Vainatrakio kapines atidarys kitais metais

Naujosiose Kauno kapinėse nuo kitų metų sausio jau bus galima laidoti mirusiuosius. Kol kas baigiamas tvarkyti tik hektaras, nes visiems numatytiems darbams nėra lėšų.

Naujosiose Kauno kapinėse nuo kitų metų sausio jau bus galima laidoti mirusiuosius. Kol kas baigiamas tvarkyti tik hektaras, nes visiems numatytiems darbams nėra lėšų.

Vartus atvers sausį

Netoli Vainatrakio kelininkai šiuo metu asfaltuoja naują kelią, kuris veda naujųjų kapinių link. Ten jau užtverta apie hektarą ploto, sumontuoti metaliniai vartai. Kol vyko žemės savininkų ir savivaldybės derybos, šiame plote užsėjęs rapsus ūkininkas derliaus jau nenurinks.

Pasak Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio, iki šių metų pabaigos bus įrengtas tualetas, pastatytas atliekų konteineris, nutiesti takeliai prie būsimų kapaviečių. "Dėl lėšų stokos negalėjome įrengti kapinių infrastruktūros visame 40 ha plote, todėl ėmėme tvarkyti nedidelę jų dalį, kad jau sausį čia būtų galima laidoti mirusiuosius", – aiškino A.Pakalniškis. Pirminiams darbams ir keliui skirta apie 200 tūkst. litų.

Pavasarį čia bus pastatyta cisterna su vandeniu. "Vėlesniuose etapuose numatyta įrengti artezinį gręžinį ir išvedžioti vandentiekį kiekvienam kapaviečių kvartalui", – teigė A.Pakalniškis.

Dar laukia daug darbų

Maždaug viename hektare bus apie tūkstantį kapaviečių. Jų Kaunui turėtų užtekti maždaug dvejiems metams. "Po to kapinės bus plečiamos. Techninis projektas parengtas 40 ha plotui, dar tolesnei plėtrai bus parengtas antrų kapinių techninis projektas. Jos taip pat užims 40 ha", – pasakojo A.Pakalniškis.

Pagal pirminį projektą buvo numatyta, kad Vainatrakio kapinės užims 112 ha, bet įstatymų leidėjai nusprendė, kad šie objektai negali būti didesni nei 40 ha. Todėl kartu su sanitarinėmis zonomis padalyta teritorija turės dvejas kapines kaip ir Romainiuose.

Pagal numatytą planą pirmose kapinėse bus įrengtas apšvietimas, pastatytas administracinis pastatas, įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, numatyta vieta prekyvietėms, išvedžioti vandentiekio vamzdynai. Šiems darbams reikia apie 30 mln. litų. Tikimasi, kad jų pavyks pritraukti per ES fondus.

Užteks šimtmečiui

Savivaldybės įmonės "Kapinių priežiūra" direktorius Algirdas Verbickas teigė, kad naujų Kaunui skirtų laidojimo vietų kasmet sparčiai mažėja, todėl Vainatrakio kapinės šio rūpesčio padės išvengti maždaug šimtmetį. "Be to, šiuo metu dar rengiamas detalusis planas 2,1 ha plotui, kuris išplės Petrašiūnų kapines, taip pat ketiname 1,5 ha praplėsti Panemunės kapines", – apie rengiamus planus kalbėjo A.Verbickas. Iki tol, kol nepradės veikti Vainatrakio kapinės, kauniečiai laidojami Ledos kapinėse. Apie 80 proc. miestiečių palaidojama šeimos kapavietėse, kurios yra penkiose Kauno kapinėse.

Apie naujų kapinių būtinybę miestui prabilta dar prieš 14 metų. Tam buvo nusižiūrėtas sklypas prie Vainatrakio. "Kauno diena" jau rašė, kad šiemet baigėsi ilga bylų epopėja tarp žemės savininkų ir savivaldybės. Šiemet buvo pasirašyta taikos sutartis, kuria Kauno valdžia įsipareigojo sumokėti savininkams 860 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romainiete

Romainiete portretas
I naujas kapines kelias irenginejamas, o i senasias Ledos, siuo metu veikiancias kapines, netvarkomas kelias, nors srautai siuo keliu dideli... Kapines butu galima pasiekti nuo autostrados, Romainiu, ar Uzliedziu, taciau visi keliai duobeti, arba zvyrkelis. Apie tai jau buvo rasyta ir Kauno dienoje

Čiubaka

Čiubaka portretas
idiotai kirminams šerti, mane lai sudegina

taigi

taigi portretas
Turbut tik Lietuvoje kapines paverciamos kolektyviniais sodais kur kasdien nuo ryto iki vakaro kazkas kazka kasa, seja, sodina, raveja, stato... Jokios ramybes net numirus.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių