Turistai Kaune: ką atranda ir kas dar padidintų srautus?

Kauną aplankančių turistų iš užsienio per praėjusius metus pagausėjo 12 proc., o nakvynių – 17 proc. Kas svečius iš įvairių šalių vilioja mūsų mieste ir ką jau būtų galima pavadinti naujomis Kauno vizitinėmis kortelėmis?

Ieško savitumo

Daugiausia turistų Kaunas sulaukia iš Vokietijos. Kaip pasakoja "Kaunas IN" turizmo skyriaus vadovė Inga Pažereckaitė-Kalėdienė, turistai iš skirtingų šalių domisi skirtingais objektais. Vokiečiai yra kultūrinio turizmo mėgėjai. Jie dažniausiai aplanko pagrindinius miesto akcentus: Kauno pilį, rotušę, Senamiestį, Žaliakalnio funikulierių, Pažaislio vienuolyną.

Japonų turistus į Kauną ypač traukia Kaune gyvenusio ir dirbusio diplomato Ch.Sugiharos vardas ir objektai, susiję su juo: Sugiharos namai-muziejus, viešbutis "Metropolis", Kauno geležinkelio stotis. Ne mažiau japonams įdomu ir lietuviškos tradicijos, amatai, kultūra.

"Keliautojams iš Izraelio rūpi su jų istorija ir kultūra susiję objektai bei čia gyvenusios iškilios asmenybės, tokios kaip, pavyzdžiui, Lea Goldberg. Vis daugiau svečių apsilanko "Kiemo galerijoje", ant kurios sienų vaizduojami portretai pasakoja ir byloja apie čia gyvenusius žydų kilmės žmones. Svečiams ypač įdomu krepšinis, ir didžioji dauguma jų gerai žino Kauno "Žalgirio" komandą, o dar geriau – Šarūną Jasikevičių. Tad, jei žaidžia miesto komanda, didelė tikimybė ten sutikti ir turistų iš Izraelio", – pastebėjo I.Pažereckaitė-Kalėdienė.

Kaimynus iš Lenkijos Kaune vilioja objektai, susiję su Adomu Mickevičiumi, taip pat sakralios vietos – Pažaislio vienuolynas, Kauno Šv.Petro ir Povilo arkikatedra bazilika, Šv.Jurgio bažnyčia.

"Kaunas išties yra labai įvairus, turime, ką parodyti labai skirtingų poreikių svečiams. Galiu pasidžiaugti, kad išvykdami turistai labai dažnai prisipažįsta, jog Kaune rado daugiau, nei tikėjosi, miestas jiems paliko gerą įspūdį. Tai geriausias Kauno įvertinimas", – džiaugėsi "Kaunas IN" turizmo skyriaus vadovė.

Kaunas galėtų pritraukti dar daugiau turistų, pasiūlęs karinę tematiką.

Žavisi švara

Kaip teigė Gidų sąjungos vadovas Linas Daubaras, komplimentai, kad mūsų miestas – švarus, girdimi dažniausiai. Tai patvirtino ir pakalbinti svečiai iš užsienio.

"Mums patinka Kaunas. Labai patiko Laisvės alėja, Senamiestis. Labai graži architektūra, pastatai. Čia visur labai švaru. Jokių šiukšlių ant žemės. Buvome maloniai nustebinti", – įspūdžiais lankantis Kaune pasidalijo sutuoktiniai Nia ir Martinas, atvykę iš Jungtinės Karalystės, Velso miesto.

Iš Turkijos atvykusį svečią sužavėjo, kad Kaunas – labai žalias. "Tai toks žalias miestas, aplink labai daug žalios spalvos. Ir žmonės labai malonūs, jie patys priėjo ir padėjo man susigaudyti žemėlapyje. Artimiausiu metu planuoju aplankyti "Žalgirio" areną, visą sezoną stebėjau Eurolygos rungtynes, noriu ten nuvykti", – planais dalijosi turkas.

Naujos vizitinės kortelės

Daug dirbantis su užsienio turistais gidas L.Daubaras pastebi  naujus Kauno objektus, kuriuos spėjo įvertinti ir svečiai.

"Iš tikrųjų mane net truputį stebina tai, kad užsienio turistai labai teigiamai reaguoja į paskutinių ketverių penkerių metų gatvės meną. Kai kurios vietos tapo kone miesto vizitine kortele. Jeigu Kaunas – tai tas rožinis drambliukas ar senelis su pypke. Tai yra visiškai nauja", – apie XXI a. kuriamą naują miesto įvaizdį kalbėjo L.Daubaras.

Gidas pasakojo, kad kartais svečiai iš užsienio į Lietuvą atvažiuoja manydami, kad tai gana nauja šalis. "Būna, ir amerikiečiai pasako, kad mes – nauja šalis. Išaiškinu jiems, kad jų šalis yra 200 metų su trupučiu, o mūsų šaliai – 1 000 su trupučiu metų", – šyptelėjo Gidų sąjungos vadovas.

Ekskursijų metu gidai dažnai papasakoja legendų, kurios paįvairina pažintį su miestu. Apie Kauną taip pat yra daug istorijų. "Jeigu yra kokia istorija kartu su legenda, tada yra žymiai įdomiau. Pavyzdžiui, buvo pasakojama iš Pažaislio vienuolyno požeminis tunelis veda į Kauno pilį. Bandyta tai paaiškinti net moksliškai, o vėliau paaiškėjo, kad tebuvo rastas tunelio galiukas, kuris realiai tarnavo kaip tualetas. Va ir visa legenda", – juokėsi gidas.

L.Daubaro nuomone, Kaunas galėtų pritraukti dar daugiau turistų, pasiūlęs karinę tematiką. Šiuo metu iš devynių Kauno tvirtovės fortų tik IX fortas yra pritaikytas lankytojams, tačiau jis yra daugiau muziejaus tipo lankytina vieta. Kaip muziejus ir edukacijų vieta vaikams veikia ir privatus VII fortas. Likusieji fortai turistų nevilioja. "Tačiau jeigu juos pritaikytume turizmui, neužsidarytų durys, nes pasaulyje tokių tvirtovių buvo labai nedaug", – įsitikinęs L.Daubaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kauniete

Kauniete portretas
Botanikos sodui reikia skubiu investiciju,nes geda parodyti uzsienieciams duobetus takelius bei siuksliu pilnus tvenkinius!!!

...

... portretas
Reikia oficialiai 'Raudonus žibintus' įžiebt...pašiurps vyrai sužinoje kuom jų bobikės verčias.

P.S.

P.S. portretas
Pritariu dėl Zoosodo!!!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių