Telecentro aukcionas: kas įsikels į Vaižganto gatvę?

Valstybės valdomas Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) išparduoda nekilnojamąjį turtą Kauno Žaliakalnyje ir pajūryje. Tai sukėlė diskusijų, ar pradinė kaina nėra per maža.

Unikali vieta

Radijo ir televizijos programų siuntimo, duomenų perdavimo, interneto, išmaniosios televizijos, duomenų centrų ir telefonijos paslaugas Telecentras teikia visoje Lietuvoje. Tad įvairiose šalies vietose išsidėstę ir šios valstybės valdomos bendrovės padaliniai.

Gruodžio 6 d. aukcione naujų savininkų ieškos septyni nekilnojamojo turto objektai. Tarp jų – trys prestižiniame Kauno Žaliakalnio mikrorajone esantys pastatai, trys Klaipėdoje, Giruliuose ir vienas Šiauliuose.

Aukciono organizatoriai, tarptautinė nekilnojamojo turto bendrovė "Newsec", prognozuoja, kad dalyviai aktyviausiai turėtų varžytis dėl trijų pastatų Žaliakalnyje, Vaižganto gatvėje. Dar gerokai prieš aukcioną šis nekilnojamasis turtas imtas vadinti patraukliu, kuriam pridėtinę vertę teikia vieta.

Nieko nuostabaus, kad tokioje vietoje parduodamų objektų kaina sukėlė prieštaringas diskusijas, ar nustatytos pradinės kainos nėra per mažos.

Vaižganto ir aplinkinės gatvelės šioje Žaliakalnio dalyje visada išsiskyrė ypač aukštomis nekilnojamojo turto kainomis. Telecentras 1926 m. įsikūrė Ąžuolyno parko pašonėje. Ši vieta pasirinkta, nes yra ant kalno. Iš šios vietos Lietuvos gyventojai pirmą kartą išgirdo per radiją tariamus žodžius. Skaičiuojama, kad tuo metu radijo imtuvus turėjo vos 323 šalies gyventojai.

Turto už milijoną

Bendrai Telecentro parduodamų objektų pradinė kaina siekia 910 200 eurų. Bendras pastatų plotas sudaro apie 1872 kv. m Telecentro atstovai tikina, kad apsivalyti juos privertė laikas ir besikeičiantys technologiniai sprendimai.

"Istoriškai taip susiklostė, kad Telecentras valdo didelę technologinę infrastruktūrą. Dalis kurios, vykstant technologijų kaitai, tapo nereikalinga, todėl yra įrenginių, patalpų, pastatų, kurie nenaudojami, jie nebekuria naudos nei įmonei, nei visuomenei. Finansiškai tas turtas įmonei generuoja išlaidas, nes jį reikia saugoti, prižiūrėti, amortizuoti", – aiškino Telecentro atstovas žiniasklaidai Valdas Kaminskas.

Bendrovės atstovas nurodė, kad buvo atliktas nekilnojamojo turto vertinimas, kaip tai apibrėžia įstatymai, ir taip nustatytos kainos. Tačiau žymiai iškalbingesnė informacija vertinant kiekvieną parduodamą pastatą atskirai, kaip, beje, jie ir bus parduodami.

Didžiulė Telecentrui priklausanti teritorija Žaliakalnyje yra Vaižganto gatvės gilumoje. Šią teritoriją nuo seno supo plati privačių ir daugiabučių gyvenamųjų namų juosta. Ilgą laiką tarp namų buvusiose žaliose oazėse dabar dygsta naujos statybos daugiabučiai, todėl aukcioną rengianti bendrovė išsyk prognozuoja, kad parduodamų objektų vieta gali būti tinkama gyvenamosioms erdvėms kurti.

Galios žemės nuoma

Telecentro teritorijoje Kaune parduodami trys objektai, kuriuos sudaro keturi pastatai. "Pagal kvadratūrą jie sudaro apie 14 proc. viso pastatų, valdomų Vaižganto gatvėje, ploto", – pardavimo apimtį nurodė V.Kaminskas. Tačiau nekilnojamojo turto ekspertų diskusijose labiau vertinami ne patys pastatai, o valstybinė žemė po pastatais.

Istoriškai taip susiklostė, kad Telecentras valdo didelę technologinę infrastruktūrą. Dalis kurios, vykstant technologijų kaitai, tapo nereikalinga.

Telecentro teritorija yra aptverta tvora. Parduodami pastatai išsidėstę prie tvoros, Telecentro teritorijos pakraštyje. Geriausios prekinės išvaizdos yra aukcionui pasiūlytas 174 kv. m sandėlis ir aikštelė prie pat įvažos į Telecentro Kaune teritoriją.

"Dar prieš keletą metų šis pastatas buvo skirtas sargams, tačiau optimizuojantis jų paslaugų teko atsisakyti ir šiuo metu patalpos išnuomotos", – istorinius vingius atminė Kauno regiono techninės priežiūros centro vadovas Virginijus Bernatonis.

Po šiuo pastatu skaičiuojamas 0,0702 ha ploto žemės sklypas. Telecentras nuomoja valstybinę žemę. Šio sklypo plotas valdomas valstybinės žemės nuomos teise iki 2060 m. Pradinė šio objekto kaina aukcione 179 tūkst. eurų.

Vertybė – sklypas

Žaliakalnis nuo seno garsėjo įspūdingomis nekilnojamojo turto kainomis. Prieš 2009 m. krizę nekilnojamojo turto pardavimo skelbimuose buvo galima rasti pasiūlymų už sukežusį medinuką susimokėti 1 mln., nurodant, kad namas, skirtas nugriauti, tačiau kainą sudarė sklypo vietos vertė.

Tad vargu ar gali gąsdinti Telecentro parduodamų negyvenamųjų pastatų kaina. 210 tūkst. eurų įvertintas 77 kv. m ploto ūkinis pastatas ir aikštelė, esantys 0,1033 ha ploto žemės sklypas, kuriam nuomos sutartis su valstybe galioja iki 2032 m.

Dar tolėliau esantis beveik 48 kv. m garažas ir aikštelė įsitaisę 0,0192 ha ploto žemės sklype. 29 tūkst. eurų nepagailėję pirkėjai aukcione įsigytų ramybę dėl žemės nuomos iš valstybės iki 2022 m.

Nekilnojamojo turto pardavimo portale mūrinis garažas Žaliakalnyje, kur kas mažiau prestižinėje Lietuvių gatvėje, 19 kv. m., siūlomas pirkti už 10,2 tūkst. eurų be sklypo.

Nieko nuostabaus, kad nekilnojamojo turto ekspertai stebisi aukcione nustatytomis pradinėmis kainomis ir vadina jas žemiau rinkos vidurkio.

Istoriniai statiniai

Telecentras neslepia, kad nekilnojamojo turto rinkai pasiūlys ir daugiau jiems nereikalingų objektų. "Taip, ruošiama dokumentacija ir kitiems objektams, kurie ateityje bus pasiūlyti nekilnojamojo turto rinkai", – patvirtino atstovas žiniasklaidai.

Beveik 10 ha Telecentro teritorija žavi ne vien tuo, kad yra žaliojoje Kauno širdyje. Dalį teritorijos užima sodas. "Seniau žmonės žiūrėjo pragmatiškiau. Jei yra tuščios žemės, kodėl neužveisus sodo. Taip jis čia ir likęs nuo senų laikų", – šyptelėjo Kauno regiono techninės priežiūros centro vadovas.

Vaismedžių sodas tarsi įsitaisęs istorinio pastato Kauno tvirtovės Žaliakalnio forto kieme. Dailių formų pastatą, kuriame įsikūrė pirmoji stacionari Lietuvos radijo stotis, Pirmojo pasaulinio karo metais veikiausiai statė vokiečiai. Kituose šaltiniuose minima, kad statinys išdygo anksčiau, o 1915 m. atėję vokiečiai jį tik pritaikė savo reikmėms.

Pastatas buvo skirtas šaudmenims laikyti. Kad per karą nebūtų greitai pastebėtas ir subombarduotas, iš vienos pusės siena buvo visai užpilta žemėmis, o atkasta gerokai vėliau. Telecentro darbuotojai šiame pastate laikė jiems reikalingą aparatūrą. Čia buvo inžinierių laboratorinis blokas. Jau vėliau pastatytas kitas modernesnis pastatas, kurio, regis, Telecentras dar neskubės parduoti.

Netoli jūros

Grįžkime į šiandieną. Šiauliai. Tiksliau, Bubių kaime Telecentras nori atsikratyti apie 32 kv. m radijo-reline. Tereikia 2,2 tūkst. eurų ir namukas su beveik 3,7 ha teritorijos privačioje žinioje atsidurs bent jau iki 2033 m., nes iki tol su valstybe sutarta dėl žemės nuomos.

Galiausiai ekskursiją tęsiame pajūryje, Giruliuose. Ir nors Baltijos jūros bangos parduodamų nekilnojamojo turto objektų pamatų neskalauja, tačiau kitoks čia vėjo dvelksmas ir pušų kvapas. Beveik 900 kv. m ūkinis ir administracinis "Telecentro" pastatas aukcione parduodamas už pradinę 235 tūkst. eurų kainą.

Kiti Telecentro parduodami nekilnojamojo turto objektai, sprendžiant pagal aukcionui pateiktas nuotraukas, savaime diktuoja paskirtį – gyvenamasis namas, sandėlis, šulinys, aikštelė žalioje ir atokioje miško vietoje. Parduodamo nekilnojamojo turto plotas per 205 kv. m ir 102 tūkst. eurų pradinė kaina. Daug ar mažai?

Tarnybiniai butai

Aukcionų rengėjai laikosi pozicijos, kad nurodyta pradinė parduodamo nekilnojamojo turto kaina. Vos ne kaip garantija pabrėžiama, kad kaina kils priklausomai nuo susidomėjusiųjų gausos, bet neatmestina, kad būna ir kitaip.

Na ir dar vienas objektas pajūryje – ir vėl gyvenamasis beveik 500 kv. m namas su sandėliu, kiemo aikštele, šuliniu – 153 tūkst. eurų.

"Objektai buvo naudojami Telecentro veiklai, susijusiai su radijo ir televizijos programų siuntimu. Tai buvo tarnybiniai butai, kuriuose anksčiau gyveno stotį valdę kariškiai, vėliau – stotį aptarnaujantis personalas. Pasikeitus technologijoms, nebereikia tiek aptarnaujančio personalo vietoje. Daug procesų automatizuotai valdoma iš bendro valdymo centro Vilniuje", – paaiškino V.Kaminskas.

Gyvenamosios patalpos įrengtos, nenuniokotos. Šiandienos interjero dizainerių fantazijų juose nėra, tačiau, kaip pasakytų pragmatiškas lietuvis, iš bėdos gali eiti ir gyventi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Auditas

Auditas portretas
Telecentras tik ir laikosi iš parduodamo valstybės turto. Jei ne aukcionai tai senai būtų aišku, kad dirba i minusą.

užtat

užtat portretas
ar tiesa, kad per tą centrą dabar transliuojama ne Lietuvos valstybinio radijo programa? Ar tikrai ji Kauną pasiekia per Sitkūnus, o Žaliakalnyje nuomininkas - ruskoje radijo, kad kauniečiai prie stoties ir gretimuose rajonuose nepamirštų rusų kalbos?

komedija

komedija portretas
Pirmame aukšte bus didelis kebabų kioskas, atrame, suprantama, batų parduotuvė, trečiame - odontologijos klinika, ketvirtame - išparduotuvė.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių