Už savavališką medžių genėjimą gresia baudos

Tradiciškai, kol dar nepradėjo žaliuoti augalija, prasideda medžių genėjimas. Gyventojams savavališkai genėti ar nupjauti viešose miesto erdvėse medį nerekomenduojama – už tai gresia baudos.

Genėti – kol nesužaliavo

„Išduodami leidimą medžių genėjimui, mes rašome rekomendaciją, kad medžiai būtų genimi iki jų vegetacijos pradžios. Kai medžiai sužaliuoja, mes prašome susilaikyti nuo tokių darbų, nebent būtų kokia avarinė situacija ar medis po aukštos įtampos laidais – tai išimtiniai atvejai“, – apie galiojančią tvarką pasakojo Aplinkos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Be to, medžių genėjimo laikotarpis priklauso ir nuo medžio. Pavyzdžiui, klevų nerekomenduojama genėti, kol neišbėga sula.

Aplinkos apsaugos skyrius išduoda leidimus medžių genėjimui, o darbus užsako Miesto tvarkymo skyrius. Kauno miesto savivaldybė yra sudariusi sutartį su bendrove „Irgita“, kuri atlieka šiuos darbus.

„Medžių genėjimo darbai vyksta nuolat, genėjome ir žiemos metu. Už mieste esančių medžių genėjimą yra mokama iš mūsų skyriaus biudžeto“, – sakė Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis

2012 metais šiems darbams biudžete numatyta 400 tūkst. litų. Dalis lėšų bus panaudota sumokėti kreditorinius įsiskolinimus.

Reikia leidimų

Gyventojai, norintys apgenėti ar nupjauti medžius, kurie auga valstybinėje žemėje, turi kreiptis raštu į Miesto tvarkymo skyrių. Prašyme turi būti nurodyta norimų genėti arba pjauti medžių rūšis, skaičius, pateikta medžių augimo schema. Daugiabučių namų gyventojai kartu su prašymu turi pridėti ne mažiau kaip pusės namo gyventojų sutikimą.

Patikrinus prašomų genėti medžių būklę, Aplinkos apsaugos skyrius išduoda leidimą, kuris galioja vienerius metus.

Privačiose valdose gyvenantys kauniečiai dėl leidimų tiesiogiai turi kreiptis į Savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrių. Kartu su prašymu gyventojai turi pateikti valdos nuosavybės dokumentų kopijas, žemės sklypo ribų plano kopiją, kuriame turi būti nurodyti arba pažymėti norimi genėti ar pjauti medžiai.

Baudos – iki 500 litų

Jeigu medis nėra saugomas, neįrašytas į registrą, gyventojas kaip jo savininkas pats gali jį nukirsti arba persodinti. Tačiau jeigu nukertamas ar apgenėjamas saugomas medis, galioja nuobaudos.

„Jeigu žmogus savavališkai nupjauna medį, kuris yra saugomas, jam taikomas administracinis teisės pažeidimas, surašomas aktas. Tai aplinkosauginis pažeidimas, už kurį yra baudžiama“, – sakė R.Savickienė.

Kauno mieste už tokius pažeidimus baudžia Viešosios tvarkos tarnybos darbuotojai.

„Gyventojams už medžio nupjovimą ar genėjimą be leidimo gresia įspėjimas arba bauda nuo 50 iki 100 litų, o statutiniams pareigūnams – nuo 200 iki 500 litų.  Bus tik įspėjimas ar bauda, nusprendžia komisija“, – teigė Viešosios tvarkos tarnybos vedėjas Rimas Sidera.


Šiame straipsnyje: medžiaigenėjimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

ane

ane  portretas
nieko vejas pagenes taip, kad uz stogus sumokesite ne tiek, cirkas gamtos saugotojai

Pensininkas

Pensininkas portretas
Absurdo įstatymas. Norint prie daugiabučio apgenėti ( nupjauti ) medžius būtinas ne tik leidimas, bet dar ir pinigėliai tuos darbus atlikti. Talkomis čia neapseisi. Tuomet turėtų savivaldybės tuos darbus organizuoti, nes tai valdiška žemė. Seniūnijos turi "pastatų ir aplinkos priežiūros "specą, kuris nieko neveikia. Dabar dar renkami seniūnaičiai. Pats kvailiausias nutarimas, kai gyventojai negali patys pašalinti jiems trukdančias šakas ar besiruošiantį nugriūtį medį ir pažeisti namo langus ar sienas. Koks durnius eis maldauti leidimo, rinkti žmonių pinigus, kad atliktų savivaldybei priklausančius darbus ???

CHA

CHA portretas
Štai tokioje betvarkėje ir gyvename, kai žmogus negali savo nuožiūra pasirūpinti savo aplinka. Savivaldybės pačios nedaro ir neleidžia žmonėms tą daryti. Durnių valstybė.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių