Tūkstantis moksleivių matavosi profesiją

  • Teksto dydis:

Praėjusį penktadienį Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) organizuotame renginyje „Matuokis profesiją“ apsilankė per tūkstantį 10-12 klasių moksleivių. Renginio metu universiteto atstovai ir absolventai dalijosi gerąja aukštojo išsilavinimo patirtimi ir asmeniniais sėkmingos karjeros planavimo patarimais.

Paskaitų metu įvairūs lektoriai diskutavo su moksleiviais, ko reikia planuojant studijas ir karjerą.

„Tiek iš darbuotojo, tiek iš studento yra reikalaujama, kad jis turėtų įvairių kompetencijų, kurios reikalingos studijų metu ir profesinėje aplinkoje. Apie jų ugdymą moksleiviai turi pradėti galvoti dar mokykloje, renkantis įvairias užklasines veiklas, lavinti savo gebėjimus mene, sporte, technologijų srityse. Nuoseklus kompetencijų ugdymas aukštojoje mokykloje padės darbo paieškose. Vien VDU veikia per 40 įvairių studentiškų organizacijų: nuo Prancūzų kultūros klubo iki oficialiai tarptautinio pripažinimo sulaukusios Jungtinių Tautų Lietuvos jaunimo asociacijos (angl. Lithuanian United Nations Youth Association, LUNYA)“, – pasakojo VDU lektorė, Lietuvių filologijos doktorantė Agnė Blažienė.

Lektoriai išskyrė ir kitą svarbų aspektą, renkantis profesiją – įvairių kompetencijų įvertinimą. „Renkantis specialybę universitete ir mąstant apie tinkamą profesinį kelią, negalima vadovautis vien paklausiomis ar nepaklausiomis rinkos sritimis, klausyti tėvų, draugų ar aplinkinių, viešosios nuomonės formavimo lyderių, nes jei mokinys turi gebėjimų sieti savo karjerą su švietimu, muzika ar programavimu, tai jis ir turėtų rinktis šias sritis“, – teigė VDU lektorius, Politikos mokslų doktorantas Mindaugas Norkevičius.

Tiek iš darbuotojo, tiek iš studento yra reikalaujama, kad jis turėtų įvairių kompetencijų.

Pasak A. Blažienės, tikslingai apgalvotas ir pasirinktas savas profesinis kelias veda į asmenines sėkmės istorijas.

„Viskas keičiasi itin greitai, kas yra populiaru nebūtinai yra tas teisingas pasirinkimas, o įvertinus kompetencijas, svarbu apgalvoti svajones, vidinę motyvaciją bei būdo savybes, fizinę būklę bei tai, ar tai dera su įsivaizduojama svajonių profesija“, – svarsto A. Blažienė.

Lektorių teigimu, retas intravertas gali būti gydytoju, kuriam nuolat reikia bendrauti su pacientais, bei ne visi gali būti aktyvūs politikai, diplomatai ar žurnalistai, jei to neleidžia sveikata.

„Ugdyti įvairias profesines kompetencijas, jas įvertinti, siekti savo svajonių bei apgalvoti asmenines savybes, gyvenimo būdą, vertybes bei fizinę būklę – ar tai padės siekti svajonės“, – apibendrino M. Norkevičius.

„Matuokis profesiją“ renginyje buvo daug diskutuojama apie sukonstruotą požiūrį į aukštąjį mokslą – įstoti į universitetą, įgyti specialybę ir sieti savo profesiją su baigtomis studijomis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių