Valstybės dėmesys ir parama vietos bendruomenei

  • Teksto dydis:

Kauno Vilijampolės bendruomenės centras „Veršva“ savo veiklą pradėjo 2004-aisiai metais. Bendruomenės centro veikloje dalyvauja čia gyvenantys ir dirbantys žmonės, kurie neabejingi Vilijampolės problemoms, norintys kurti ir grąžinti savo aplinką, rūpintis žmonių užimtumu, prasminga veikla.

Esame Kauno bendruomenių centrų asociacijos nariai. Bendruomeninėje veikloje žmonės dalyvauja savanoriškai, negaudami atlygio, negailėdami savo laisvalaikio.  Džiugu, kad veiklos yra tęstinės ir besiplečiančios, kuriamos ir puoselėjamos bendruomenės tradicijos. Jau daug metų bendruomenėje veikia ansamblis „Santaka“, Amatų, Dainos, Šaškių, Senjorų, „Būkime sveiki“, teatro „MMT“ bei savivaldos klubai, nuo šių metų į bendruomenės veiklą įsiliejo ir ansamblis „Šaltinis“.

Sėkmingai veiklai reikalingi ir finansiniai ištekliai, kuriuos pritraukiame teikdami paraiškas įvairiems projektams, ieškodami privačių rėmėjų, gaudami  2 proc. gyventojų pajamų lėšų, mokėdami nario mokestį. Centro valdybos narių, kuriems vadovauja Jolanta Gulbinienė, ir aktyvių vilijampoliečių iniciatyva kiekvienais metais šios lėšos suteikia galimybes klubams tęsti ir tobulinti savo veiklas, siekti kokybiškesnio rezultato bei steigtis naujiems klubams, atsižvelgiant į žmonių interesus ir pomėgius. 

Nuoširdi ir atvira bendruomenės centro veikla įgavo vilijampoliečių pasitikėjimą, jie mielai lankosi organizuojamuose renginiuose, aktyviai juose dalyvauja. Klubų organizuojamose veiklose dalyvauja ir kitų miesto seniūnijų gyventojai. Kuo daugiau aktyvių narių, tuo stipresnė bendruomenė. Valdybos nariai išmoko dirbti kaip komanda, dalintis atsakomybe, organizuoti veiklas,bsusirasti partnerius, telkti žmones. Bendruomenės centro savanoriai nuolat teikia paramą socialiai pažeistiems žmonėms, vyksta bendruomenės švietimas (sveikatos puoselėjimo, socialinio verslo organizavimo, komunikacijos, viešosios informacijos sklaidos, vartotojų teisių ir kitais rūpimais žmonėms klausimais). Rūpinamasi žmonių užimtumu, organizuojamos kultūrinės ir pažintinės vakaronės bei išvykos, ugdomi sveikos gyvensenos įgūdžiai, bendruomenės nariai dalyvauja miesto ir respublikiniuose renginiuose.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija 2016 metais finansavo Kauno Vilijampolės bendruomenės centro  „Veršva“ veiklos stiprinimo projektą  „Mūsų viltys ir darbai – tau Vilijampole“ (projekto koordinatorė Vitalija Kuršienė). Skirtos lėšos – 8980 Eur. Projekto tikslas – stiprinti Kauno Vilijampolės bendruomenės centro „Veršva“ veiklą, skatinant aktyvų gyventojų dalyvavimą bendruomeninėje veikloje.

Laimėtas projektas sudarė galimybes bendruomenės nariams dalyvauti respublikiniuose renginiuose, skirtuose Bendruomenių metams pažymėti, plačiau pristatyti savo bendruomenę ir jos veiklas Vilijampolėje, Kaune ir visoje respublikoje. Už projekto lėšas įsigijome reprezentuojančią bendruomenės centrą atributiką (marškinėliai, ženkliukai, lankstinukai ir kt.), kuri naudojama bendruomenei dalyvaujant parodose, pasirodymuose bei konkursuose, taip pat Kauno bendruomenių asociacijos renginiuose. Kūrybingai prisistatėme Lietuvos bendruomenių ir vietos veiklos grupių parodoje Vilniaus „Litexpo“ rūmuose 2016 m. rugsėjo 2 d., kuriame dalijomės gerąja patirtimi su kitomis bendruomenėmis, pagerbė ir aukščiausieji šalies vadovai.

Bendruomenės centro nariai dalyvavo tarptautiniame bendruomenių susitikime/ festivalyje „Nida InterComm-2016“: Amatų klubo dalyvės pristatė edukacinį užsiėmimą vietos bendruomenių narių darbų mugėje; ansamblis „Santaka“ dalyvavo talentų  konkurse; diskutavome  seminare apie vietos bendruomenių veiklos aktualijas. Šio susitikimo metu bendruomenės nariai įgijo ne tik gerosios patirties, naujų idėjų veiklai, bet ir žinių, taip pat užmezgė naujų kontaktų bei turiningai praleido laiką.

Siekiant glaudesnio bendravimo ir bendradarbiavimo Vilijampolėje tarp įvairių institucijų ir kartų sutelktumo, organizuotos paramos/labdaros akcijas, parodos, liaudies šokių pamokos, sveikatos jogos užsiėmimai, vandens žygis ir kūrybinė stovykla. Birželio mėnesį organizuotas vandens žygis Nemunu ir Kauno mariomis suteikė galimybę pabendrauti neformalioje aplinkoje skirtingoms kartoms: verslo ir  NVO atstovams, jaunimui ir senjorams. Amatų klubo iniciatyva  vyko Edukacinių užsiėmimų ciklas apie tradicinius amatus,  išvykos pas liaudies meistrus, senųjų tradicijų puoselėtojus Zyplių ir Gelgaudiškių dvaruose.

Siekiant stiprinti bendruomenės centro veiklų vykdytojų ir savanorių vadybos bei valdymo kompetencijas, vyko seminaras „Renginių organizavimas viešojoje ir kamerinėje erdvėse“.

Gražia tradicija Vilijampolės gyventojams tapo eglutės įžiebimo šventė. Ši šventė – bendras Vilijampolės bendruomenės centro „Veršva“ ir Vilijampolės seniūnijos renginys, kuriame dalyvauja Vilijampolės gyventojai, mokyklų bendruomenės, socialiniai partneriai, policijos pareigūnai, visi pageidaujantys miestiečiai.

Ansamblis „Santaka“, kurio vadovė Jadvyga Šimaitienė, jau 11 metų  dainuoja ir garsina bendruomenės vardą visuose miesto renginiuose, konkursuose. Norintys laisvalaikį leisti su daina, mylintys lietuvišką dainą, kultūringą bendravimą įkūrė „Dainos“ klubą, kurio vadovė – Valerija Benienė. Žmonės renkasi ne tik kartu padainuoti, bet ir pabendrauti.

Senjorų klubo ilgametė globėja ir V.Kudirkos bibliotekos „Šaltinio" padalinio vedėja Virginija Jurkšaitienė nuolat rūpinasi senjorų laisvalaikiu, užimtumu. 

Bendruomenės centre veikiantys klubai padeda skatinti gyventojų užimtumą ir saviugdą, plėsti socialinius ryšius. Apie bendruomenės vykdomas veiklas informacija skleidžiama socialiniuose tinkluose, žiniasklaidoje, KBCA tinklalapyje, Vilijampolės ugdymo įstaigose, bibliotekose, Vilijampolės seniūnijoje.

Šis projektas sustiprino bendruomenės centrą: įgijome naudingos patirties, suradome naujų bendraminčių ir savanorių, tapome žinomesni ir labiau pasitikintis savo jėgomis. Gražus mūsų veiklos pavyzdys parodė, koks svarbus bendruomenėms valstybės dėmesys ir parama.

Kauno Vilijampolės bendruomenės centro „Veršva“ veiklą rėmė Socialinės apsaugos ir   darbo ministerija. Išsamiau apie mūsų veiklą – socialiniame tinkle Vilijampolės bendruomenės centras „Veršva“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių