Vamzdynų keitimo darbai – į pabaigą, bet dar reikės pakentėti

  • Teksto dydis:

Bendrovė "Kauno energija" šią vasarą mieste vykdo net septynis stambius šilumos tiekimo vamzdynų rekonstrukcijos projektus, kurių metu keičiami jau ketvirtą dešimtį skaičiuojantys susidėvėję šilumos tiekimo vamzdžiai.

Pratęsiamas terminas

Rekonstrukcijos darbai vykdomi Šiaurės, Karaliaus Mindaugo ir Pramonės prospektuose, K.Baršausko, Kaunakiemo, P.Lukšio gatvėse ir Aukštųjų Šančių mikrorajone. Darbų apimtys išties didelės. Iš viso šią vasarą Kaune bus rekonstruota apie 6,7 km įvairių skersmenų (iki 900 mm) šilumos tiekimo magistralinių vamzdynų.

Juos keisdamos rangovinės organizacijos dažnai susiduria ir su nenumatytomis kliūtimis, kurios pakoreguoja darbų vykdymo planus ir terminus.

Keičiant vamzdynus stengiamasi sudaryti kuo mažiau nepatogumų žmonėms ir didžiąja dalimi atvejų vartotojai jų net nepajunta. Tačiau mieste yra vietų, kur neįmanoma pakeisti vamzdyno neatkasus gatvės važiuojamosios dalies arba neatjungiant šilumos tiekimo karštam vandeniui ruošti.

Viena iš tokių vietų – Eigulių rajonas, kur daliai gyventojų teko atjungti šilumos tiekimą karštam vandeniui ruošti.

Darbus vykdanti bendrovė "Alvora" informuoja, kad dėl nenumatytų trukdžių ir didelių darbų apimčių bei sudėtingumo tenka pratęsti laiką, kai trijų šio rajono daugiabučių – Varduvos g. 4 ir Ukmergės g. 2 bei 4 gyventojams dar nebus tiekiamas karštas vanduo. Buvo numatyta, kad karšto vandens tiekimas bus atnaujintas rugpjūčio 25 d., tačiau dabar terminas pratęstas iki rugsėjo 4–5 d.

Nenumatyti darbai

Apie atsiradusius nenumatytus darbus plačiau papasakojo šilumos trasos keitimo darbus atliekančios bendrovės "Alvora" projektų vadovas Arūnas Velička. Anot jo, vamzdynų rekonstrukcija vyksta dviem būdais: atviruoju, kai dalis trasos yra atkasama ir taip keičiami senieji vamzdžiai, bei uždaruoju, kai vamzdžiai tempiami pro apačią ir taip nereikia ardyti kelių. Tačiau paaiškėjo, kad kai kur yra pažeistos konstrukcijos, todėl dalį trasos teko atkasti ir ne tik pakeisti senus vamzdžius, bet ir pakloti naujus kanalus.

"Po Ukmergės gatve buvo numatyta prastumti uždaru būdu, bet, ištraukus senas komunikacijas, paaiškėjo, kad vamzdžius laikantys gelžbetoniniai kanalai per daug pasenę, sulūžę, nuslinkę į šonus ir prispaudę senus vamzdžius, todėl nebetinkami naudoti. Į juos nebuvo galimybės įdėti naujų vamzdžių. Teko trasą atkasti ir viską pakeisti. Teko papildomai derinti ir dėl eismo uždarymo, nes ši trasa kerta gatvę", – komentavo A.Velička.

Anot specialisto, darbus apsunkino tai, kad dar sovietiniais laikais įrengta trasa skirtingose vietose buvo nevienodo storio. Eigulių rajone magistralinio šilumos tiekimo vamzdyno keitimo darbai prasidėjo nuo P.Lukšio gatvės. Ten gelžbetoniniai kanalai buvo platūs ir gerai išsilaikę, tad nauji vamzdžiai laisvai tilpo, tačiau, kirtus S.Žukausko gatvę, trasa susiaurėjo. Šioje vietoje gelžbetoniai kanalai neatitiko standartų, todėl teko įrengti papildomas atramas, priimti kitus sprendimus, kaip apsaugoti naujus vamzdžius, kad jie sename kanale teisingai gulėtų ir būtų nepažeidžiami toliau eksploatuojant.

"Suprantame, kad gyventojai patiria nepatogumų, tačiau užtikriname, kad darome viską, kad karšto vandens tiekimas į šiuos namus būtų atnaujintas kaip įmanoma greičiau, – sakė "Kauno energijos" Tinklo valdymo tarnybos vadovas Audrius Pupininkas. "Prašome gyventojų dar truputėlio kantrybės ir supratingumo, kadangi privalome užbaigti rekonstrukcijos darbus. Pakeitus vamzdynus, sumažės avarijų tikimybė ir šiluma žmonėms bus tiekiama patikimiau. Šaltuoju sezonu rečiau reikės atlikti vamzdynų tvarkymo darbus ir atjungti karšto vandens tiekimą gyventojams", – kalbėjo A.Pupininkas.

Dar kartą atsiprašome gyventojų ir patikiname, kad stengsimės atnaujinti karšto vandens tiekimą, kai tik bus įmanoma.

Mobiliosios katilinės

Eigulių rajone šiuo metu vykdomas jau antrasis magistralinio šilumos tiekimo vamzdyno rekonstrukcijos etapas. Iš viso dėl šios vamzdyno atkarpos keitimo karšto vandens tiekimas iš miesto tinklų buvo atjungtas net devyniolikai Eigulių rajono daugiabučių, tačiau didžioji dalis šio rajono gyventojų vamzdynų keitimo darbų sukeltų nepatogumų nepajuto, nes rajone buvo įrengta mobilioji katilinė, iš kurios šiluma karštam vandeniui ruošti tiekiama ir šiuo metu. Karšto vandens nebuvo tik kelias dienas vamzdyno rekonstrukcijos pradžioje. Deja, trims minėtiems Eigulių rajono namams tokiu būdu tiekti karšto vandens nėra techninių galimybių.

"Minėti daugiabučiai termofikacinį vandenį gauna iš kitų tinklo atšakų ir ten neįmanoma įrengti mobiliųjų katilinių bei tokiu būdu tiekti karštą vandenį. Dar kartą atsiprašome gyventojų ir patikiname, kad stengsimės atnaujinti karšto vandens tiekimą, kai tik bus įmanoma", – sakė "Kauno energijos" Tinklo valdymo tarnybos vadovas A.Pupininkas.

Darbus atliekančios bendrovės "Alvora" projektų vadovas A.Velička tikino, kad naujų vamzdynų montavimo darbai Eiguliuose bus užbaigti šią savaitę. Tačiau dar reikės juos patikrinti, išbandyti ir jau tuomet bus galima atnaujinti karšto vandens tiekimą.


Šiame straipsnyje: Kauno energijavamzdynai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jaučiu kad

Jaučiu kad portretas
ateinančia žiema sušalsim gyvi, nes jeigu kas įvyktu negero per Zapad pratybas, tai niekas ten toliau ir netvarkytu teplatrasų , kurios dabar nebaigtos , ir neaišku kaip čia bus, niekas nežinom , jau 4 mėn praėjo kai pradėjo tipo darbus Prancūzų g , bet nesimato nei galo nei krašto, visa gatvė iškasta, transportas nevažiuoja, autobusas 34 nevažiuoja. Ir ko sulauksim?

net juokas neima...

net juokas neima... portretas
kai visą vasarą Šiaurės pradžioje didžiausia duobė iškasta, iš gatvės pavogta 1,5 eismo juostos, o kiek važiuoji pro šalį--vienas--du spuogoti zimagorai nosis krapšto...Bent "darbštuoliai" būtų išjungę prie lidlo šviesoforą, betgi--ne. Padandykit, asilai pravažiuot ten piko metu (ir ne tik). Nors, kačegarų bajorai ten tur būt nevažinėja, o mokesčių mokėtojų nepaims velnias. Nepatinka--tegul emigruoja, a nią?

skaitytojas

skaitytojas portretas
Daugiausiai rasineja tokie, kuriems viskas blogai. Nekeistu,blogai. Keicia ,dar blogiau. Vienu zodziu, myzniai.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių