Vaikų paėmimo drama: valdininkai plaunasi mundurą

  • Teksto dydis:

Kauniečių Eglės ir Gintaro bei jų vaikų likimas šią savaitę nepaliko abejingų. Ketvirtadienį mažyliai pagaliau sugrįžo į namus. Tačiau istorija dar nesibaigė: ikiteisminis tyrimas dėl Eglės veiksmų nenutrauktas. Dar daugiau abejonių kelia vaiko teisių gynėjų veiksmai – per savaitę jie sugebėjo du kartus apsimeluoti.

Liudininkai šokiruoti

"Kauno diena" rašė, kad vaikai iš kauniečių šeimos buvo atimti dar rugsėjo 29 d., kai praeiviai pranešė, kad Panemunės parke mama muša mažametį. Eglė neslepia, pliaukštelėjusi bėgančiam ir judriam sūnui. Vėliau įvykiai priminė įtemptą trilerį. Eglė buvo 24 val. uždaryta į areštinę, o vaikai atsidūrė pas globėjus. Nepaisant to, kad jų tėvui nebuvo pareikšti jokie įtarimai.

Negana to, nepriklausomus liudininkus pašiurpino pačių vaiko teisių apsaugos darbuotojų elgesys, kai jie plėšte plėšė tėvą apsikabinusį mažylį.

"Tas vyras parodė savo darbo kortelę ir tiesiog griebė tą vaiką iš tėvo, tiesiog lupo iš rankų, berniukas dar labiau pradėjo rėkti. O moteris (paaiškėjo, kad ji taip pat iš vaiko teisių apsaugos tarnybos) suėmė tėvą už rankų ir pradėjo mane varyti, sakydama, kad čia ne mano reikalas", – pasakojo įvykį mačiusi Laimutė Šostauskienė.

"Neatrodė, kad bandoma padėti vaikui – susidarė įspūdis, kad vaiką norima pagrobti ir jis verkia. Buvo gaila vaiko, nes jis apsikabinęs, o jį bando atimti. Tai yra labai žiauru, kaip kokiame siaubo filme", – pasakojo kitas liudininkas Dainoras Lukas.

Sistema neveikia

Dar trečiadienį paskelbta, kad Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) Kauno padalinio laikinoji vadovė Daiva Porutienė traukiasi iš pareigų. Tiesa, ji toliau ketina dirbti vyriausiąja specialiste.

Visgi ši istorija tik patvirtina, kad skambiai priimta vaiko teisių apsaugos reforma neveikia taip, kaip turėtų.

Neatrodė, kad bandoma padėti vaikui – susidarė įspūdis, kad vaiką norima pagrobti ir jis verkia.

"Nors vaikų teisių skyriai yra sujungti ir priklauso jau ne savivaldybėms, o ministerijai, jie vis tiek aiškina, kad tokios istorijos įvyksta dėl specialistų nekompetencijos", – atkreipė dėmesį buvusi Kauno rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Janina Dabašinskienė.

Ji pripažino, kad paimdami vaikus specialistai galėjo padaryti klaidų, tačiau neskubėjo jų smerkti.

"Įstatymai dabar tokie, kad net ir patyrusiems specialistams juos skaitant kyla labai daug klausimų, o atsakymų nėra. Yra per daug interpretacijų. Todėl dauguma žmonių ir išėjo iš šios sistemos", – teigė ji.

Skleidė įžūlų melą

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis išsakė kritikos ir Kauno Vaiko teisių apsaugos tarnybai, ypač buvusiai laikinajai vadovei D.Porutienei, kuri, pasak ministro, viešai skelbė "tikrovės neatitinkančią informaciją" apie mamos neblaivumą.

"Tikrovės neatitinkanti informacija, galimas grubus fizinis elgesys arba užsidarymas nuo vaikų tėvo, advokato, Seimo narių – tai yra nepateisinama, taip tarnyba neturėtų veikti. Dėl to atliekami vidiniai tyrimai, vadovė yra pašalinta iš vadovaujamųjų pareigų, dėl to ne kartą esame atsiprašę šeimos", – akcentavo ministras.

Tačiau tai buvo ne vienintelis melas šioje istorijoje, kurį paskleidė VVTAĮT valdininkės. Tarnybos direktorė Alina Jakavonienė viešai pareiškė, kad mažamečiai pas laikinus globėjus atsidūrė, nes jų močiutei esą taip pat siūlyta laikinai pasirūpinti vaikais, bet ji atsisakė.

"Melagiai vaikų teisių atstovai, nes aš iš pradžių nežinojau, kad vaikus paėmė. Susitvarkiau pažymas dėl sveikatos, pranešiau vaikų teisių specialistams, kad esu pasiruošusi, bet paskui man pasakė, kad globoti vaikų negaliu", – "Kauno dienai" teigė mažylių močiutė Laimutė Venclovaitienė.

"Šioje istorijoje pasigendu proporcingumo ir adekvatumo. Mano įsitikinimu, institucijos turėjo keletą skaudžių atvejų, kai buvo nereaguojama į sisteminius pranešimus ir pažeidimus. Vieni vaikai buvo mušami, bet niekas netikėjo darželio auklėtojomis, kiti nematė būtinybės inicijuoti procesų dėl nuolat geriančio tėvo ir niekas netikėjo, kad jis gali vaikus į šulinį sumesti. Tai dabar yra kitas radikalus kraštutinumas, kai pasako, kad sumuštas vaikas, ir tai tampa tiesa, o tėvai – nusikaltėliais", – pastebėjo advokatas Justas Jankauskas.

Reakcija socialiniuose tinkluose

"Jei priėjome iki emocijų, noriu paklausti: kam rūpi, kaip jaučiasi ta kita pilietiška šeima, mėginusi sustabdyti smurtą ir iškvietusi policiją? Kaip jaučiasi pareigūnai, atsakingai sureagavę ir atlikę savo pareigą ginti mažuosius nuo smurto? Ar jau pamiršome Matuką ir vaikus šuliny? Ar tikrai norime sustabdyti įstatymą, kuris pagaliau įvedė nulinę toleranciją smurtui prieš vaiką ir kartu pirmąsyk subūrė specialistus bendram darbui?" – savo "Facebook" profilyje retoriškai klausė viena vaiko teisių apsaugos reformos iniciatorių Seimo narė Dovilė Šakalienė.

"Kol visi pešasi dėl mergaitės ir berniuko, Remigijus Šimašius šiandien atidarė III bures, kuriose įsikūrė naujas "Swedbank" padalinys", – savo pozija išreiškė Vilniaus mero patarėjas viešiesiems ryšiams Aleksandras Zubriakovas.

"Be tokių pilietiškų žmonių nebūtų pavykę sugrąžinti tėvams jų mažamečių vaikų iš puikybėje paskendusios, neribota buka galia besimėgaujančios Kauno vaiko teisių tarnybos. Gėda žiūrėti, kaip Socialinės apsaugos ir darbo ministras L.Kukuraitis savo virkavimais apie neva nederamą Seimo narių spaudimą dangsto nuolat Kručinskus šmeižiančią tarnybą, kuri taiko dvigubus standartus: asocialiai šeimai grąžino kūdikį su jo tėvo sulaužyta kaukole, o normalią, valstybės į skurdą įstumtą Kručinskų šeimą terorizuoja perteklinėmis ir kraštutinėmis priemonėmis", – "Facebook" paskyroje rašė Seimo narys Naglis Puteikis.

S.Skvernelis: tarnybos perlenkė lazdą

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad vaiko teisių apsaugos tarnybos elgėsi netinkamai per didelio visuomenės dėmesio sulaukusią situaciją Kaune, kai mažamečiai vaikai buvo atskirti nuo tėvų dėl įtarimų smurtu.

"Tai, kas skelbiama viešai, manęs neįtikina, kad tokios priemonės buvo reikalingos, įskaitant motinos laikymą areštinėje ir tokių kardomųjų priemonių taikymą. Nesant akivaizdžių smurto požymių reakcija, švelniai tariant, buvo keista", – sakė premjeras.

"Tarnybos turi vykdyti įstatymus, bet be aklo teisės normų taikymo turi būti ir objektyvūs kriterijai. To aš pasigedau. Daugiau kaip mėnesį vaikai yra atskirti nuo tėvų, keistai atrodo pagalbos nesuteikimas šeimai, tėvui. Manau, kad buvo perlenkta lazda", – pridūrė ministras pirmininkas.

Anot S.Skvernelio, pasitikėjimą mažina ir tokios detalės, kai motina viešai neteisingai buvo apkaltinta buvusi neblaivi.

Kontrolierė pradėjo tyrimą

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė aiškinsis situaciją, kaip tarnybos atliko darbą visuomenės reakcijos sulaukusioje kauniečių vaikų paėmimo istorijoje.

"Vaiko teisių apsaugos kontrolierė yra pradėjusi tyrimą dėl tos situacijos. Bus žiūrima, kiek buvo užtikrintos vaiko teisės ir teisėti interesai", – BNS sakė Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos vyresnysis patarėjas Egidijus Meilus.

Su pačia kontroliere BNS nepavyko susisiekti. Naujienų portalui 15min.lt ji pažymėjo, kad vaikai iš kauniečių šeimos buvo paimti ne subjektyviu vaiko teisių specialisto sprendimu, bet gavus teismo leidimą. Anot jos, medžiagą įvertino ir teisėjas, teisme nebuvo keliamas klausimas, ar reikia vaikus grąžinti į šeimą.

"Dabar išeitų taip, kad galutinį sprendimą priima pačios institucijos. Manau, tai yra smūgis teismams. Man tai yra neadekvatu", – svarstė E.Žiobienė.

"Kai savo priimtus sprendimus vertini profesionaliai ir esi įsitikinęs jų teisingumu, politiniam spaudimui nepasiduodi. Vadinasi, tarnybos suabejojo pirmiausia savimi", – pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mokykla

mokykla portretas
vaiku teises su ziobiene priesaky puikiai pasimoke is garliavos istorijos,kam tarnauti, kaip meluoti, pries ka smurtauti, ir kada liksi visiskai teisus.

nemigravusi

nemigravusi portretas
Čia buvo tikras vaiko pagrobimas, koks skirtumas valstybei, jai visiškai neįdomu, kad dedasi už jų sienų, liaudis ir taip nesaugiai jaučiasi gyvendami valstybėje kur įstatymai pranoksta bet kokias proto ribas, o dabar ir dėl vaikų saugumo niekas negali būti tikras, nes juos iš tėvų gali paimti dėl bet kokio pliaukštelėjimo. Reikėjo ne motinos blaivumą tikrinti,bet tos filmuotojos gal ji pati buvo neblaiva jei kitus tokiais laiko.

VALDO Pinigas-ne talentai

VALDO Pinigas-ne talentai portretas
kai toje sistemoje dirba neturintys gero išsilavinimo, nuoširdumo ir žmogiškumo, tai ir turim ką turim. Sulenda draugai ir pažįstami į šiltas valdiškas vietas ir išsilavinimas jų ten varganas.....daug metų dirbu su vaikais net šiurpas nukrato kokie"specialistai" su jais dirba. Ne vaikai, ne sąžinė jiem rūpi, o tik PINIGAS.
VISI KOMENTARAI 111

Galerijos

Daugiau straipsnių