„Tiesos“ reikalavę kauniečiai išvežti į policiją (sulaikymo foto)

Po Vaikų gynimo dienos Kaune liko ne viena grindinio atkarpa, kreidelėmis išmarginta vaikiškais piešiniais ir užrašais. Tačiau paaugliai, norėję užrašyti žodį „Tiesos“, antradienį buvo sulaikyti ir nuvežti į policijos komisariatą.

Mįslingas skambutis

Aistros dėl Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukters istorijos vėl gesinamos su policija. Šįkart Kauno pareigūnai užsimojo prieš visiškai taikią jaunuolių akciją. Tai pirmas atvejis mieste, kai sulaikyti ir policijos automobiliais į komisariatą nuvežti ant grindinio piešę vaikai ir jaunuoliai.

Kauno apskrities VPK Centro policijos komisariate vakar atsidūrė šeši jaunuoliai, trys iš jų – nepilnamečiai. Jie Nemuno krantinėje norėjo užrašyti žodį „Tiesos“.

Tokį pat užrašą Vilniuje prie prezidentūros yra parašęs menininkas Gitenis Umbrasas.

Kaunietis Edvinas Marčenkovas, fotografavęs akciją, pasakojo, kad policija pasirodė baltomis kreidelėmis spėjus užrašyti vos tris pirmąsias žodžio raides.

„Iš pradžių pareigūnai sakė, kad užsirašys dalyvavusiųjų duomenis ir visi galės skirstytis. Bet paskui jiems kažkas paskambino ir liepė žmones sulaikyti“, – pasakojo E.Marčenkovas.

Policija sulaikė tiek jaunuolių, kiek tilpo į du pareigūnų automobilius.

Su fotokamera nereikalingas

Pasak E.Marčenkovo, sulaikyti buvo patys jauniausi akcijos dalyviai. Iš viso žodį „Tiesos“ norėjo rašyti 12 žmonių.

„Aš irgi siūliausi, kad mane vežtų į komisariatą. Bet jie net mano duomenų neužsirašė. Pasakė, kad žmonių su kameromis jiems nereikia“, – pasakojo E.Marčenkovas.

Paklaustas, kodėl Nemuno krantinėje buvo nuspręsta užrašyti žodį „Tiesos“, kaunietis teigė, kad dabar yra labai daug melo.

„Ir anksčiau jo buvo. Bet dabar dar daugiau žmonių su melu susidūrė tiesiogiai. Manau, šis žodis gražiai atrodytų ant Nemuno krantinės prie užrašo “Lietuva", – tvirtino įvykio liudininkas.

Jauniausiam – 14 metų

Kauno apskrities VPK Centro policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininko pareigas laikinai einantis Raimondas Zinkevičius „Kauno dienai“ patvirtino, kad dėl šio įvykio sulaikyti žmonės. Pasak jo, jauniausiam iš sulaikytųjų – 14 metų.

„Jaunuoliai sulaikyti dėl administracinės tvarkos pažeidimo“, – paaiškino laikinasis komisariato vadovas.

„Kauno miesto savivaldybė yra patvirtinusi miesto tvarkymo ir švaros taisykles. Jose nurodyta, kad viešoje vietoje paišyti draudžiama“, – aiškino R.Zinkevičius. Jis pabrėžė, kad už šių taisyklių pažeidimą gresia įspėjimas arba bauda iki 2000 litų.

Jo teigimu, sulaikant jaunuoliai elgėsi normaliai.

Pareigūnas negalėjo pasakyti, ar tarp pristatytųjų į komisariatą yra tokių, kurie anksčiau susidūrė su teisėsauga. „Atrodo, vaikai tvarkingi“, – patraukė pečiais R.Zinkevičius.

Pasak jo, apie nederamą elgesį policiją informavo praeiviai. „Tokių skambučių sulaukiame nuolat. Ypač dažnai dėl grafitų piešėjų“, – sakė pareigūnas.

Tėvai buvo sukrėsti

Netrukus po vaikų sulaikymo į Kauno Centro policijos komisariatą atvyko sulaikytų nepilnamečių tėvai. Jie buvo sukrėsti, kai kurie, sprendžiant iš per stiklą matomų energingų rankų mostų, – įpykę.

Į policijos komisariato priėmimo kambarį su nešiojamuoju kompiuteriu įlėkęs Renaldas Ščiglinskas, prisistatantis kovotoju už teisybę, piliečiu visuomenininku, greitai buvo išprašytas į koridorių.

„Ten yra mano pažįstamų“, – mostelėjo ranka į patalpą, kurioje laukė sulaikyti jaunuoliai. Jis buvo pasipiktinęs, kad už bandymą parašyti žodį „Tiesos“ galima atsidurti policijoje. „Šitas žodis turi patikti ir Prezidentei, ir Kubiliui, ir apskritai visiems. Tai buvo pilietinė akcija“, – kalbėjo vyras.

Įvykių liudininkas E.Marčenkovas teigė, kad sulaikytiesiems jau bandoma inkriminuoti, jog šie iškeikė juos bandžiusią sutramdyti močiutę.

„Absoliutus melas, to visiškai nebuvo. Aš buvau ten nuo pradžių iki galo. Pravažiavo keli dviratininkai, prabėgo keli bėgikai, bet jokios močiutės krantine tuo metu tikrai nevaikščiojo“, – tvirtino E.Marčenkovas.


Šiame straipsnyje: Garliavos įvykiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Geda

Geda portretas
Geda policijai, geda BUKAI teisesaugai. Kur grafiti paiso, o kur su kreidelem vaikai papaiso ir lietus nuplauna po savaites... tai dar vaikur kur ant saligatviu su kreidelem geles piesia supakuosit??? Juk taip TEISINGUMAS reikalauja. BUKAGALVIAI.

TRUPUTI

TRUPUTI portretas
mentai perlenke lazda

Raimondas

Raimondas portretas
Tarybiniais laikais už trispalvės iškėlimą suiminėjo, dabar suiminėja už žodį TIESOS.Kur mes ritamės?
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių