V. Matijošaitis tapo talismano Taurio krikštatėviu

Viešai pristatytas Tarptautinių vaikų žaidynių talismanas – pliušinis tauriukas Tauris. Jo krikštatėviu tapo Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Talismano krikštynos

Liepos mėnesį Kaunas pasiners į tarptautinę sporto fiestą. Beveik visą savaitę mieste įvairiose sporto šakose varžysis tūkstančiai vaikų ir sieks pelnyti medalius. Tokio renginio dar nematė nė viena Baltijos šalis. Tad pasiruošiamieji darbai didžiausiam metų sporto renginiui – Tarptautinėms vaikų žaidynėms (International Children's Games) – įsibėgėja.

Penktadienį iškilmingame renginyje oficialiai pristatytas ir pakrikištytas ICG 2017 simbolis tauriukas Tauris. Svarbias jo krikštatėvio pareigas prisiėmė Kauno miesto vadovas V.Matijošaitis.

„Kaune simbolio kitaip ir negalima vadinti, tik Tauriuku“, – sakė Kauno meras. Jis prisiminė, kad kai pats buvo mažas, labai mėgo žaisti futbolą ir būdavo puolėjo pozicijoje, tačiau vyresnieji vaikai dažnai statydavo jį į vartus, kad būtų lengviau pataikyti įvarčius. Dėl to, jog vaikai ypač mėgsta žaisti ir dalyvauti varžybose, meras tikisi, kad ICG 2017 renginys įtrauks visus miestiečius ir Kauno svečius į sporto varžybų aistras.

Pats Tauris nedaugžodžiavo, tačiau patvirtino, kad jis yra sveikatos, jėgos ir stiprybės simbolis. Visi miestiečiai jį Kaune galės sutikti tikrai dažnai ir pasisemti energijos artėjančioms žaidynėms.

„Jau kitą savaitę lankysiuosi Kauno mokyklose ir įvairiose miesto vietose, tad sekite mane feisbuke ir suraskite daug staigmenų“, – krikštynose sakė Tarptautinių vaikų žaidynių simbolis Tauris.

Suradus tauriuką mieste, reikia nepraleisti progos su juo įsiamžinti, nuotraukas įkelti į socialinį tinklą „Facebook“ ir pažymėti grotažymes #ICG2017.

Vardo paieškos

Kas taps ICG 2017 talismanu, organizacinio komiteto nariai ilgai nedvejojo – beveik vienbalsiai pritarta tauro idėjai, nes šis gyvūnas iš karto asocijuojasi su Kaunu.

Turbūt kiekvienas, paklaustas, kas yra Kauno simbolis, nemirktelėjęs atsakytų, kad tai yra tauras.

„Turbūt kiekvienas, paklaustas, kas yra Kauno simbolis, nemirktelėjęs atsakytų, kad tai yra tauras. Tad ir pasirinkimas šį kartą buvo lengvas ir paprastas“, – šypsosi žaidynių organizatorius, Kauno S. Dariaus ir S. Girėno sporto centro vadovas Giedrius Bielskus.

Vardą simboliui siūlė visi norintieji, o po ilgų diskusijų organizacinis komitetas nusprendė, kad simboliui suteikiamas Taurio vardas.

Tarptautinių vaikų žaidynių organizatoriai tikino, kad pasirinktas simbolis sudomino ir mokslininkus. Jie tikino, kad išnykęs gyvūnas tauras buvo vienas iš labiausiai garbintų laukinių gyvūnų Lietuvoje. Juos paprastai galėjo medžioti tik kunigaikščiai. Mūsų krašte jis tapo jėgos, garbės ir taurumo simboliu. Apie taurą su tarp ragų esančiu kryžiumi byloja senovės lietuvių legenda. Įdomu, kad mokslininkai taurą įtraukė į 25-ių gyvūnų sąrašą, kuriuos norima sugrąžinti. Mokslininkai nori juos išveisti iš galvijų rūšių su taurų DNR dalimis. Kelios europiečių mokslininkų komandos mėgina išvesti taurus jau nuo 2009 metų.

Tuo tarpu raudono skydo fone stovintis sidabrinis tauras su auksiniu kryžiumi tarp ragų jau nuo seno yra Kauno simbolis. Tiesa, sovietiniais laikais taurą buvo pakeitęs stumbras. 1992-ais metais buvo pradėtas kurti naujasis Kauno herbas ir net po 16 svarstymų jis galutinai patvirtintas. Po poros metų Kauno herbe esantį taurą patvirtino ir Lietuvos prezidentas.

Žaidynių globėjai

Tarptautinių vaikų žaidynių veidu ir ambasadore sutiko tapti olimpinė čempionė Rūta Meilutytė, kurios žvaigždė pirmą kartą sužibo būtent šiose varžybose – 2010 metais vykusiose Bahreino mieste, Manamoje.

Tuomet vos 12 metų sulaukusi R. Meilutytė įveikė vyresnes varžoves ir iškovojo pirmas vietas plaukdama 50 metrų ir 100 metrų krūtine, antrąją – 50 metrų laisvuoju stiliumi ir trečią vietą kombinuotoje estafetėje su Kauno rinktine. Sulaukusi kvietimo tapti žaidynių ambasadore R. Meilutytė ilgai nesvarstė.

„Aš turiu ką papasakoti, ką patarti. Turiu patirties, kuria galiu pasidalinti su vaikais. Sprendimas buvo lengvas – iškart žinojau, kad prisidėsiu prie šių žaidynių“, – teigė R. Meilutytė.

Žaidynių globėju tapo Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis.

Metų renginys

Kad žaidynės taps didžiausiu ne tik Kauno, bet ir visos Lietuvos metų renginiu, įrodo faktas, kad iki šios dienos dalyvauti žaidynėse užsiregistravo 90 miestų iš viso pasaulio, o pačiame mieste laukiama net pusantro tūkstančio dalyvių.

Tarptautinės vaikų žaidynės (ICG) kiekvienais metais vyksta vis kitame pasaulio mieste. Teisę rengti žaidynes Kaunas iškovojo prieš dvejus metus Australijoje vykusiose žaidynėse.

Kaunas bus pirmasis miestas Lietuvoje ir Baltijos šalyse, kuriame vyks didžiausias vaikų sporto renginys. Daugiau nei pusę amžiaus vykstančiose žaidynėse jau dalyvavo dešimtys tūkstančių vaikų nuo 12 iki 15 metų iš daugiau nei 500 pasaulio miestų. Įdomu tai, kad žaidynėse Kaune dalyvaus visų apgyvendintų pasaulio kontinentų atstovai.

Vaikai rungsis krepšinio, mažojo futbolo, tinklinio, lengvosios atletikos, dziudo, plaukimo, stalo teniso ir buriavimo varžybose.

ICG 2017 Kaune vyks liepos 4-9 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kolosas

kolosas portretas
Iki kadencijos pabaigos krabas dar savo vardu pavadins tiltus kur su mašinom lakstė,gatves,kurias atseit jis sutvarkė,gal ir paminkliuką kokį sumyslis pasistatyti?:)

bizonas

bizonas portretas
Vaikams apopleksiją įvarys toks Tauris.Baisuoklis...

kaunietis

kaunietis portretas
Ar mylimoji jau nestoves šalia?Oi Tauriuk ką tu padarei!!!
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių