Užkliuvo Sporto halės rekonstrukcija: teks peržiūrėti ir stadiono projektą?

Kultūros paveldo departamente (KPD) sudaryta laikinoji komisija, kuri tikrina Kauno sporto halės rekonstrukcijos planus. Vienas vizitas į Kauną jau įvyko. Specialistai tikina, kad gali tekti peržiūrėti ir S.Dariaus ir S.Girėno stadiono projektą.

Speciali komisija

Spalio 5 d. KPD direktorius sudarė laikinąją komisiją, tikrinančią Ąžuolyno sporto komplekso teritorijoje esančių statybos projektų atitikimą paveldo reikalavimams. Pirmasis komisijos posėdis įvyko šį trečiadienį.

KPD Kauno skyriaus atstovai tikino, kad vadovybė jų neinformavo, kokiu tikslu rengiami patikrinimai.

"Kauno diena" aiškaus atsakymo nesulaukė ir iš laikinojo KPD direktoriaus Algimanto Degučio.

"Dar nieko nežinau, nesu komisijos narys, todėl išvadų jokių nežinau. Reikia klausti komisijos narių, ką jie ten darė, – kalbėjo A.Degutis ir tik vėliau pridūrė, kad komisija sudaryta remiantis spaudoje pasirodžiusia informacija dėl galimų paveldosaugos reikalavimų pažeidimų. – Mes žiniasklaidoje išgirdome ir ten pavadinime (projekto – red. past.) yra tam tikrų keistų dalykų, kur nurodoma rekonstrukcija ar kapitalinis remontas. Todėl norime pasitikrinti, ar tai nepažeidžia vertingųjų savybių, nes tik nevertingosiose savybėse gali būti tokie statybiniai pavadinimai."

Vis dėlto laikinosios komisijos nariai buvo kalbesni ir paaiškino daugiau apie vizito tikslus ir kaip kilo mintis dabar rengti patikrinimus. KPD Kontrolės skyriaus vyr. valstybinis inspektorius Robertas Motuzas "Kauno dienai" sakė, kad komisija sudaryta po vidinio departamento specialistų susirinkimo.

"Jokių skundų nesame gavę. Departamentas pats inicijavo prevencinį patikrinimą. Kol vyksta Kauno halės rekonstrukcijos pirkimo procedūra, o ne realūs rekonstrukcijos darbai, komisija norėjo patikrinti projekto sprendinius, ar jie atitinka numatytas Kultūros paveldo vertinimo tarybos akte numatytas vertingąsias savybes. Tiesiog po spaudos straipsnio, institucijos pasitarimo metu, kilo diskusija ir buvo sudaryta komisija pasitikrinti", – aiškino specialistas.

Ieško vertybių

R.Motuzas sakė, kad komisija Kauno sporto halėje susitiko ir su projektuotojais ir buvo pažiūrėta, ar tikrai nepažeidžiamos vertingosios savybės ir išlaikomas autentiškumas. Išvažiuojamojo posėdžio metu padarytos ir nuotraukos, kuriose užfiksuota, kaip halė atrodo dabar ir kokie elementai bus keičiami.

Esame suinteresuoti, kad tas autentiškumas ir vertingosios savybės išliktų.

"Patikrinimas orientuotas labiau ne į visą kompleksą, o į Sporto halę. Šis objektas pažymėtas Europos paveldo ženklu, o Kaunas turi ambicijų patekti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą su Kauno modernistine architektūra, prie kurios priskiriama ir halė. Tad mes esame suinteresuoti, kad tas autentiškumas ir vertingosios savybės išliktų", – aiškino KPD vyr. valstybinis inspektorius.

Jis tikino, kad esminių pažeidimų, dėl kurių galėtų būti stabdoma planuojama halės rekonstrukcija, nenustatyta, tačiau projektą dar gali tekti šiek tiek pakoreguoti.

"Yra svarstymų, kad reikia tikslinti vertingąsias savybes, nes dabar registruose jų labai mažai nustatyta, neišskirta daug saugotinų elementų. Taip galėtume suteikti daugiau žinių ir pagalbos projektuotojams", – komentavo R.Motuzas.

Tikrins ir stadioną?

KPD vyr. valstybinis inspektorius tikino, kad laikinoji paveldosaugininkų komisija orientuota į visą Ąžuolyne esantį sporto kompleksą, tad tikėtina, kad bus pažvelgta ir į jau pradėto rekonstruoti S.Dariaus ir S.Girėno stadiono projektą.

"Šio objekto projektas yra ankstesnis nei halės, todėl posėdžio metu jis nenagrinėtas. Be to, KPD Kauno skyriaus pritarimas šiam projektui yra. Tiesa, stadione taip pat nėra išskirta labai daug vertingųjų savybių, todėl, analizuojant kitus dokumentus, jei bus poreikis, gali būti paliestas ir stadionas, tad komisija įvertins ir jo atitikimą paveldosaugos reikalavimams", – aiškino specialistas.

"Kauno diena" yra rašiusi apie tai, kad S.Dariaus ir S.Girėno stadionas nėra priskirtas prie paveldo objektų, tačiau patenka į paveldo apsaugos zoną, kurioje reikalingi specialūs atestatai, leidžiantys dirbti su tokiais objektais.

Dienraščio žiniomis, konkursą laimėjusi Turkijos bendrovė "Kayi Insaat" neturi atestatų, kurie leidžia dirbti prie paveldo objektų. Rangovų atstovai aiškino, kad bendrovė turi reikiamus kvalifikacijos dokumentus ir samdosi Lietuvos darbininkus, kurie taip pat turi leidimus dirbti su specialiaisiais objektais. Neatmetama prielaida, kad Vilniuje sudaryta KPD laikinoji komisija patikrins ir tai, ar stadiono rekonstrukcijos darbus atliekančiai bendrovei iš tiesų nėra reikalingi specialūs atestatai.

Komisija įvairius Ąžuolyne esančio sporto komplekso rekonstrukcijos projekto dokumentus ir vertybių sąrašus tikrins apie mėnesį. Tuomet turėtų paaiškėti detalesnės išvados ir ar visas sporto halės bei stadiono projektas atitinka paveldotvarkos reikalavimus.

Kaip pasikeis?

BNS skelbė, kad po Kauno sporto halės rekonstrukcijos, pastato plotas padidės beveik 1,5 tūkst. kv. m, jame bus įrengta universali, transformuojama salė su teleskopinėmis tribūnomis.

Antrajame aukšte bus įrengtos šešios universalios patalpos po 50 kv. m, taip pat daugiafunkcė patalpa su transformuojamomis pertvaromis, joje gali būti įrengtas baras, kavinė, drabužinės, ekspozicijos, čia būtų ir dalis stacionarių tribūnų.

Pastato paskirtis išliks ta pati – sporto ir kultūriniai renginiai. Halėje bus atnaujinta gaisrinė sauga, inžinerinės sistemos. Atsisakoma pakabinamų dujinių šildytuvų, iš esmės pertvarkoma pastato šildymo ir ventiliacinė sistema.



NAUJAUSI KOMENTARAI

serž

serž portretas
Kaip Vilniaus veikėjai nerimsta-kaip čia bus jai Kaunas pirmas rurės puikų stadioną. Pradeda aplinkui ,matai paveldo specialistus įtraukė. Turi savo stadiono griaučius ir tegul ten matuoja skaičiuoja ,kiek jau milijonų vėjais paleisti. O į Kauną tegu nesikiša -apsieisim ir be jų.Negali atsigauti, kad Kaunas tokią puikią areną "Žalgirio" pasistatė. Dabar nagus griaužia. Kokie "otkatai" nuplaukė.

kaunietis

kaunietis portretas
Jau maniau , kad "pagaliukai lenda į ratus" stadiono statyboje, bet čia TIK straipsnio klaidinanti "žinutė"...Vėliau paaiškinama , kad KOL NEPRADĖTA halės rekonstrukcija, norima patikslinti išliekamąsias vertybes....Tad viskas ok.Geriau, kai prieš statybų pradžią viską išsiaiškina, nei ...joms pasibaigus ar atlikus dauguma darbų... Viskas liuks.

...

... portretas
'Vieningieji' būtent to ir siekė: pinigus išgriovimui pasiėmė, o statyt - kaip visuomet: "Mes nekalti, mums UŽDRAUDĖ".
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių