Vandentiekiu privalo rūpintis būstų savininkai

  • Teksto dydis:

"Mūsų bute sprogo vandentiekio vamzdis ir užliejome kaimynus. Dabar jie reikalauja, kad kompensuotume žalą. Tačiau magistralinis vandentiekis juk yra bendras namo gyventojų turtas, tad manome, kad ir nuostolius turėtų padengti visi po lygiai. Ar mes teisūs?", – klausia Benediktas Z.


Komentaras

Amanda Bačionytė

UAB „Būsto valda“ teisininkė

emiantis LR Civilinio kodekso 4.82 straipsniu, butų ir kitų patalpų savininkams bendrosios dalinės nuosavybės teise priklauso namo bendro naudojimo patalpos, pagrindinės namo konstrukcijos, bendrojo naudojimo mechaninė, elektros, sanitarinė-techninė ir kitokia įranga. Taigi dėl šių bendrojo naudojimo objektų atsakomybė tenka visiems daugiabučio namo butų ar kitų patalpų savininkams.

Tačiau Civilinio kodekso 4.83 straipsnyje taip pat numatyta pareiga butų ir kitų patalpų savininkams bendrojo naudojimo objektus valdyti, tinkamai prižiūrėti, remontuoti ar kitaip tvarkyti.

Vadinasi, jūs privalėjote prižiūrėti savo bute esantį vandentiekį ir kitą bendrą visų savininkų turtą. Jei nevykdėte šios savo pareigos ir įvyko avarija, dėl kurios žalą patyrė kaimynai, už padarytus nuostolius atsakote tik jūs.

Ši nuostata neatleidžia viso namo patalpų savininkų nuo bendro turto objektų priežiūros ir nereiškia, kad savo bute esantį vandentiekį ar kitą infrastruktūrą turite remontuoti už savo lėšas. Jei pastebėjote, kad vandentiekis yra kritinės būklės, turite kreiptis į namo pirmininką ar administratorių, o remonto išlaidas turės padengti viso namo gyventojai.

Tik tuo atveju, jei laiku kreipėtės į namo administratorių, tačiau šis nesiėmė jokių priemonių problemai išspręsti, galite tikėtis, kad jis padengs patirtus nuostolius. Jei namo priežiūra rūpinasi bendrija, išspręsti šį klausimą greičiausiai bus sudėtingiau ir, tikėtina, teks samdyti advokatus ir kreiptis į teismą.

Kalbant apie bendrą daugiabučio savininkų nuosavybę, taip pat norime atkreipti dėmesį į stogą ir balkonus, dėl kurių taip pat dažnai kyla klausimų. Tiek stogas, tiek balkonai yra viso daugiabučio savininkų bendra nuosavybė, tad jų remonto išlaidos taip pat turi būti paskirstytos visiems gyventojams.

Jei, pavyzdžiui, nuo balkono nukris tinko gabalas ir sužalos žmogų ar sugadins automobilį, nuostolius turės padengti viso namo gyventojai. Jei namas samdo administratorių, atsakomybė teks jam, nes administruojanti įmonė prisiima atsakomybę už namo ir inžinerinių įrenginių būklę, kurie nėra savininkų būstų viduje.


Laukia klausimų

Kauno daugiabučius administruojančios bendrovės „Būsto valda“ specialistai pasirengę atsakyti ir į kitus kauniečius dominančius klausimus.

Klausimus dėl daugiabučių priežiūros galite siųsti e. paštu info@bustovalda.lt.

Svarbu: nors namo vandentiekis – bendra nuosavybė, jiems priklausančiose patalpose jį prižiūrėti privalo tų patalpų savininkai. Įvykus avarijai nuostolius teks padengti būtent jiems.


Šiame straipsnyje: vandentiekisdaugiabučiaižala

NAUJAUSI KOMENTARAI

to jonai

to jonai portretas
ar tu kada nors is zuoko sulakei pagalbos,ar is vis apsimoka ten kreiptis?

JO

JO portretas
Nustekenta firma darosi sau reklamą.

Jonas

Jonas portretas
Į nurodytą el. paštą esu siuntęs jau labai daug klausimų. Nei karto negavau atsakymo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių