Tualetų diena – šventė ne visiems kauniečiams

Paradoksas: kauniečiai mano, kad mieste – per mažai viešųjų tualetų, tačiau šių darbuotojos teigia, kad klientų mažėja tiesiog akyse. Būna dienų, kai per keturiolika darbo valandų apsilanko vos keliolika žmonių.

Įsiminė vokietės "gut"

"Kartais per dieną surenku vos keturis–šešis eurus", – teigė gražiausiu Kauno viešuoju tualetu tituluojamos įstaigos Rotušės aikštėje budėtoja, parduodanti klientams 29 centų vertės bilietus, suteikiančius galimybę čia nusilengvinti.

Šį bilietą jį įbruka primygtinai, tačiau tualetinio popieriaus neduoda, nes jo yra tualetų kabinose, kuriose – švaru, tačiau apdaila – morališkai pasenusi. "Viena pas mus apsilankiusi vokietė, išeidama parodė nykštį ir pareiškė, kad tualetas "gut" ! – gyrėsi budėtoja. Tiesa, prieš leisdama žurnalistams nufotografuoti, dar kartą nubėgo pažiūrėti, ar tikrai viskas tvarkinga.

Pašnekovė prisipažino nežinanti, kad lapkričio 19-oji yra paskelbta Tarptautine tualetų diena. Šią daugumai šypsnį keliančią dieną yra pripažinusi net Jungtinių Tautų Organizacija. O jai datą parinko ir įteisino jau penkiolika metų gyvuojanti Pasaulinė tualeto organizacija, kurios būstinė – Singapūre. Taip norėta atkreipti dėmesį, kad dar labai daug pasaulio gyventojų naudojasi lauko tualetais. Lietuvoje tualetų namuose neturi 9 proc. gyventojų.

Narkomanus pakeitė statybininkai

Besikalbant su Rotušės aikštės viešojo tualeto budėtoja, kurios stažas šiose bendrovės "Kauno švara" priklausančiose įstaigose – dešimt metų, užsuko vos viena lankytoja.

"Užsieniečiai, daugiausia – rusai, lenkai, ukrainiečiai – autobusais dažniausiai čia lankosi vasarą", – teigė budėtoja, vėl grįždama prie švaros temos. Esą ne vienas klientas yra prašęs pasakyti receptą, kaip jie taip švariai tvarko tualetą. Tiesa, tokie klausimai kyla tik lietuviams, nes tik jie kartais palieka ir pridergtus klozetus. Dažniausiai per šventes ir būdami neblaivūs.

Tačiau didžiausia piktžaizdė, anot pašnekovės, – narkomanai, nuo kurių net tenka skubiai uždaryti tualetą. Nors pastaruoju metu jų sumažėjo, kaip ir lankytojų. Viena iš galimų akyse tirpstančio jų skaičiaus priežasčių – prasidėjusi pastato renovacija, beveik užmaskavusi šį tualetą. O niekur aplinkui nėra jokių nuorodų, vedančių į jį.

Užsieniečiai tuštinasi kavinėse

"Net nežinojome, kad netoliese yra tualetas! Jokios nuorodos!" – stebėjosi jaunų turkų pora. Jis – pagal "Erasmus" programą jau tris mėnesius studijuoja Kauno kolegijoje. Ji – Italijoje, šiuo metu atvykusi aplankyti draugo. Vaikinas teigė, kad pasinaudoti viešaisiais Kauno tualetais jam dar neteko. Tiesiog niekur jų nematė. Prispyrus reikalui, eidavo į kavinę, o šiose esą tualetai beveik nesiskiria nuo Turkijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O už Miesto Sodo viešo tualeto jau nebėra?

...

... portretas
Prieš fiziologiją nepapūsi - jei jau reikalingi viešieji tualetai, tai kaip su viešnamiais, ar tokios 'Pasaulinės dienos' dar nėra? ;D

zuza

zuza portretas
pradėkim kelti KULTŪROS lygį nuo tualetų kultūros Kas parašyta viskas tiesa -mieste problemos su tualetais ,bet išeities ar sprendimo būdų nesimato
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių