Turistų traukos objektas uždaromas per patį jų antplūdį

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Liepą Kauną aplankyti nusprendusiems užsieniečiams tenka atšaukti kai kuriuos planus. Kelionių leidiniuose išreklamuotas Žaliakalnio funikulierius miesto svečius pasitinka su spyna ant vartų. Priežastis – remontas.

Problemos nemato

Funikulierius priklauso bendrovei "Kauno liftai", kurios atstovai kasmet dėl remonto klientų neįsileidžia visą mėnesį. Anot jų, liepą beveik visi kauniečiai išvažiuoja prie jūros. Tokį siaurą požiūrį kritikuoja Kauno regiono turizmo informacijos centras ir prašo savininkų atsižvelgti į turistų poreikius.

Nuo šiandien duris atveriantis Žaliakalnio funikulierius lankytojus pasitiks atsinaujinęs. "Pakeitėme pabėgius, susidėvėjusius durų mechanizmus, pakeistos medinės dalys, perdažytas fasadas, kurį kasmet apipaišo mokiniai", – pasakojo Žaliakalnio funikulieriaus darbų vadovas Stasys Mitkus.

Pasak jo, remonto darbai vyksta kasmet: "Nepriklausomi ekspertai turi atlikti patikrą, išbandyti, patikrinti, ar objektas yra saugus. Žinote, tai yra paveldo objektas, deja, ir papuvęs jau, reikia jį nuolat remontuoti".

Jau ne vienus metus funikulierius yra remontuojamas tą patį liepos mėnesį. "Kauno liftai" aiškina, kad tuo metu dauguma žmonių atostogauja, o srautai pagyvėja rudenį, kai į miestą sugrįžta studentai.

"Aišku, nepatogumų kai kam sukelia, tačiau tokius įrenginius reikia remontuoti, kad jie būtų saugūs ir išvaizdūs,deramai reprezentuotų ", – sakė S.Mitkus, atsiprašydamas keleivių už sukeltus nepatogumus.

Vis dėlto, anot jo, nepatenkintų žmonių daug nėra: "Paskambina vienas kitas. Turistams gal šiek tiek nepatogu, tačiau nematau čia didelės bėdos".

Remontuos tik vasarą

Būtent šioje vietoje didžiausią problemą mato Kauno regiono turizmo informacijos centro (KRTIC) direktorius Sigitas Sidaravičius.

"Liepa ir rugpjūtis yra didžiausias turistų įkarštis. Mes reklamuojame miesto techninį paveldą, Žaliakalnio ir Aleksoto funikulierius, kurie yra du mūsų brangakmeniai ir  nepaprastai svarbūs. Paskelbiame savo leidiniuose, internete, kad galima aplankyti Žaliakalnio funikulierių, kuris yra įdomus ne tik kaip atskiras objektas, – su juo galima pakilti ant aukščiausios Baltijos šalyse Prisikėlimo bažnyčios, o liepos mėnesį atvykę turistai nosimi pabaksnoja į uždarytus vartus", – piktinosi S.Sidaravičius.

Jis teigė pats bandęs prašyti "Kauno liftai" direktoriaus Jono Guzavičiaus, kad kitais metais remonto darbai būtų perkelti į kitą, ne tokį intensyvų mėnesį, tačiau susidūręs su kategorišku nenoru bendradarbiauti.

"Išgirdau, kad rudenį remontuoti funikulierių būtų labai bjauru, tad dabartinis laikas yra nekeičiamas. Suprantu, kad yra kažkokie techniniai reikalavimai, tačiau dar yra toks dalykas kaip sveikas protas", – pasakojo KRTIC vadovas.

Kenkia miesto įvaizdžiui

Anot S.Sidaravičiaus, neteisinga ir labai žalinga miesto įvaizdžiui, kad sprendimas liepos mėnesį remontuoti funikulierių priimamas atsižvelgiant tik į miesto gyventojų srautus.

"Kartais atrodo, kad visi viską žino, bet nemąsto. Pagal savo registro duomenis jie mato, kad šiais mėnesiais keliasi mažiausiai miesto gyventojų, tačiau funikulierius nėra vien miestiečių susisiekimo priemonė, bet ir miesto įvaizdžio dalis. Šį mėnesį sulaukėme ne vieno pasipiktinusio turisto, grįžtančio pas mus ir klausiančio, ką mes čia reklamuojame", – S.Sidaravičius dėkojo "Kauno liftams", kad funikulierius pradeda veikti bent rugpjūtį, kai sulaukiama daugiausia svečių iš užsienio.

"Kaunas yra toks mažas, kad galima būtų susiderinti veiksmus prieš atliekant kažkokius darbus. Galima atsiversti statistiką, pasiskambinti, o ne kategoriškai nuspręsti, kad yra taip ir ne kitaip", – KRTIC direktorius vylėsi, kad vieno seniausių Europos paveldo objekto savininkai apmąstys situaciją, kaip kad padarė Aleksoto funikulierių valdanti bendrovė. Prieš tai vasarą būdavo uždaromas ir šis įspūdingas objektas, kuriuo galima užsikelti į vieną iš dešimties gražiausių Lietuvoje apžvalgos aikštelių.

Vis dėlto keisti sprendimai būdingi ir Aleksoto funikulieriaus šeimininkams. Šis uždaromas ilgai pietų pertraukai – nuo 10 iki 13 val., kai į gatves iš savo viešbučių kaip tik pradeda plūsti miesto įžymybes lankantys turistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tešlagalviui

Tešlagalviui portretas
funikulierius, liftas, kėlimo kranas ir t.t. priklauso Potencialiai pavojingų įrenginių grupei, tai prie ko čia turistai.Techniškai jų priežiūrai tie patys reikalavimai.

Savivaldybė

Savivaldybė portretas
Kaune VISKAS atvirkščiai.Panemunės dar gerą tiltą nugriovė, tada paaiškėjo,kad nėra pinigų naujam,panaikino transporto mikriukus ir sudarė sutartį su transporto įmone , kuri neturi nė vieno naujo mikriuko, transporto stotelės sugriuvo, nes dar nesudaryta sutartis su nauja aptarnaujančia įmone ir t.t. ir pan.......

w

w portretas
Koks,atleiskite,kvailys sugalvojo remontuoti vasara,kad didziausias turistu antpludis? Valdininkai,kaip matau,visai neturi proto,ateis ruduo,tada ir remontuokite. Bausti juos reikia uz sprendimus,kurie kenkia biudzetui. Na.tikri vistagalviai!
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių