Turguje chrizantemos kainuoja 5-15 litų, vėliau brangs

Kauno geležinkelio stoties turguje chrizantemos vazonėliuose kainuoja nuo penkių iki 15 litų. Populiariausios – mažažiedės. Savaitgalį prekeiviai gėles žada branginti.

„Nuo penkių litų galima rinktis kokias tik nori chrizantemas: baltos, geltonos, tamsiai violetinės ar vyšninės spalvos, smulkiažiedes ar stambiažiedes. Tiesa, stambiažiedės, vadinamos karališkomis, kainuoja keliais litais brangiau" – šiomis dienomis po maždaug 10 gėlių vazonėlių parduodanti prekybininkė Regina apyvarta nesidžiaugia.

Kauniečiai gėles dideliuose vazinuose pradeda pirkti tik likus kelioms dienoms iki Vėlinių, iki tol daugelis renkasi dirbtines gėlių puokštes ar stengiasi kapą papuošti žvakėmis. Prekybininkė neneigia, kad pirkėjai vis dažniau renkasi ir prekybos centrus, tačiau priduria: „Prekybos centre nusiderėti negalima, o turguje kartais kainą sumažiname keliais litais.“

Moteris parduoda karališkąsias chrizantemas, kurių vazonėlis kainuoja apie 8-12 litų. Šiemet jos pigesnės maždaug 10-15 proc. nei pernai. Vėlinių savaitgalį gėles savo rankomis užauginusi kaunietė jas žada branginti keliais litais.

Anot dešimtmetį turguje gėlėmis prekiaujančios moters, tik šį savaitgalį pirkėjai pradės pirkti baltos spalvos, stambiažiedes chrizantemas, kurios nėra tokios atsparios šalnoms kaip tamsiais ir smulkiais žiedais pasipuošę gėlių krūmai.

Kelerius metus gėlėmis turguje prekiaujantis Edgaras Sabalionis pastebi, kad žmonės stengiasi kapavietes nukloti šviesiais žiedais. „Konservatyvūs žmonės renkasi baltas gėles, mat jos yra praktiškesnės: tamsiai violetiniai ar bordo žiedai nakties tamsoje pranyksta ir kapas atrodo nykus ir tuščias“, – dvidešimtmetis vaikinas parduoda tik karališkąsias chrizantemas, kurių kainos svyruoja nuo 12 iki 15 litų. Šiemet jos yra dviem- trim litais pigesnės nei pernai.

Jaunuolis tikina, kad apyvarta šiemet sumažėjo dėl kelių priežasčių: vis dar jaučiamas ekonominis nuosmukis, žmonės neretai renkasi dirbtinių gėlių puokštes. Vėlinių savaitgalį vaikinas gėles žada branginti dviem ar trim litais.

Prekiautojai kaip vienas tikina, kad šiemet apyvarta nedžiugina, o gėlių kainos galėtų būti ir aukštesnės. „Prieš dešimt metų chrizantemos kainavo dvigubai ar net trigubai brangiau. Tuomet už vazoną gaudavome po 30-35 litus, vienais metais imdavome net po 70 litų, o šiemet šios gėlės  kainuoja nuo 6 iki 10 litų. Parduodame už tokią kainą, kad pinigų užtektų nusipirkti maistui ir degalams“, – 35-erius metus gyvomis gėlėmis prekiaujantis Algirdas Jaruševičius pastebi, kad likus savaitei iki Vėlinių gėles perka senjorės.

Visų šventųjų dieną į turgų suvažiuoja ir prabangius automobilius vairuojantys, kostiumais pasipuošę vyrai, kurie už gėles moka didesnes sumas. „Turtingos šeimos perka ir prabangias gėles – į smulkiažiedes tamsias gėles net nežiūri. Jie renkasi dideliais baltais žiedais ir dideliuose vazonuose žydinčius augalus. Varguoliai tapo protingesni: kad gėlės nenušaltų, perka jas likus vienai dienai iki šventės. Anksčiau iki Vėlinių tas pats žmogus nupirkdavo apie 2-3 vazonus“, – sakė vyras, taip pat ketinantis branginti gėles.

Prekiautojas pastebi, kad šiemet dirbtinės gėlės nėra paklausios, mat nėra stiprių šalnų. Jas labai pirko pernai.

 

Dirbtinių gėlių puokštėmis prekiaujantys kauniečiai per Vėlines žada jų nebranginti. Jos šiuo metu kainuoja nuo 6 iki 50 litų. „Per Vėlines žmonės pageidauja milžiniškų puokščių, kurios kartais kainuoja apie 50 litų“, – pastebi penkerius metus turguje žvakėmis ir dirbtinėmis gėlių puokštėmis prekiaujanti moteris, nepanorėjusi sakyti savo vardo .

Girstupio turguje gėlių pasirinkimas yra nedidelis. Čia gėlės kainuoja brangiau nei Geležinkelio stoties turguje. Vos keliais žiedais pasipuošusias gėles galima įsigyti už maždaug 8 litus, didesni vazonai kainuoja nuo 10 iki 15 litų. „Savaitgalį nežadu kelti kainų, nes ir taip nedaug parduodu. Per dieną parduodu maždaug po dešimt baltų smulkiažiedžių chrizantemų vazonų“, – sako pirmus metus gėlėmis prekiaujantis Tomas Mickaitis. Dirbtinių gėlių puokštės čia kainuoja nuo septynių iki 15 litų.

Prekybos centre „Iki“ didelį chrizantemų vazoną galima nusipirkti už 12, vidutinį – už devynis, mažą – už penkis litus. Dirbtinių gėlių puokštėms taikoma 35 proc. nuolaida (chrizantemų puokštė kainuoja šešis, lelijų puokštė – aštuonis litus). Prekybos centre „Maxima“ didelis vazonas chrizantemų kainuoja apie 18 litų, mažų – beveik 10 litų. Joms taikoma 35 proc. nuolaida.


Šiame straipsnyje: Vėlinėsgėlės

NAUJAUSI KOMENTARAI

rytiss

rytiss portretas
na jo, kiekviena svente kazkam yra komercija. grazios fotografijos

juokai

juokai portretas
ka jau jos brangs, kad kai neispirks, darmai atidavines

spyglys

spyglys portretas
Už savaitės stiprios šalnos prasidės,- veltui niekas neims.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių