Vaišina ukrainietiškais lašiniais ir renka paramą

„Paremkite Ukrainos karius“, – naujai išmokta lietuviška fraze, vos vos stabteldama ties kiekvienu žodžiu, prie palapinės su Lietuvos ir Ukrainos vėliavomis žemės ūkio parodos „Ką pasėsi... 2015“ lankytojus kviečia ukrainietė savanorė Julija Maiboroda.

„Paremkite Ukrainos karius“, – naujai išmokta lietuviška fraze, vos vos stabteldama ties kiekvienu žodžiu, prie palapinės su Lietuvos ir Ukrainos vėliavomis žemės ūkio parodos „Ką pasėsi... 2015“ lankytojus kviečia ukrainietė savanorė Julija Maiboroda.

Ji kartu su kolege ir drauge Valerija Skrypčenko jau trečią kartą per mėnesį atvyksta iš Kijevo į Lietuvą rinkti paramos savo šalies kariuomenei. Prieš tai kijevietės siūlė ukrainietiškus suvenyrus, rankdarbius, Maidano ir nacionalinę atributiką mainais už paaukotus pinigus Vilniaus ir Kauno Kaziuko mugių svečiams.

Ukrainietės – aktyvios savanorių organizacijos „Maskuvalna sitka na veži“ („Maskuojantysis tinklas ant bokšto“) dalyvės. Kijevo tvirtovės bokšte besirenkantys savanoriai, daugiausiai – moterys, aukodami didžiąją laisvo laiko dalį, pina Ukrainos kariuomenei maskuojančius tinklus, gamina maskavimo apsiaustus snaiperiams, siuva kariams rūbus, kaukes, gamina rankdarbius ir suvenyrus, kuriuos pardavus surenkama lėšų kitoms kariškių reikmėms.

Už Lietuvoje surinktus pinigus „Maskuojančiojo tinklo“ savanoriai žada pirkti kariams ne ginklus, o apsaugos ir transporto priemones. Jau nupirkta taktinių apsaugos akinių 3–iojo atskirojo tankų bataliono kariams. Planuojama įsigyti ir atiduoti kariškiams autobusiuką ir automobilį.

Prie Julijos ir Valerijos Aleksandro Stulginskio universitete vyksiančioje parodoje prisijungė ir lietuviai savanoriai iš paramos fondo „Pagalbos sparnas“, pilietiško jaunimo organizacijos „Baltai juoda“ aktyvistai, Lietuvos Sąjūdžio Kauno skyriaus bei ukrainiečių diasporos Lietuvoje atstovai.

„Neseniai lankėmės Ukrainoje, ten susipažinome su jų savanoriais, tad nusprendėme jiems padėti“, – paaiškina merkiančiame lietuje šeštadienio laiką leidžianti viena iš „Juodai balta“ aktyvisčių.

„Nelabai pasisekė su oru, o ir publika čia mažiau besidominti politiniais klausimais, tad ne tokia aktyvi, kokia buvo Kaziuko mugėse. Tačiau žmonės prieina, pakalbina, paremia, kiek gali, – pasakoja V.Skrypčenko. Vakar apstulbino viena moteris, kuriai maždaug aštuoniasdešimt metų, tačiau ji atrodo itin guvi ir stipri. Sako, „negaliu pernelyg jūsų karių paremti, tačiau jeigu priimtų, galėčiau užsirašyti snaipere į frontą“. Ji kalbėjo visiškai rimtai, sakė visą gyvenimą sportavusi ir esanti gera šaulė“.

Ukrainietės prsipažįsta, jog po pirmųjų apsilankymų Lietuvoje jas taip sužavėjo mūsų šalies gyventojų palaikymas, neabejingumas sunkų laiką išgyvenančiai šaliai, noras padėti, kad dabar jos pasirengusios pasinaudoti kiekvienu lietuvių draugų pasiūlymu atvykti rinkti paramos savo šalies kariams.

Bene kiekvieną stabtelėjusį prie palapinės pabendrauti ar paremti praeivį kijevietės vaišina tradiciniais ukrainietiškais lašiniais bei duona. „Kadangi tai žemės ūkio paroda, norisi savo buvimą čia susieti su jos specifika ir nors truputį supažindinti su mūsų šalimi“, – šypsodamasi paaiškina vaišingumo akciją J.Maiboroda.

Paroda „Ką pasėsi... 2015“ baigsis šeštadienio vakare.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kremliaus blogi

Kremliaus blogi portretas
Nugalesime kartu.

Edvardui

Edvardui portretas
Yra dalis žmonių, kurie nemoka atsakyti, kurie vos sudurdami galą su galu, aukoja. Mano mama tokia. Jinai sako"na kažkaip nepatogu,prašo tai kaip čia atsakysi".tiesiog nemoka paskyti "ne".Todėl visų šitų paprašaikininkų negaliu pakęsti,jie gi tai žino kad žmonės nemoka pasakyti"ne", žino jautrias vietas-kur "spustelti".

Va...

Va... portretas
Hagos tribunolas tai visu pirma putkina pababins... o cia vietinius melagius propagandistus vietoj nuteis.. nepamirskit MELAS negali but laikoma nuomone, o uz mela numatoma atsakomybe pagal BPK:)
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių