Iš vaikų globos namų persikraustė į butus

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Iki 2020-ųjų Lietuvoje turėtų nelikti didžiulių vaikų globos įstaigų. Kaunas neatsilieka nuo patvirtintų planų – palikę globos namus, į naujai įrengtus butus neseniai išsikraustė pirmieji vaikai.

Patys sau dizaineriai

Gruodžio mėnesio pabaigoje Kauno "Atžalyno" globos namų koridoriuose tapo pastebimai tyliau – prieš pat didžiąsias metų šventes įstaigą paliko net aštuoniolika jos auklėtinių.

Dvylika jų iškeliavo į naujai įrengtus, jaukius butus Eigulių mikrorajone, likusieji šeši įsikūrė keturių kambarių bute Šilainiuose.

Pliušiniai žaislai, paaugliškos knygos lentynose, sportinių pasiekimų įvertinimai šalia jų ir nerūpestingai sulankstyti drabužiai ant lovų išduoda, kad namuose jau kurį laiką įsikūrę vaikai.

"Jie viską rinkosi patys. Pradedant sienų spalvomis ir vonios plytelėmis, baigiant lovomis ir jų užtiesalais. Pradžioje iš inercijos dar svarstė, kur sutikti didžiąsias šventes, bet galiausiai apsisprendė, kad prie stalo sės naujuosiuose namuose", – degančias vaikų akis ir jaudinantį įsikūrimą prisiminė mero patarėja socialiniais, švietimo ir bendradarbiavimo su nevyriausybinėmis organizacijomis klausimais Irena Segalovičienė.

Šiuo metu pirmajame bute gyvena šešios mergaitės, antrajame – tiek pat berniukų, trečiajame – ir mergaitės, ir berniukai. Vaikai į naujus būstus, pasak I.Segalovičienės, buvo skirstomi atsižvelgus į jų individualius poreikius, amžių, tarpusavio giminystės ryšius, mokyklas ar darželius, kuriuos lanko.

Mokys socialinių įgūdžių

Dienomis naujuosiuose namuose sukasi specialius kvalifikacijos kėlimo ir kompetencijų tobulinimo mokymus baigę socialiniai darbuotojai.

Jiems patikėtas ne tik paprastų namiškių vaidmuo, bet ir elementarių socialinių įgūdžių skiepijimas vaikams: kaip patiems pasigaminti pietus, susitvarkyti kambarį, išsiskalbti drabužius ar priimti į namus netikėtai užsukusius svečius.

"Kai pirmą kartą atėjo į savo naujus namus, dauguma vaikų batus paliko už durų. Ką tai rodo? Socialinių įgūdžių stoką", – apie darbuotojų ir jų padėjėjų laukiančius iššūkius kalbėjo vicemerė Rasa Šnapštienė.

Tiesa, bent kol kas didžiausias visų vaikų rūpestis – ne nauja staltiesė po gėlių vaza, nuotrauka ant sienos ar arbatos puodelis, kurį vertėtų pasiūlyti į namus užgriuvusiam svečiui. Galvos skausmas naujakuriams – mylimo šuns, kurį augino dar globos namuose, dalybos.

"Niekaip neapsisprendžia, pas ką jis galėtų įsikurti", – patogiai įsitaisiusi minkštasuolyje šyptelėjo I.Segalovičienė.

Atrodo, kad artimiausiu metu dėl mylimo keturkojo vyks kur kas aršesnė kova – vasario pabaigoje baigus įrengti tris papildomus butus, į juos įsikels dar keliolika "Atžalyno" auklėtinių.

Beldėsi pas kaimynus

Vaikų perkėlimas į namams artimesnę aplinką – vienas paskutinių žingsnių, prieš kuriuos reikėjo atlikti daugybę kitų, užtikrinančių geresnę vaikų gyvenimo kokybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Auklėtoja su 30 metų stažu

Auklėtoja  su  30  metų  stažu portretas
Ir štai tarkim , už sienos nuolat geria . Kitam bute nuolat bumčikai. Oij kaip norės našlaičiai iš tokios laiptinės grįžt į savo globos namučius . Arba į internatėlį.

Kaip gi

Kaip gi portretas
nuotrauka jau aiškiai rodo, kas čia svarbiausi - aišku, kad dėdės ir tetos: mergaitės ant vienos kėdės susispaudė, kad teta Šnapštienė patogiai įsitaisytų prie stalo, bet verta, gal pafinansuos dar ką nors iš mokesčių mokėtojų varganų uždarbių....

Kaunietė

Kaunietė portretas
Pradžia gera, neužmikie ant laurų. Manau savivaldybė su visais savo socialinės srities specialistais turėtų ruošti projektą kaip iš anksto užkirsti kelią vaikų papuolimui į globos sistemą, dirbti prevencinį darbą, žinoma, skiriant tam lėšas ir žmogiškuosius resursus.Sėkmės.
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių