Turguje viešpatauja grybų karaliai

Jeigu užsimanėte grybų, šį savaitgalį Kauno stoties turguje lengviausiai įsigysite baravykų. Kitokių grybų pasiūla – gerokai mažesnė. O jeigu penki eurai, kurių prašoma už pusę kilogramo baravykų, jums per brangu, portalo kauno.diena.lt žurnalistai pamėgino sudaryti žemėlapį, kur šių grybų aplink Kauną gausiausia.

Kur baravykų sostinė?

Šeštadienio ryte grybais Kauno stoties turguje prekiavo keliolika žmonių. Vieni jų tikino, kad Kazlų Rūdos miškuose šiemet baravykų daugiau negu voveraičių. Kiti – kad Kaišiadorių miškuose daugiau raudonikių negu baravykų. Treti, geriau pažįstantys Šakių rajono miškus, teigė, kad šiemet grybų – mažiau nei pernai.     

„Esame per dieną ir 200 kilogramų su broliu prigrybavę, bet ne šiemet. Šiemet – tik 50 kilogramų. Ateikite ketvirtadienį – aš jums visą stalą nukrausiu“, – sunkokai leidosi į kalbas už prekystalio, nukrauto dėžutėmis bei įvairaus dydžio krepšeliais su baravykais, stovėjęs pusamžis vyras.

Galiausiai pavyko iš jo išpešti, kad tai, ką bando parduoti, surinko prie savo sodybos Šakių rajone. Esą šie 70 baravykų – keturių žmonių, grybavusių penktadienio pusdienį, laimikis.

Už krepšelį jis prašė aštuonių eurų. Už dėžutę – penkių, kaip ir visi kiti prekiavusieji šįryt šiame turguje grybais.

Nuomonės išsiskyrė

Baravykus, šeštadienio ryte surinktus Braziūkų apylinkėse, siūlė ir Kauno rajone gyvenanti šeima – senelis, duktė bei anūkas.

„Tie apie 70 baravykų rasti per porą valandų“, – teigė jie, pripažindami, kad taip prisiduria prie dukters neįgalumo ir senelio pensijos.

„Šiandien radome nedaug, nes miške – mašina – prie mašinos, – pasakojo vienintelė šioje kompanijoje moteris. – Prieš tai per dieną – nuo šešių ryto iki pusės dešimtos vakaro, prisėsdami tik užkąsti, parsivežėme iš Lekėčių bei Zapyškio miškų per 200 baravykų.“

Anot pašnekovės bei senelio, šiemet grybų – mažiau, tačiau su tuo nelabai norėjo sutikti jų sūnus bei anūkas.

„Tai, ką matote, radau šiandien ryte Vandžiogalos miške. Užtrukau nemažai laiko, nors esu vietinė“, – teigė pensinio amžiaus moteriškė, siūliusi keletą dėžučių su baravykais.

Priešais ją įsitaisęs į sūnus tinkantis vyriškis teigė grybavęs Kazlų Rūdos, kur ir gyvena, miškuose. „Baravykai dar tik prasidėjo“, – teisinosi jis, paklaustas, kodėl ant jo prekystalio šių mažiau negu voveraičių.

Tačiau jam priešgyniavo kitame turgaus gale baravykais, už kurių kilogramą prašė 12 eurų, bei voveraitėmis prekiavusi kita Kazlų Rūdos gyventoja. Ji teigė penktadienio vakare per porą valandų savo vietose miške prie Ąžuolų Būdos su draugėmis radusi daugiau kaip 300 baravykų. Esą jų šiuose miškuose šiemet daugiau negu voveraičių. 

Ariogalos lobiai

„Penktadienį per penkias valandas pririnkau tris 10 litrų kibirus baravykų. Šeštadienio ryte su dukra per pusantros valandos – dar du tokius pačius kibirus“, – pasakojo visą prekystalį baravykų krūvelėmis nuklojusi Vilma Gadliauskienė iš Ariogalos.

Moteris teigė važiuojanti į savo vietas Raseinių rajone, kurių sukonkretinti nenorėjo, kas antrą dieną. Ir visą laiką randanti tiek pat. Tai, ką ji atvežė šeštadienį į Kauno stoties turgų, – jau trečio tokio grybavimo laimikis.

„Tai – pirmiausiai didelis malonumas, o po to – dar ir papildomos pajamos“, – teigė iš laimės švytinti ariogališkė, kuriai antrino dukra.

Tačiau, kaip pasakojo dvi moteriškės, ant kurių prekystalio dominavo raudonikiai, jų bei voveraičių Kaišiadorių rajono miškuose kol kas daugiau negu baravykų. Tokį įspūdį jos susidarė po pirmojo šiemet grybavimo. Už raudonikių krūvelę jos taip pat prašė penkių eurų.


Šiame straipsnyje: grybaigrybautikainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Daug ismes labai sukirmyja..

kjjkjkj

kjjkjkj portretas
O baravykus prapjaukite ir pasiimkite padidinimo stiklą,o jezau kiek gražių kirmėlaičių.

Klaipedietis

Klaipedietis portretas
Turbut cia Kauno miesto dienrastis
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių