Šventasis Tėvas jaunimui: nepamirškite savo šaknų

Šventasis Tėvas po 17 val. atvyko į Vilniaus arkikatedros bazilikos aikštę susitikti su jaunimu.

Pasimeldęs Aušros Vartuose, popiežius Pranciškus atvyko į katedros aikštę. Jo susitikimas su jaunimu prasidėjo 17.30 val.

Minia tikinčiųjų pasitiko popiežių specialiai jo vizitui sukurta giesme „Jėzus mano viltis“, kurią giedojo lietuviškai, angliškai ir ispaniškai. 

Tuo metu popiežiaus papamobiliu suko ratus po aikštę tarp susirinkusiųjų ir juos laimino. 

Užlipęs ant jam skirtos pakylos, Šventasis Tėvas stabtelėjo prie Gailestingojo Jėzaus paveikslo, persižegnojo ir trumpai pasimeldė. Po to mergina ir jaunas vyras dalijosi liudijimais, jaunimas šoko šokį.

„Esate šaunuoliai!“ – itališkai pagyrė jaunimą Šventasis Tėvas ir neturkus pridūrė lietuviškai: „Sveikinu“.

Po jaunimo grupės šokio Šventasis Tėvas pasidžiaugė pasirodymu ir užsiminė, kad šis susitikimas jam – tarsi prie alaus ar giros bokalo, tarsi teatre. „Bet jūsų gyvenimas – ne teatro spektaklis“, – prie rimtų dalykų perėjo pontifikas.

Popiežius sakė, kad žino Lietuvos istoriją ir priminė jaunimui, kaip sunkiai iškovota mūsų Tėvynės laisvė.

Jis kalbėjo, kaip svarbu turėti savo identitetą, kuris neatsiejamas nuo savo šeimos ir Tėvynės ir pabrėžė, kad negalima žiūrėti vien savo pilvo ir priminė, kaip svarbu kasdien skelbti Evangeliją. „Neužmirškite šito. Kaip kitaip galėtume įveikti nusiminimą, matydami savo ir kitų žmonių sunkumus, mūsų pasaulyje vykstančias baisybes? Kaip be maldos nepasiduotume minčiai, jog viskas priklauso tik nuo mūsų, jog esame vieni, kai susiduriame su negandomis? Šventasis Alberto Hurtado sakydavo: „Jėzus ir aš – absoliuti dauguma.“ Susitikimas su juo ir jo žodžiu, su Eucharistija, mums primena, kad neturi reikšmės priešininko stiprumas, nesvarbu, ar laimi „Kauno Žalgiris“ ar „Vilniaus Rytas“, nesvarbu rezultatas, svarbu, kad Viešpatis yra su mumis“, – su šypsena pasakė popiežius, ir aikštė palydėjo jo žodžius plojimais ir ovacijomis.

Popiežius Pranciškus taip pat pabrėžė, kad nėra gerai visą gyvenimą tik verkti ir depresuoti dėl savo žaizdų ir problemų. „Jėzus kviečia išeiti iš savęs“, – sakė jis ir palygino tai su dideliu šuoliu, kuris gali kelti baimę. „Mielas jaunime, tikrai verta sekti Kristumi“, – nuoširdžiai į susirinkusią minią kreipėsi Šventasis Tėvas.

Gyvenimas yra ėjimas ir ieškojimas krypties nebijant suklysti, o suklydus – nebijoti pasitaisyti. Būkite pirmyn einantis jaunimas“, – ragino popiežius Pranciškus.

Neužmirškite savo tautos šaknų. Kalbėkitės su senais žmonėmis. Nėra nuobodu su jais kalbėtis. Atraskite savo tautos šaknis, džiaugsmą, išgyvenimus, vertybes ir taip savo tautą galėsite iš šaknų kelti ir eiti pirmyn. Jeigu jūs norite, jaunime, turėti didelę ir gražią tautą, prisiminkite savo šaknis ir eikite į priekį. Dėkoju jums“, – savo kalbą jaunimui užbaigė svečias.

Jaunimo chorui pradėjus giedoti giesmę „Viešpatie, laimink jį“, visa minia iškėlusi rankas laimino Šventąjį Tėvą ir giedojo kartu. 

Tada popiežius Pranciškus suteikė apaštalinį palaiminimą.

Po susitikimo Šventasis Tėvas nuėjo į Vilniaus arkikatedros bazilikos šv. Kazimiero koplyčią. Šv. Kazimieras yra Lietuvos ir jaunimo globėjas. Čia jis meldėsi už Lietuvos jaunimą ir už aikštėje susirinkusiųjų intencijas. Laukdami popiežiaus, žmonės surašė jas ant specialiai tam išdalintų lapelių su votais. Aikštėje susirinkę žmonės popiežiaus maldą galėjo stebėti ekranuose ir buvo kviečiami melstis kartu su Šventuoju tėvu. 

Nors ryte lijo, o visą dieną buvo apsiniaukę, prieš pat atvykstant Šventajam Tėvui prie Vilniaus arkikatedros bazilikos, aikštę nušvietė saulė. 

Žmonės aikštėje prie Vilniaus katedros pradėjo rinktis jau nuo ryto. Apie 15 val. aikštė jau buvo pilna, o norintieji dalyvauti Šventojo Tėvo susitikime su jaunimu ir toliau plūdo.

Nuo 14 val. scenoje prasidėjo programa laukiantiems – dainininkus keitė maldos, jaunų žmonių liudijimai apie tai, ką Dievas padarė jų gyvenime, pasakojimai apie į Lietuvą šiandien atvykusį Šventąjį Tėvą.

„Popiežius stato ne tik tiltus, bet ir viadukus, ir kelius, ir magistrales“, – nestokojo geros nuotaikos vienas iš programos vedėjų aktorius Giedrius Savickas.

Scena aikštėje papuošta didelėmis, tarsi iš metalo nukaltomis širdimis, kojomis, ausimis. Tai votų kopijos. Votai dažniausiai kabinami bažnyčiose šalia altorių ar gerbiamų paveikslų kaip padėkos Dievui ženklas.

Kaip portalui bernardinai.lt pasakojo menotyrininkė, Bažnytinio paveldo muziejaus direktorė Sigita Maslauskaitė, votų paprotys yra kilęs iš Romos imperijos. „Votum reiškia įžadas ir yra žinoma, kad romėnai kabindavo votus, įžadus, padėkas prie savo dievybių altorių, ką vėliau perėmė krikščionybė, tais votais pagerbdama, pirmiausia, šventųjų kankinių vietas ir atvaizdus kaip jų atminimą“ – pasakojo bažnytinio meno istorikė.

Lietuvoje, anot S.Maslauskaitės, seniausi votai mus pasiekia iš XVII a. Tiesa, iš tų laikų jų likę vos keletas, tačiau iš rašytinių šaltinių žinoma, kad jų būta gerokai daugiau. Votai nešami prie altorių ir šiais laikais.

Nors buvo skelbiama, kad į katedros aikšte susitikti su popiežiumi Pranciškumi kviečiamas jaunimas, ir programa bus skirta būtent jauniems žmonėms, aikštėje gausu ir garbaus amžiaus žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Na, juodi vaikai - tikrai ne mūsų šaknys; kas čia taip šlykščiai persistengė?

Kesa

Kesa portretas
Šventasis? Klunkė rašytoja.

Makas

Makas portretas
Kokiu principu buvo atrinkti vaikai, kurie pirmi pasitiko popieziu?
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių