Už teritorijos priežiūrą dukart mokėti nereikės

  • Teksto dydis:

Sąžiningai daugiabučių namų teritorijas tvarkę kauniečiai sunerimo, kad dėl Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimo nuo šiol už namo teritorijos priežiūrą turės mokėti du kartus. Kauno miesto savivaldybė suskubo tam užkirsti kelią. 

Diskusijoje padėjo tašką

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas galutine ir neskundžiama nutartimi padėjo tašką ne vienus metus Kaune užsitęsusioje diskusijoje dėl daugiabučius namus juosiančių teritorijų priežiūros. Nuspręsta, kad daugiabučių gyventojai privalo apsitvarkyti 20 m atstumu aplink namą.

Sprendimo įgyvendinimu pavesta pasirūpinti daugiabučių namų administratoriams, kurie netrukus į miestą paleis gvardiją teritorijų prižiūrėtojų. Tačiau dažno pilietiškai nusiteikusių kauniečių apgyvendinto daugiabučio teritorija ir iki šiol buvo prižiūrima. Tai buvo daroma pagal sutartis su „Kauno švara“ ar kitomis tokias paslaugas teikiančiomis įmonėmis ir asmenimis. Todėl daugiabučių gyventojai sunerimo, kad netrukus už teritorijos priežiūrą gaus dvi sąskaitas: iš dabartinių teritorijos prižiūrėtojų ir administratorių. 

Sutartys galios ir toliau

Praėjusią savaitę Kauno miesto savivaldybės iniciatyva prie vieno stalo susėdę daugiabučių namų administratorių ir „Kauno švaros“ atstovai sutarė bendradarbiauti – susiderinti, kas už kurių daugiabučių namų teritorijos priežiūrą bus atsakingi.

„Nuspręsta, kad „Kauno švara“ ir toliau prižiūrės tas daugiabučių namų teritorijas, kurias pagal sutartį su daugiabučių gyventojais prižiūrėjo iki šiol. Bendrovė įsipareigojo administratoriams pateikti sutartis dėl teritorijų priežiūros“, – aiškino Kauno miesto savivaldybės Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėja Laura Stankevičienė.

Sutartys gavę administratoriai, žinos, kurių namų teritorijos yra nuolat prižiūrimos ir gyventojams teritorijos priežiūros paslaugos neteiks.

„Todėl gyventojai gali būti ramūs: jiems už teritorijos priežiūrą du kartus mokėti nereikės“, – pažadėjo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Steponas Vaičikauskas.

Gudručių netoleruos

Kauno daugiabučių teritorijas prižiūri ne tik „Kauno švara“, bet ir kitos tokias paslaugas teikiančios bendrovės, asmenys ar net patys namo gyventojai. Tokiuose namuose gyvenančių žmonių atstovas administratoriams taip gali pateikti nuolatinę teritorijos priežiūrą liudijančius dokumentus. To pakaks, kad administratoriai teritorijos prižiūrėtojų neskirtų.

„Nuspręsta, kad visos iki šiol galiojančios sutartys galios, kol patys žmonės nepasispręs kitaip“, – kalbėjo „Kauno švaros“ Miesto valymo skyriaus viršininkas Vytas Bancevičius.

Manoma, kad atsiras gudručių, kurie pristatys fiktyvias sutartis, o teritorijos realiai ir toliau nebus prižiūrimos. Todėl seniūnijoms bus nurodyta akyliau stebėti tvarką prie daugiabučių. Nesitvarkančių daugiabučių laukia sankcijos.      

Davė pakankamai laiko

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas sprendimą dėl daugiabučių teritorijų priežiūros priėmė prieš porą mėnesių, tačiau kauniečiams duota pakankamai laiko susitvarkyti visus būtinus dokumentus ir administratoriams pateikti jau seniai galiojančias arba naujas sutartis su teritorijos prižiūrėtojais.

Manoma, kad realių neprižiūrimų daugiabučių namų teritorijų priežiūros darbų administratoriai imsis maždaug už poros savaičių. Šiek tiek vėliau gali prasidėti Senamiestyje esančių daugiabučių teritorijų priežiūra.

„Senamiesčio specifika kitokia. Viename kieme gali stovėti keli namai, kurių vieną prižiūri administratorius, kitą – „Kauno švara“, o trečią – patys gyventojai. Ten 20 m taisyklės nepritaikysi, todėl administratoriai turės surasti kitą išeiti“, – pasakojo L.Stankevičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bandžiau aiškintis

bandžiau aiškintis portretas
kas įeina į teritorijos valymo paslaugą "būsto valdoj". tai paaiškėjo, kad 2 kartus savaitėje gal pašluos ir surinks šiukšles, kurių mūsų kieme nėra, nes jau įpratom ne šiukšlinti, nes iki šiol patys apsitvarkydavom,vasarą nupjaus veją, kuri per didelius medžius nebeauga,medžių tik tas kur prie žemės šakeles pagenės, taip sakant atžalas, apie sniego kasimą žiemos metu nieko nesugebėjo atsakyti, nes klausiau, kaip bus su sniegu, jei valys tik 2 kart savaitėj, mašinų aikštelė ne priklauso valyti, O MOKĖTI REIKS 22 ct nuo kvadratinio metro gyvenamo ploto. Na paskaičiavus namas vidutiniškai per mėn sumokės 500Lt, per metus tai 6000Lt. Valytojas dirbs maksimum 8 val. per savaitę, tai turės aišku kelis namus ir gaus minimumą, na tai iš mūsų pinigėlių gaus apie 100Lt.Teks išvežti lapus tai pakaks metuose dviejų traktoriukų , tai apie 100LT., Na du kartus nupjaus žolę, kaimynas pjauna dabar, tai maždaug 40Lt. iš kaimynų jam surenka. Paaiškinkit kas nors, kam atiteks kiti pinigai?

KOMENTATORIAMS

KOMENTATORIAMS portretas
Rašykite konkrečius adresus, bailiai

SAD

SAD portretas
Eilinis reklaminis šou. Kas tvarkė - tas ir tvarko.Kodėl nenori savivaldybė veltui paruošti raudonas linijas ir tik paskui įpareigoti tvarkyti ?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių