Tragedijos sukaktį žydai pažymės renginiais

Sekmadienį, spalio 30-ąją, Kauno žydų bendruomenė, pažymėdama Didžiosios akcijos 75-ąsias metines, kviečia kauniečius į IX fortą pagerbti minėtos akcijos aukas.

Nuo karo pradžios iki Kauno geto įsteigimo 1941 m. rugpjūčio 15-ąją Kaune spėta nužudyti apie 8 tūkst. žydų, o 1941-ųjų spalio 29-ąją Didžiosios akcijos metu IX forte sušaudyta apie 10 tūkst. geto gyventojų, tarp jų – 4 273 vaikai. Prie Kauno esantis  getas – vienas ilgiausiai veikusių Lietuvoje: 1943 m. rudenį jis buvo pertvarkytas į koncentracijos stovyklą, kurios valdymą perėmė SS. 1944 m. liepos viduryje getas buvo sudegintas, apie 5–6 tūkst. žydų išvežta į koncentracijos stovyklas, apie tūkstantis nužudyta per geto likvidavimą. Mirties išvengė 300–400 kalinių iš daugiau nei 30 tūkst. žydų, gyvenusių Kaune iki karo.

Tos pačios dienos vakarą Kauno žydų bendruomenė kviečia į Kauno filharmoniją pasiklausyti nemokamo koncerto. Kaip informavo Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas, koncerte dainuos visiems puikiai žinomi dainininkai Judita Leitaitė ir Rafailas Karpis, o koncertą ves Aleksandras Rubinovas.

Kalbinta viena iš koncerto dalyvių mecosopranas Judita Leitaitė, kruopščiai parinko šiam renginiui programą, sudarytą iš žydų kilmės kompozitorių kūrinių, atspindinčių gilią istoriją ir dabartį.

"Greta nacionalinės premijos laureato Anatolijaus Šenderovo sukurtų "Sulamitos giesmių" iš Senojo Testamento, koncerte skambės ir Vilniaus geto kūryba, tarp kurios – garsioji "Unter daine vaise stern". Beje, esu įdainavusi geto dainas Audriaus Juzėno meninio filmo "Vilniaus getas" garso takelyje", – kalbėjo atlikėja.

Anot J.Leitaitės, koncerte jai talkinsianti pianistė Rūta Mikelaitytė-Kašubienė fortepijonu skambins holokaustą išgyvenusio pianisto, kompozitoriaus Wladislawo Szpilmano fokstrotą. Beje, pagal šio kompozitoriaus biografiją sukurtas garsusis tris "Oskarus" pelnęs Romano Polanski filmas "Pianistas". Taip pat skambės ir muzika iš septyniais "Oskarais" įvertinto Stiveno Spilbergo meninio filmo "Šindlerio sąrašas".


Kas: Kauno geto Didžiosios akcijos aukų pagerbimas.

Kur: Kauno IX forto muziejuje.

Kada: spalio 30 d. 14 val.

 

Kas: koncertas Kauno geto Didžiosios akcijos 75-osioms metinėms paminėti.

Kur: Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada: spalio 30 d. 17 val.


Šiame straipsnyje: žydaiholokaustasrenginiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Fobis

Fobis portretas
pagerbti reikia visus žuvusius, bet , kai, kas mėnesį rengiami minėjimai žydams, žydams ir vėl žydams- jau darosi neskanu. Mano senelius ir mano tėvus ,į lagerius pasiuntė TROIKA(toks teismas),teismo sudėtis- vienas rusas ir du žydai. Dabar iš pusės karto spėkit - ar kas atsiprašė, ar kas perskaitė maniškių pavardes, ar kur bent minėjo rusai ir žydai savo nusikaltimus , gailėjosi juos įvykdę ???!!!...

sandrana_credito@hotmail.com

sandrana_credito@hotmail.com portretas
Jums reikia pinigų skolinimo tarp individų susidoroti su finansiniais sunkumais, kad pagaliau išeiti iš aklavietės, kad sukelti bankai. Miss sandrana įmonė gali padaryti paskolą suma, kurią reikia ir su sąlygomis, kad padarys jūsų gyvenimą lengviau. Siūlome 10.000 eurų iki 5.000.000 eurų kurios grąžinimo terminas yra 5 metus 25 metų, esant 2% per metus greičiu. Jūs galite susisiekti su manimi: sandrana_credito@hotmail.com

ne zydas

ne zydas portretas
9 forte buvo zudomi ivairiu tautybiu zmones kodel nepaskelbtas ju skaicius ir tautybes ir taip pazemintas ju atminimas ar zydu aukos auksciau uz goju aukas cia pagal zydu talmudas
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių