Už valstybės sprendimą didinti sąvartynų mokestį susimokės kauniečiai

  • Teksto dydis:

Dėl prieš dvejus metus Seimo priimtų atliekų mokesčio įstatymo pataisų nuo Naujųjų išaugs mokestis už šiukšlių įvežimą į sąvartynus. Šis pabrangimas guls ant visų Kauno regiono gyventojų pečių. Visos savivaldybės priverstos sąvartyno mokesčio padidėjimą įtraukti į gyventojų šiukšlių išvežimo kainas.

„Prieš keletą metų valstybė buvo suplanavusi, kad 2018 metais Lietuvoje veiks trys atliekų deginimo įmonės. Su tuo buvo susijęs sprendimas nuo 2018 metų stipriai pabranginti šiukšlių vežimą į sąvartynus. Deja, valstybė šį planą įgyvendino tik iš dalies. Šiukšlės kol kas deginamos tik Klaipėdoje. Bet sąvartyno mokesčio pabrangimas atšauktas nebuvo. Kartu su regiono savivaldybių vadovais ne kartą kreipėmės į Vyriausybę, kad šis sprendimas būtų atidėtas iki tol, kol prie Kauno turėsime atliekų deginimo įmonę. Deja, mūsų argumentai nebuvo išgirsti ir dabar visos regiono savivaldybės yra priverstos į šiukšlių išvežimo kainą įtraukti didėsiantį taršos mokestį“, – aiškino Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Kol Kaune nėra atliekų deginimo gamyklos, beveik pusė šiukšlių, susidarančių Kaune ir Kauno regione, vežama į sąvartyną. Valstybė 2015 metais nustatė didėsiantį taršos mokestį už šiukšlių vežimą į sąvartyną. Šiuo metu šis mokestis siekia 3 eurus už toną. Pagal numatytą planą iki 2020 metų jis pabrangs net devynis kartus – iki 27 eurų už toną.

Taršos mokestis per labai trumpą laiką padidės devynis kartus. Būtent šį mokestį savivaldybės yra priverstos įtraukti į šiukšlių išvežimo kainą, kurią moka gyventojai.

„Taršos mokestis per labai trumpą laiką padidės devynis kartus. Būtent šį mokestį savivaldybės yra priverstos įtraukti į šiukšlių išvežimo kainą, kurią moka gyventojai“, – teigė G. Petrauskas.

Sprendimus į atliekų išvežimo kainą įtraukti sąvartyno mokestį jau priėmė dauguma Kauno regiono savivaldybių. Metas priimti šį neišvengiamą sprendimą atėjo ir į Kauną. Šis klausimas yra artėjantį antradienį posėdžiausiančios Kauno miesto tarybos darbotvarkėje. Šiukšlių išvežimo kaina turėtų didėti maždaug penktadaliu.

Pasak G. Petrausko, guodžia tik faktas, kad net ir po to Kaune šiukšlių išvežimas bus dvigubai pigesnis nei Vilniuje. Pavyzdžiui, 120 litrų konteinerio išvežimas du kartus per mėnesį, iki šiol kainavęs apie 6 eurus, po Naujųjų kainuos kiek daugiau nei 7 eurus. Vilniečiai už tą patį moka dvigubai daugiau.

Atliekų išvežimo kaina nuo sausio 1 dienos vienodai kils visose Kauno regiono savivaldybėse. Kauno, Jonavos, Kaišiadorių, Kėdainių, Raseinių ir Kauno rajonų gyventojų atliekomis rūpinasi Kauno regiono atliekų tvarkymo centras, įsteigtas 2005 metais. Įstaigos dalininkai – šešios Kauno regiono savivaldybės ir bendrovė „Kauno švara“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
taigi siuksliu deginimo gamykla statys.jau kaune gyvent blogai bilietai vaziuot pabrango siuksliu isvezimas brangs.sildymas brangs.jau keiciasi musu gyvenimas.tik medziu daug nupjove ir pakeite mazais.pinigu yra jei dar3000uzsake.butu sugalvoje siuksliu deginimo gamykla pastayt salia kauno viskas gerai.laukuose kazkur.o dabar ramuciuose nbus3 gamyklos.liudna

Gyventoja

Gyventoja portretas
Tegul Petrauskas sutvarko Kauno atlieku rūšiavimo gamykla (Kauno Mba), kurioje betvarke- praktiškai jokio rūšiavimo, o tik pakavimas ir vežimas į sąvartynus. Petrauskas didžiausias šios betvarkės kaltininkas, nes gina susikompromitavusi ir negebanti tvarkytis Mba direktorių. Matyt abu kartu bendrus šiukšlių "reikaliukus" suka. O dabar užčiuopte šiukšlių deginimo aukso gysla, tai užsakomuosius straipsnius skelbia.

Nieksai

Nieksai portretas
Nieko daugiau nemoka tik apiplesineti gyventojus
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių