Valios triumfas: 170 kilometrų lediniu Neries vandeniu

Ankstyvą šeštadienio rytą Kaune prie P.Vileišio tilto finišavo ekstremalaus baidarių ištvermės maratono „Dipolio iššūkis“ dalyviai.

Plaukė per naktį

Tradicinis, jau trečius metus vykstantis maratonas sutraukia nuotykių ir ekstremalių pojūčių ieškotojus, irkluotojus, sportininkus ne tik iš Lietuvos. Šiame žygyje dalyvavo ir Latvijos sportininkai.

Tarp entuziastų šis maratonas simboliškai uždaro irklavimo sezoną.

Startavę penktadienį 18 val. Vilniuje, prie Baltojo tilto, maratono dalyviai, visą naktį pasišviesdami prožektoriais, gurkšnodami energijos suteikiančius gėrimus ir kovodami su senkančiomis jėgomis, paryčiais pasiekė Kauną.

Pirmasis atplaukė Jonas Ragauskas. Finišą jis pasiekė 6 val. ryto, antrosios–ketvirtosios vietos laimėtojai finišavo apie 8 val. ryto. Prie finišo linijos teisėjai visų dalyvių šeštadienį laukė iki 18 val.

Maratono dalyviai pasakojo, kad jiems teko kovoti ne tik su priešininkais, bet ir savimi. Šią užduotį jiems dar apsunkino aklina nakties tamsa, drėgmė, rudens šaltis, vietomis srauni Neris su įvairiomis kliūtimis – bebrais, vandenyje plaukiojančiomis įvairiomis nuolaužomis.

Svarbiausia – nepasiduoti

Plaukdami dalyviai turėjo užsiregistruoti kas keliasdešimt kilometrų esančiuose kontroliniuose punktuose, kur galėjo trumpam sušilti ir atsigerti. Nebeturintieji jėgų viename tokių punktų galėjo ir baigti varžybas.

„Šiais metais startavo lietuvių ir latvių 27 ekipažai. Iš viso – 40 dalyvių, nes plaukiama vienvietėmis ir dvivietėmis baidarėmis“, – sakė šio maratono organizatorius Linas Samaška, praeityje pagarsėjęs kaip realybės šou „Robinzonai“ nugalėtojas.

Daug metų ekstremaliu sportu užsiimantis vyras, kalbėdamas apie plaukimo ypatumus naktį, pasakojo, kad nors daugelis prie baidarės priekio prisiklijuoja diodinius šviestuvus, tačiau yra ir tokių dalyvių, kuriems geriau plaukti aklinoje tamsoje.

Jo teigimu, visa kita – tik įgūdžiai. Svarbu girdėti, skaityti vandens tėkmę. Visgi pagrindinis dalykas plaukiant maratone – užsibrėžto tikslo siekimas ir gebėjimas nepalūžti psichologiškai.

„Visiems plaukiantiesiems būna vadinamųjų duobių, kai senka jėgos ir atrodo, kad jau viskas. Tačiau tai – laikina. Kaip kilo šis sumanymas? Atsibodo važinėti tūkstančius kilometrų į kitas šalis, kur organizuojami tokie ekstremalūs plaukimai. Nusprendėme, kad galime tai padaryti Lietuvoje ir patikrinti, kiek mūsų šalyje tikrų vyrų – pasirodo, jų yra gerokai mažiau nei šnekančių, kad yra kieti“, – pastebėjo L.Samaška.

Antra kartą nenusileido

Pasakodamas apie plaukimo stilius su baidare, L.Samaška užsiminė, kad jų yra begalė – nuo olimpinio iki šokinėjimo baidare nuo krioklių ar per vandens medžius, plaukimo per pelkę.

L.Samaškos teigimu, šiais metais dalyviams pasitaikė idealios sąlygos – geras oras sąlygojo aukštai pakilusį ir sraunų Neries vandenį.

Į krantą išlipusio maratono nugalėtojo J.Ragausko lėti judesiai išdavė, kad vyras išsekęs, tačiau užkalbinus jo veidą nušvietė šypsena.

Kariškis baidarėmis plaukioja daugiau nei 20 metų, o maratone plaukė jau trečią kartą. Pirmą kartą norėjo tiesiog išbandyti savo jėgas, o pernai liko antras. Šiais metais savo laiką pagerinęs net dviem valandomis, tapo nugalėtoju. 170 km atstumą jis įveikė per 11 val. 47 min.

„Buvau atsiplėšęs nuo kitų persekiotojų ir galvojau, kaip čia pasiekti finišą, ar užteks jėgų. Kai priplaukęs pirmą tiltą atsisukau ir pamačiau, kad man lipa ant kulnų, dingo visos mintys apie nuovargį – šoviau pirmyn“, – pasakojo J.Ragauskas.

Sukurta lietuvių

Nugalėtojas plaukė lietuvių sukonstruota, nestandartine baidare „Giedra“.

Ją J.Ragauskas gavo iš konstruktoriaus ir baidarininko Arūno Dubausko.

„Giedra“ – gerokai siauresnė, lengvesnė už standartines baidares. Jos priekis užriestas – su tokia baidare galima čiuožti per ledo lytis žiemą, taip pat šokinėti per įvairias kliūtis, ją sunkiau užlieja bangos.

„Grįžęs namo pailsėsiu. Bent iki pirmadienio, o paskui vėl sportuosiu. Nors daug kas mane vadina veteranu, tačiau aplenkti negali. Gal iš pavydo“, – geros nuotaikos neprarado J.Ragauskas.


Dalyvauja ne tik vyrai

Šiemet maratone dalyvavo vien vyrai, tačiau pernai „Dipolio iššūkyje“ plaukė ir trys moterys. Dvi iš jų – vienvietėmis baidarėmis. Viena dalyvių irklavo be jokio išankstinio pasiruošimo ar papildomų treniruočių ir per 12 val. 25 min. pasiekė už maždaug 88 km esantį kontrolinį punktą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valickas

Valickas portretas
O kas tingi irkluoti, tai tokiems reikėtų organizuoti upės laivo reisą`Vilnius — Kaunas. Kai kas tikrai nepagailėtų pinigų. Arba kelionę arkline karieta senuoju plentu per Rykantus, sustojant nakvynės pakelės smuklėje.

Kaunas

Kaunas portretas
Geros mintys apie arkliu traukiama karieta :-) O laimetojui - Didziausi SVEIKINIMAI!!!!!!!!!!

Kaunieciai.

Kaunieciai. portretas
Sveikinam Mariu ir kitus istvermingus irkluotojus.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių