Universitetų tinklo optimizavimo plane – keturi aiškūs lyderiai

  • Teksto dydis:

Seimą pagaliau pasiekė valstybinių universitetų tinklo optimizavimo planas.

Pagal šį planą siūloma steigti Kauno universitetą, kitus Kauno apskrityje veikiančius universitetus (Aleksandro Stulginskio universitetą, Kauno technologijos universitetą, Lietuvos sporto universitetą ir Vytauto Didžiojo universitetą) reorganizuoti prijungiant prie naujai įsteigto Kauno universiteto.

„Džiugu, kad bandoma, remiantis objektyviais kriterijais, suvaldyti kai kurių universitetų „autonomijos“ keliamą chaosą. Kas prisiims atsakomybę tada, kai nebebus kam dėstyti, kai aukštojo mokslo kokybė nukris žemiau bet kokios tolerancijos ribos, o universitetas vis tiek norės gyvuoti ir vadovauti savo bendruomenei? Nė vienas studentas neturi nukentėti dėl to, kad, dėl tam tikrų priežasčių, pasirinko ne tą universitetą. Tai yra valstybės atsakomybė“, – teigia Kauno technologijos universiteto (KTU) prorektorė Jurgita Šiugždinienė.

KTU pagal studentų skaičių (10053 studentai) yra didžiausias Kauno regiono universitetas, kuriame studijuoja apie 23 proc. visų Kauno studentų. Įstojusių į KTU skaičius nuo 2012 iki 2016 metų beveik nesumažėjo, kai, tuo tarpu, Kauno apskrityje į pirmosios studijų pakopos pirmą kursą studentų skaičius sumažėjo apie 15 proc. Pavyzdžiui, Vytauto Didžiojo universitete (VDU) įstojusių skaičius tuo pačiu periodu sumažėjo net -39 proc. Remiantis LR Švietimo ir mokslo ministerijos pateikiamais duomenimis („Investicijų į aukštojo mokslo sistemą žemėlapis“), vertinant mokslo veiklą pagal mokslo ir studijų kokybę universitetuose atspindinčius kriterijus, KTU (19 balų) išlieka lyderiu Kaune, gerokai lenkdamas kitas miesto aukštąsias mokyklas, kurios, planuojama, taip pat turėtų jungtis į bendrą Kauno universitetą – VDU (8,5 balo), Aleksandro Stulginskio universitetą (4,0) ir Lietuvos sporto universitetą (3,5).

Universitetų veikla vertinta pagal šešis esminius kriterijus – MTEPI (mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų) veiklos apimtis, tyrėjų skaičių ir tarptautines publikacijas, už ūkio subjektų gautas lėšas, stipriosios studijų sritys, studentų skaičių bei studentų priėmimo dinamiką, įvedus minimalų konkursinį balą.

Universitetų veiklos analizė išryškino keturis aiškius lyderius – didžiuosius universitetus, kurie ir turėtų tapti ašimi konsoliduojant aukštąsias mokyklas bei institutus. Tai Vilniaus universitetas (surinko 30 balų), KTU (19 balų), Vilniaus Gedimino technikos universitetas (18 balų) ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (16 balų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ne laukiniai vakarai, bet

Ne laukiniai vakarai, bet portretas
Kauno technologijos universiteto (KTU) prorektorė Jurgita Šiugždinienė??? O kokiais metais ir su kokiais akademiniais nuopelnais vienos partijos protežė tapo mokslų daktare? Koks "antras" būtinas straipsnis ir kokiame žurnale prastumtas? Kurį dabartinis dekanas Dr. Drop vadina "Murzilkomis"? Dabar vis dar abu(i) "formuoja politiką"? Jai vienai Petriukas B. "suformavo" antrą portfelį pareigoms "studijų prorektorius(ė)" greta visiems puikiai žinomo ir mylimo prof. Žiliuko? Any comments, analitikai Lašeliai? O pati Jurgitėle?

nuomone nextO O O

nuomone nextO O O portretas
TIESIOG IDOMU,KAS VYKSTA ...LIGONINES,POLIKLINIKAS JUNGIA ,OPTIMIZUOJA...UREDIJAS IRGI KAZKA BANDO UZSUKT VEIKSMA, MOKYKLOS IRGI JUDESYS NUSIMATO KAZKOKS...UNIVERSITETAI IRGI KAZKOKIOJ NEZINOMYBEJ...O APIE GALUTINI REZULTATA IR PASEKMES NIEKAS NEKALBA GARSIAI...KAIP VISADA KALTU NEBUS...KIEK VALSTYBEJ ,TAI YRA MUMS KAINAVO NUGRIAUTI PASTATAI NERINGOJ...IR KITI PANASUS SPRENDIMAI...JEI JAU UZDESIT SAVO PARASUS,TAI TEISISKAI UZ VISAS PASEKMES ATSAKYKIT PERSONALIAI...GERB,MINISTERIAI..O NE MANO KADENCIJA BAIGESI,TUO IR VISKA PAMIRSAU...GUDRUCIAI...

Sovietmetis

Sovietmetis portretas
Tik sovietmečiu nustekentus kolchozus sujungiant buvo tikimasi padaryti stiprų. Nepasisekdavo, nepasiseks ir dabar! Dydis niekada nelemia kokybės, paprastai būna atvirkščiai! :)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių