Vaikai su negalia gerina Lietuvos rekordus

  • Teksto dydis:

Vieni plaukti nemoka, antri negali, o treti net ir negalėdami išmoksta. Su tėvų pagalba įveikęs gniuždančias daktarų prognozes, septyniolikmetis Saulius Šatinskas savo negalią pavertė stiprybe. Vaikinas prasiskynė kelią į tarptautines plaukimo varžybas, kiekvienais metais gerina Lietuvos rekordus ir į sąskaitą krauna laimėjimus.

Bet išmokti plaukti svajojančių neįgalių vaikų Lietuvoje ne vienas. Birželio 27 dieną vyksiančio Kauno triatlono „Orion Tri-Fun“ dalyviai turės galimybę prisidėti prie jų svajonių išsipildymo.

„Šie vaikai yra tikri didvyriai, mūsų laikų herojai. Todėl kiekvienas Kauno triatlono varžybų dalyvis, pasipuošęs herojaus simbolika, automatiškai taps rėmėju – jų startinis mokestis bus pervestas „Sauliuko“ klubui. Paremti klubo veiklą galima bus ir renginio metu“, - sakė Kauno triatlono „Orion Tri-Fun“ organizatorius Dovydas Valiuška ir pridūrė, jog kostiumams tinka viskas: nuo „supermeno“ skraistės iki Vytauto Didžiojo šalmo.

Tėvai dalinasi patirtimi

Sauliaus tėvai, Dalia ir Alvydas Šatinskai, iškovoję sūnui su sunkia negalia šviesesnę ateitį, nusprendė padėti kitoms šeimoms. Šiandien „Sauliuko“ sveikatos ir integracijos klubo projektinėje veikloje neįgaliesiems dalyvauja 25 šeimos, o bendradarbiaujama net su 200 šeimų.

„Daugelis galvoja, kad įkūrėme klubą savo vaikui. Ne. Mus pažįsta kaip Sauliuko tėvus, nes pirmieji su tokia diagnoze esame pasiekę stebėtinų sveikatos rezultatų“, - sako sveikatos ir integracijos klubo „Sauliukas“ vadovė D. Šatinskienė.

Naujagimiui gydytojai nustatė sunkią diagnozę – nekalbės, nesėdės, nevaikščios. Bet jau būdamas 2 su puse metų jis stojosi, vaikščiojo su lazdomis, pradėjo kalbėti. Begalė operacijų ir tėvų užsispyrimas davė pradžią stabilesniam vaiko gyvenimui.

Pasak D. Šatinskienės, gimus sūnui ji daugiau informacijos gavo iš kitų tėvų, turinčių vaikus su negalia, nei medikų. Tai paskatino į vieną bendruomenę suvienyti vienodo likimo šeimas: „Pas mus pradėjo vežti vaikus iš visos Lietuvos, tėvai konsultavosi, kaip gydyti, kaip sportuoti, kaip elgtis. Labai svarbu pasisemti patirties ir pasidalinti gerąja praktika.“

Dabar jau septyniolikmetis S. Šatinskas dalyvauja tarptautinėse plaukimo varžybose, džiaugiasi ir skina apdovanojimus. Vaikinas kartu su dar keliais „Sauliuko“ sveikatos ir integracijos centro plaukikais treniruojasi 4 kartus per savaitę.

Sportas – kelias į visavertį gyvenimą

Sauliaus nesustabdė įgimta nugaros išvarža ir 7 sudėtingos operacijos. Priešingai, jo didžiausia svajonė ir siekiamybė – imti pavyzdį iš tėčio ir tapti plaukimo treneriu bei visą likusį gyvenimą padėti kitiems.

„Jis jau dabar moko kitus vaikus plaukti ir padeda man vesti treniruotes, nuo vaikystės kaip žuvis sukasi vandenyje. Saulius be galo užsispyręs ir tvirto charakterio, visada siekia savo“, - sako „Sauliuko“ sveikatos ir integracijos klubo treneris bei Lietuvos neįgaliųjų plaukimo federacijos prezidentas A. V. Šatinskas.

Vaikas, kuris daktarų manymu turėjo sėdėti neįgaliųjų vežimėlyje, būdamas 4 mėnesių jau plaukiojo, o profesionaliame baseine lankytis pradėjo nuo 7-erių. 2015 m. Nyderlanduose IWAS žaidynėse jis pelnė 2 aukso medalius ir buvo pasveikintas prezidentės Dalios Grybauskaitės. Be to, 2016 m. varžybose Vokietijoje užėmė trečią vietą.

„Sauliuko“ sveikatos ir integracijos centro treniruojamų vaikų rezultatai nenustoja stebinti. S. Šatinskas, dar pilnai neatsistatęs po 2 operacijų, šiemet IDM Vokietijos atvirame neįgaliųjų plaukimo čempionate pagerino tris Lietuvos suaugusiųjų rekordus, o kitas centro plaukikas pagerino du Lietuvos rekordus. Varžybose dalyvavo 550 dalyvių iš 44 pasaulio šalių.

Sunkiausia – socialinė atskirtis

„Mūsų klubas ruošia 4 vaikus tarptautinėms varžyboms, jie visi gali atstovauti Lietuvai ir siekia gerų rezultatų, labai prisideda tėvai. Mes ne sporto mokykla, neturime didelio finansavimo, todėl per metus pasirenkame vienerias tarptautines varžybas. Bet yra geranoriškų trenerių, žmonių, kurie pataria ir padeda“, - sako D. Šatinskienė ir priduria: „Ritos Garbaravičienės fondas prisideda labai daug, padovanojo mums sportines aprangas, kurių anksčiau neturėjome“.

Anot, A. Šatinsko, kiti vaikai taip pat turi galimybę treniruotis. Bet net 70 proc. klubo vaikų yra su sunkia negalia, jiems įsitraukti į sportinę veiklą sudėtinga, jeigu neprisideda tėvai. Vaikas pats negali persirengti, o Lietuvoje galioja įstatymas, iki 14 metų draudžiantis perrengti vaikus svetimiems asmenims. Be to, juos reikia įkelti į baseiną ir iškelti, todėl reikalingi bent du žmonės. Tik su tėvų pagalba vaikai gali pasiekti labai aukštų rezultatų.

Išryškėja ir neįgaliųjų integracijos problemos, nes daugelyje sporto renginių nėra pritaikytų persirengimo kabinų ar viešųjų tualetų, pravažiavimo vežimėliams, o tai pasunkina galimybes dalyvauti varžybose.

Jau 9-erius metus gyvuojantis klubas vykdo ir įvairius socialinius projektus, sulaukia daug paramos iš visuomenės. „Mums geriausia paramos forma – kompensuojama vaikų stovyklėlė, renginiai, vaišės ar spektakliukas, kai žmogus kažką padovanoja. Tada jaučiasi nuoširdus ryšys ir gera emocija, o ir rėmėjai mato, kiek laimės suteikė“, - sako D. Šatinskienė.

Dar visai neseniai klubui persikraustyti į naujas patalptas padėjo Kroatijos laikinojo ambasadoriaus paskirti kariai, o Juozo Vitkaus Inžinerijos bataliono kareiviai dalino košę neįgaliesiems. „Mokykloje sveiki vaikai košės iš kareivių nevalgo, o tokios šeimos neprisisotinę renginiais, jiems kiekviena šventė labai svarbi ir vertinama“, - sako D. Šatinskienė.

Be to, „Chorų karuose“ prieš kelis metus laimėjęs Kauno Studentiškas choras su generolais „16 Hz“ gautą laimėjimą paskyrė „Sauliuko“ sveikatos ir integracijos klubui.

Pasak D. Šatinskienės, visi turintys negalią vaikai ar suaugusieji išgyvena labai didelę socialinę atskirtį. „Mes siekiame, kad neįgalios šeimos, vaikai, ar suaugusieji kažkuo užsiimtų, būtų sveikesni, turėtų tikslą, o negalvotų, kad gavo neįgalumo pašalpą ir gyvenimas baigėsi.“

S. Šatinskas kartu su dar keliais „Sauliuko“ sveikatos ir integracijos centro plaukikais planuoja startuoti „Orion Tri-Fun“ plaukimo distancijoje, o klubo draugai buria bičiulius, kurie su vaikinais dalyvaus komandinėje estafetėje.

Kauno triatlonas „Oriont Tri-Fun“ startuos birželio 27 dieną 19 valandą. Dalyviai varžysis individualiai ar komandinėje estafetėje šiose trasose: 200 m plaukimas Kauno mariose, 10 km važiavimas dviračiu ir 2,5 km bėgimas Pažaislio miško parke. Registruotis galima čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių