.

Po šv. Mišių šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje Laisvės alėja, lydimi Karinių oro pajėgų orkestro, į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelį žygiavo daugiau kaip penki šimtai Jaunesniųjų karininkų vadų kursų klausytojų –būsimų karininkų, kurie netrukus iškilmingai prisiekė tarnauti Lietuvai, Juozo Vitkaus inžinerijos batalione nuolatinę privalomąją karo tarnybą atliekančių karių-šauktinių bei Vytauto Didžiojo 2-osios rinktinės šaulių.

Šiuo paradu, pasak Lietuvos šaulių sąjungos viešųjų ryšių vyr. specialistės Sigitos Bietkytės, Lietuvos kariuomenė pasiuntė kauniečiams žinią, kad nuo 2014-ųjų ji sparčiai auga. Vien šaulių gretos per tą laiką padidėjo trečdaliu.

Po šv. Mišių Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikoje į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelį traukė ir Kauno studentų, moksleivių bei visuomeninių organizacijų eisena, vedama pučiamųjų orkestro „Ąžuolynas“. Ši buvo dar didesnė – nutįsusi per mažiausiai du Laisvės alėjos kvartalus. Joje tarp jaunų veidų šmėkščiojo ir žinomi politikai.

Skirtingi akcentai

Iškilmingam Vasario 16-osios minėjimui, kuris tradiciškai vidurdienį surengtas Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje, simboliškai signalą davė staiga iš už debesų išlindusi saulė.

Renginį tradiciškai pradėjo autentiška prieškarinė ceremonija – Vyčio kryžiaus ordino vėliavos pakėlimas, atliktas šaulių. O vainikavo jau minėta būsimų karininkų priesaika bei gėlių padėjimas prie Karo muziejaus sodelyje esančių mūsų valstybingumo simbolių bei relikvijų.

Lietuvos Seimui iškilmingame minėjime atstovavo jo narys – Kaune, Aleksoto-Vilijampolės apygardoje, išrinktas Mindaugas Puidokas, Vyriausybei – užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, o Kauno valdžiai, merui išvykus trumpų atostogų, – vicemeras Simonas Kairys. „Vasario 16-oji – mūsų tautos gyvybingumo ir tvirtybės pamatas. Tebūna ji – vilties diena!“ – sveikino vos tilpusius į Karo muziejaus sodelį renginio dalyvius S.Kairys.

„Laisvė nėra duotybė, o Nepriklausomybė – savaime suprantamas dalykas, kuris ateina iš kažkur. Gal todėl mes šiandien gerai suprantame tuos, kurie kovoja“, – savo kalboje susirinkusiai miniai akcentavo L.Linkevičius.

„Ką mes per tuos dvidešimt Nepriklausomybės atgavimo metų darėme ne taip, kad Lietuvą paliko tiek jos žmonių?“ – net ir šventės kontekste nebuvo linkęs užsimerkti prieš šiandienines Lietuvos aktualijas M.Puidokas.

Staigmenų netrūko

Po minėjimo buvo surengta akcija „Aš dalis tavęs“, kurios tikslas, pasak šventinį renginį Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje organizavusio Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vyr.specialistės Daivos Morkūnaitės-Šmitienės, buvo suburti didžiausią Kauno chorą ir sudainuoti dvi dainas „Pasveikinkime vieni kitus“ bei „Mūsų dienos kaip šventė“.

Po minėjimo paaiškėjo, kad dar neregėtas po Nepriklausomybės atgavimo kariškių paradas Kaune – ne vienintelė dar griausmingesnį Vasario 16-osios minėjimą kitąmet planuojančios Lietuvos kariuomenės Kauno įgulos dovana kauniečiams bei miesto svečiams. Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje buvo surengtas ir išskirtinis pagal savo mastą visų Kauno įgulos padalinių prisistatymas visuomenei.

Vytauto Didžiojo karo muziejus, kaip ir Istorinė prezidentūra, kurioje taip pat vyksta įvairūs šventiniai renginiai, nemokamai atviri visuomenei visą dieną.


Šiame straipsnyje: Vasario 16kaunasrenginiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

nepartinis

nepartinis portretas
Meras privalėjo tokiame renginyje dalyvauti, o ne kažkur atostogauti. Vasario 16, svarbi Lietuvos šventė, o ne šiaip sau laisva dienelė. Linkiu merui samoningumo.

nesuprasi, ar Kaunas turi merą ?

nesuprasi, ar Kaunas turi merą ? portretas
ar tik vieningą valdančiųjų gaują prie lovio ?

Vytautas

Vytautas portretas
tikras meras buvo renginy, kažkam čia truko "mylimo mero" beje ir "patrioto"
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių