Vairuotojų Kaune laukia parkavimo pakeitimai

Vairuotojai, turintys metinius parkavimo leidimus, nuo kitų metų vidurio nebegalės savo automobilių palikti geltonojoje ir oranžinėje zonose. Nuspręsta apmokestinti ir dar kelias Kauno vietas.

Esminiai pakeitimai

Eismo specialistai nuolat stebi automobilių srautus ir intensyvumą stovėjimo aikštelėse. Pastebėta, kad geltonojoje zonoje automobilių užstatymas siekia 95 proc. Ši zona apima didžiąją dalį Kauno centro, tad atvykę žmonės dažnai priversti sukti ratus ieškodami laisvų vietų, kur galėtų palikti savo transporto priemones.

Nuo kitų metų birželio 1 d. mėnesinių, 90 dienų ir metiniai parkavimo leidimai negalios geltonojoje ir oranžinėje zonose. Pastaroji apima visą Rotušės aikštę. Iki šiol kauniečiai galėjo įsigyti ilgalaikius leidimus, kurie galiojo visose zonose.

"Nuo 2018 m. birželio 1 d. metiniai leidimai negalios geltonojoje ir oranžinėje zonose, tačiau kitose zonose leidimai atpigs. Geltonoji šiuo metu labiausiai apkrauta zona mieste. Siekiame, kad ja galėtų pasinaudoti kuo daugiau miestiečių ir automobilių apykaita būtų greitesnė", – "Kauno dienai" aiškino "Automobilių stovėjimo aikštelės" vadovas Justas Limanauskas.

Jis patikslino, kad nauja parkavimo leidimų tvarka galios tik po nurodytos datos.

"Tai galios tik naujai įsigytiems leidimams. Jeigu žmonės metinį leidimą pirko anksčiau, leidimas iki jo galiojimo pabaigos galios visose zonose", – sakė J.Limanauskas.

Keisis kainos

Specialistas aiškino, kad visose parkavimo zonose valandiniai įkainiai nesikeis, tačiau sumažės rinkliavos dydžiai už ilgalaikius leidimus.

Mėnesio leidimas raudonojoje, žaliojoje ir mėlynojoje zonose kainuos 80 eurų (dabar kainuoja 87 eurus), ketvirčio leidimas – 150 eurų (dabar – 165 eurai), metinis leidimas – 500 eurų (dabar – 608 eurus).

Nurodoma, kad leidimuose gali būti įrašytos dvi transporto priemonės, tačiau leidimas vienu metu galioja tik vienam automobiliui. Kitaip tariant, jei vienas sugedo ar paliktas nemokamose parkavimo vietose, leidimas gali galioti kitai transporto priemonei.

"Valandiniai tarifai nesikeičia, pinga metinių leidimų kainos ir keičiasi jų galiojimo vietos. Kaune pusmečio leidimo nėra, tik metinis, ketvirčio ir mėnesio. Žmonės turi patys pasiskaičiuoti, kaip jiems naudingiau ir pigiau, bei nuspręsti, ar iš anksto pirkti brangesnį metinį leidimą, ar pirkti ketvirčio ir po birželio 1 d. už jį mokėti mažiau", – sakė J.Limanauskas.

Naujos mokamos vietos

Numatyta į apmokestintų automobilių stovėjimo vietų sąrašą įtraukti naujas Kauno vietas. "Automobilių stovėjimo aikštelės" vadovas sakė, kad bus apmokestinta nauja automobilių stovėjimo aikštelė, esanti Savanorių pr. 321C, šalia naujai statomo verslo centro. Ji priskirta žaliajai zonai, kur valandai palikti automobilį kainuoja 0,3 euro.

Šią savaitę patvirtintos ir kitos miesto vietos, kur bus mokamas automobilių stovėjimas. Bažnyčios gatvė bus išskaidyta į kelias zonas – atkarpoje nuo Trakų gatvės iki Vytauto prospekto bus mėlynoji zona, o nuo Trakų gatvės iki K.Būgos gatvės – žalioji zona.

Į mėlynąją zoną įtraukta Kurpių g. 9 esanti aikštelė (prie pastato Nr. 28A).

Riboto stovėjimo zonos

Dar viena parkavimo naujovė – riboto stovėjimo zonos. Siekiant optimaliau panaudoti prekybos centrų stovėjimo aikšteles, bus suteikiama galimybė gyventojams už 30 eurų įsigyti mėnesinius leidimus. Kaip teigė J.Limanauskas, riboto stovėjimo zona – tai vieta, kurioje pirmos trys valandos yra nemokamos, o visos kitos kainuos po eurą už valandą.

"Šios stovėjimo vietos atsiras, kai tarybos sprendimu bus patvirtintas šiai zonai priskiriamų aikštelių sąrašas. Šiuo metu tokio sąrašo dar nėra. Tikslas – kad aikštelėse žmonės nepaliktų transporto priemonės visai dienai, o tik trumpam laikui. Pavyzdžiui, nueiti į parduotuvę ar susitvarkyti kitus reikalus.

Bus galimybė nusipirkti mėnesinį leidimą stovėti šioje zonoje, tokiu būdu po darbo grįžę gyventojai per naktį šios zonos aikštelėse galės palikti savo transporto priemones. Neketiname papildomai įrengti šių aikštelių, o ateityje planuojama panaudoti esamas, jau įrengtas aikšteles", – aiškino VšĮ "Automobilių stovėjimo aikštelės" vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dviračiui

Dviračiui portretas
Apie kokį miesto transportą šnekat, jei iš partizanų galo į šilainius reikia 1,5 val važiuoti. Gal patys juo ir važinėkit.

lijopardas

lijopardas portretas
Vieningos erkės baimę prarado

nu nu

nu nu portretas
Kaune turi likti tik "poršai ", "ferariai ' ir kiti panašūs auto.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių