Vasarą Kaune įprasmins Pažaislio muzikos festivalis

„Pasakai: Pažaislis – ir praktiškai nieko daugiau nebereikia pridurti, – nutyla Pažaislio muzikos festivalio meno vadovas Petras Bingelis. – Mes turime tokią šventą vietą... – kiek vėliau vėl prabyla: – Ir jeigu ją dar galime pripildyti muzika... Kokie mes laimingi, jau dėl to gera gyventi.“

Muzika dieviškoje erdvėje

Prieš keliolika metų pirmąkart į Pažaislio muzikos festivalį atvykęs smuiko virtuozas Yehudi Menuhinas, įžengęs į Pažaislio vienuolyno erdvę, susikaupęs kurį laiką vaikščiojo po ją ir stabtelėjęs tyliai ištarė: „Jūs tokie laimingi, turite Dievo palytėtą vietą.“

Pažaislio vienuolynas dar prieš 18 metų patraukė būsimojo muzikos festivalio sumanytojus. „Gastroliuodami po pasaulį išgirdome ne vieną koncertą po atviru dangumi, įspūdingos gamtos ir architektūros vietose, – prisimena festivalio koordinatorius Justinas Krėpšta. – Grįžus po kelionių likdavo kažkoks ilgesys.“

Tas ilgesys, profesionalus muzikinis išsilavinimas, pažintys kelionėse su garsiais muzikais subrandino festivalio mintį – į klasikinės muzikos koncertus po atviru dangumi žmones pakviesti vasarą.

„Mūsų šalies klimatas toks, kad mes ir taip pernelyg daug laiko praleidžiame uždarose patalpose, – pastebi J.Krėpšta, – todėl vasara – laikas, kai galime pabūti gamtoje, kuri lietuviui labai brangi." Juo labiau kad gamtos, architektūros ir muzikos sintezė gali ne tik papildyti viena kitą, bet dovanoti visiškai naujų, unikalių – Pažaislio muzikos festivalio – įspūdžių.

Prieš 18 metų Pažaislio vienuolyne surengę pirmąjį, dar ne festivalio, koncertą, į kurį žmonės plūdo tarsi į atlaidus, muzikos festivalio sumanytojai suprato: Pažaislio muzikos festivalio reikia toli gražu ne tik jiems. Ant suoliukų, patiesalų, tiesiog ant žolės įsitaisę žmonės susikaupę, nurimę klausėsi. „O po to, regis, buvo geresni, kažkaip nuskaidrėję, ir kalbėjosi galbūt vienas su kitu daugiau“, – šyptelėja P.Bingelis.

Atradimo džiaugsmas

Šiais metais Pažaislio muzikos festivalis rengiamas jau septynioliktus metus. „Taip, tai jau brandus festivalis, Lietuvos kultūros kontekste turintis savo nišą, savo klausytoją", – džiaugiasi J.Krėpšta. Muzikinė šventė jau senokai yra nuskambėjusi toli už Lietuvos ribų, į festivalį važiuoja geros muzikos klausytojai iš viso pasaulio.

„Pernai vis dėlto kiek nustebome, kai Šakių rajone, Zyplių dvare, prieš koncertą išgirdome gyvai besišnekučiuojančius prancūzus, – prisimena P.Bingelis. – Nesusilaikėme nepasmalsavę, kaip jie atvyko į gana atokų Lietuvos kampelį. Pasirodo, prancūzai kasmet pasidomi festivalio muzikine programa ir atvykę į Lietuvą su žemėlapiu rankose susiranda festivalio koncertų vietas, taip ir pakeliaudami, ir paklausydami geros muzikos."

„Kiekvienais metais stengiamės ieškoti naujų erdvių, – patikina J. Krėpšta, – stengiamės neužsisėdėti. Kita vertus, mums ir patiems smagu atrasti naujas, kartais ir netikėtas vietas, kuriose suskamba puiki muzika ir, beje, būna dar ir taip, kad ta vieta, prieš tai buvusi apleista, atgyja, ją sutvarko, suremontuoja, o drauge, kas itin smagu, pasibeldžiame į naujų klausytojų širdis.“

Neužgęstanti kūrybinė ugnis

Kauno styginių kvarteto vadovas, violončelininkas Saulius Bartulis, su kvartetu festivalyje dalyvaujantis taip pat jau septynioliktą kartą, prisimena: „Festivalio kūrybinio kelio pačioje pradžioje su kvartetu grojau Zapyškio bažnyčioje. Visiems klausytojams buvo egzotiškas įvykis: pievoje ganosi karvės, nuostabi gamta ir puikios akustikos bažnyčios gotika."
Pasidžiaugęs, kad iki šių dienų festivalio vadovai tokių neįprastų erdvių rado begalę, muzikantas pastebėjo: šiemet Kauno kvartetas su dainininke Nora Petročenko koncertuos naujoje Pažaislio festivalio erdvėje – Raudondvario pilyje.

Kadaise nauja festivalio erdvė buvo ir Kauno pilis, kurią festivalio rengėjai išvalė, išplovė ir pastatė pirmą istorinį spektaklį, taip pat sutraukusį minias žmonių. „Šįmet bus pastatytas penkioliktasis istorinis spektaklis, nes matome, kad jo žmonėms labai reikia, – sako J.Krėpšta. Minint Maironio gimimo 150-ąsias gimimo metines, istorinis vaidinimas bus pastatytas pagal Maironio istorinę dramą „Didysis Vytautas–karalius“.

Į klausimą, kada festivalio rengėjai ilsisi, P.Bingelis nusijuokia: „Jau dabar planuojame ateinančių ir dar kitų metų koncertus, festivalio kūrybinė ugnis neužgęsta nė vieną dieną.“

Sesuo Lidija Edita Šicaitė

Pažaislio muzikos festivalis – tarsi dar vienas vienuolyno metų laikas, kuris išgyvenamas kaip unikalus, nepakartojamas. Šio laiko penklinėje patogiai įsitaiso natos ir drausmingai laukia būti pažadintos subtilaus dirigento rankos mosto. Vienuolyno gyvenimo ritmas tarsi ištiesia ranką muzikos garsų ritmui ir draugauja abu ištisus tris mėnesius. Norinčiam ar norinčiai pajusti šį laiką, reikia atsiverti tylos ir garso susitikimo akimirkos pajautai. Joje telpa ir dieviškosios, ir žmogiškosios kūrybos kibirkštis.

Pažaislio muzikos festivalio repertuaro kūriniai, skambantys mūsų vienuolyno erdvėje, tarsi kursto filosofuoti apie tris laikus – praeities dabartį, dabarties dabartį ir ateities dabartį. Jie yra mūsų sielose ir niekur kitur jų nematyti. Praeities dabartis yra kūrinio atmintis, atsivejanti mus iš kelių šimtmečių, dabarties dabartis – girdimas kūrinys, o ateities dabartis – girdimo garsų pasaulio suvokimas. Gimusi filosofinė mintis įsikabina į baroko architektūros abėcėlę – vingiuotą liniją ir nusėda bažnyčios kuoruose.

Ir taip kartojasi kasmet. Kartotė užantspauduojama vienuolyno varpo skambesiu.

 

LEXUS atstovybių, UAB „Autotoja“ ir UAB „Mototoja“ Lietuvoje valdybos pirmininkas Alvydas Tomas Skėrys


Pirmiausiai noriu pasidžiaugti, kad Pažaislio muzikos festivalis jau septynioliktą vasarą kviečia mus į savo nepaprastus pasirodymus, rengiamus įvairiose vietose. Tai – vienas didžiausių Lietuvoje vykstančių kultūrinių renginių, džiuginantis ir stebinantis lankytojus nepakartojamais koncertais bei leidžiantis visuomenei susipažinti su įvairiais kūrėjais ir menininkais.

Mums labai malonu šiais metais prisidėti prie šio išskirtinio renginio, tad linkime šiam muzikos festivaliui ir ateityje išlaikyti savo vertybes, džiuginti mus savo naujomis idėjomis bei įvairiapusiais ir dinamiškais pasirodymais O lankytojams linkime pasisemti geros nuotaikos ir energijos.


Ūkio banko valdybos pirmininkas

Gintaras Ugianskis


Džiaugiuosi, kad Pažaislio muzikos festivalio rengėjai, menininkai, kūrėjai su neblėstančia energija kasmet pasiūlo išskirtinių ir įsimintinų renginių, kurie suteikia galimybę turiningai ir prasmingai praleisti vasarą ne tik Kaune, Vilniuje, bet ir mažesniuose šalies miestuose. Šis festivalio organizatorių užsibrėžtas uždavinys yra ypač svarbus skleidžiant ir propaguojant aukšto lygio meną bei muziką visos šalies mastu. Smagu, kad jis sėkmingai ir nuosekliai įgyvendinamas.

Linkiu visiems ir šią vasarą su Pažaislio muzikos festivaliu pajusti išskirtinės muzikos ir meno teikiamą dvasinę atgaivą ir patirti neišdildomų įspūdžių. Linkiu visiems festivalio rengėjams ir menininkams kūrybinio įkvėpimo ir polėkio.


Šiame straipsnyje: Pažaislismuzikafestivalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

GAILA

GAILA portretas
Mažai koncertų Kaune,o ypač n e m o k a m ų.Ne visi gali važiuoti kad ir į Zyplius ar pan.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių