Už buto šildymą kai kurie kauniečiai paklos visą savo algą

Per 2012 metų sausio mėnesį bendrovė „Kauno energija" į šilumos tiekimo tinklus patiekė 226 078 MWh šilumos energijos, arba maždaug 5 proc. mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Anot bendrovės, mažiau šilumos patiekta dėl to, kad šių metų sausį buvo mažesnis šilumos poreikis. Šilumos suvartota mažiau, nors vidutinė sausio temperatūra buvo tokia pati kaip ir pernai sausį – 2,9 laipsniai šalčio.

Nepaisant to, vidutinė sąskaita už suvartotą šilumą bus apytikriai 18,6 proc. didesnė nei pernai sausį. „Kauno energija“ tikina, kad pagrindinė brangimo priežastis – 23 proc. didesnė šilumos kaina. Pernai vidutinė sąskaita už šildymą sausio mėnesį 60 kv. m. ploto butui siekė 320 Lt. Šiemet – apie 380 Lt su PVM (be mokesčių už karštą vandenį ir cirkuliaciją).

Mažiausiai šilumos (vidutiniškai 11,57 kWh) vienam kvadratiniam metrui apšildyti, anot bendrovės, sunaudojo naujos statybos namai. Jų mokesčiai už 60 kv. m. ploto buto šildymą vidutiniškai sudarys apie 218,40 Lt arba 3,64 Lt už kvadratinį metrą su PVM. Skelbiama, kad mažiausiai šilumos sausį suvartojo Ašmenos II-osios g. 37 namo gyventojai. Jie už vieno kvadratinio metro šildymą sausio mėnesį mokės 2,22 Lt su PVM.

Didesnės sąskaitos laukia renovuotų namų butų savininkų – čia vieno kvadratinio metro šildymo kaina svyruoja nuo 3,49 iki 4,81 lito su PVM. Šių butų savininkams už 60 kvadratinių metrų buto šildymą vidutiniškai reikės mokėti 209–288 Lt.

Bene dvigubai daugiau šilumos, palyginti su naujais daugiabučiais, suvartojo senos statybos, nerenovuoti namai. Juose per sausį vidutiniškai suvartota 20,11 kWh šilumos vienam kvadratiniam metrui. Anot „Kauno energijos“, tai sudaro apie 6,33 Lt vienam kvadratiniam metrui su PVM.

Tačiau Kaune yra pastatų, kurių gyventojams teks pakloti dar didesnes sumas. Tai – itin blogos būklės, senos statybos, nerenovuoti daugiabučiai. Anot bendrovės, antirekordininkai – Sąjungos a. 10 ir A.Jakšto g. 8 esantys daugiabučiai namai. Juose 60 kvadratinių metrų ploto šildymui suvartota atitinkamai 2 485 ir 2 774,5 kWh šilumos. Tai 6,5 karto daugiau nei mažiausiai šilumos suvartojusiame Ašmenos II-osios g. 37 name. Kvadratinio metro apšildymo kaina su PVM šiuose namuose siekia 13,03 ir 14,55 Lt. Už 60 kvadratinių metrų apšildymą šių namų gyventojams teks mokėti atitinkamai 782 ir 873 Lt.

Šiuo metu Lietuvoje minimali alga siekia 800 Lt.


Šiame straipsnyje: šildymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

A.L.

A.L. portretas
Dėl tų 800 lt gaunančių nepagaudinėkit skaitytojų. Jie gauna kompensacijas. Pilną sumą mokam mes-vidutiniokai. Esam 3 asm šeima, pajamos iki 3000 lt/mėn. aleksote 52 kv, 127 tūris. Gruodis-303 lt, sausis-356 lt. Gruodį radiajtoriai buvo tik drungni, rankšluostis džiūdavo 2 paras(kaip žinia žiemą gyvatukas irgi vos šiltas). Sausį ir vasrį kai pradėjo šildyti keturgubai sulenkta paklodė išdžiūdavo per pusė paros. Nesam turtingi, pinigus skaičiuojam, bet geriau sumokėsiu brangiau už šildymą, negu pigiau už beveik šaltus radijatorius. Vat paaiškinkit: kainų skirtumas 12 ir 01 mėn 15 procentų, šildymo skirtumas bent jau 20 kartų.Kodėl?

violeta

violeta portretas
negaunu ,jokiu kompensaciju ir niekur nesikreipiau ,bet kitais metai tai tikrai kreipsiuos ,o kuo as prastesne

kaskokstai siaubas

kaskokstai siaubas portretas
as tai net bijau tu saskaitu , gyvenu senam blokiniam name, lauke -24 o pas mus bute + 24 ,pleskino kad atrodo ranka nusideginsi nuo radiatoriu ir gyvatuko
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių