Tekstilės bienalė: cukrinės suknelės ir batai iš žiedlapių

Kauno bienalė „Tekstilė“, neišsitekusi parodų erdvėse, kviečia į prekybos centrą „Akropolis“. Čia, apsipirkti atėjusių tautiečių nuostabai, veikia tarptautinė studentų paroda „Ypatinga būsena“.

Žvelgiant iš prekybos centro koridorių, parodos erdvė, sukurta ištuštėjus vienai prekybos salių, atrodo tarsi parduotuvė, į kurios vitrinas užmesti akį masina begalviai manekenai. Greičiausiai dėl šios priežasties parodoje netrūksta atsitiktinių lankytojų. Daugiausiai jų sulaukiama vakare, kai prasideda apsipirkimo bumas.

„Žinok, atėjau į parodą. Matau didelę adatą, paveikslų“, – garsiai savo įspūdžius mobiliuoju telefonu kažkam pasakojo atsitiktinai į parodą užklydęs vyras. Aplink jį rikiavosi penkioms šalims, septynioms aukštosioms mokykloms atstovaujantys tekstilės studentų darbai: iš džiovintų žiedlapių ir augalų lapų sukurti batai, cukrinės suknelės, lopšines niūniuojančios elektrinės pagalvėlės, tekstilės gaminiai su išryškėjančiais ir vėl išnykstančiais užrašais.

„Vaikščiojome po parduotuves, užsukome ir čia. Mes su menais nesusijusios, bet parodoje apsilankyti labai įdomu, geras įspūdis“, – viena per kitą išbėrė parodos ekspozicijoje sutiktos Vytauto Didžiojo universiteto studentės Greta ir Milda.

„Mes – neatsitiktinės parodos lankytojos. Įdomu pasižiūrėti, ką kolegos menininkai daro. Mes – technologės, čia matome naujų technologinių sprendimų, kurie mus ypač domina“, – užsiminė Kauno technologijos universiteto Tekstilės technologijos katedros doktorantė Julija Baltušnikaitė, į parodą užsukusi su kolege.

„Džiaugiuosi šia paroda, nes joje matyti, kad lietuvių studentų darbai – aukščiausio lygio, labai konceptualūs“, – tikino Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja Daina Kamarauskienė.

„Čia nėra langų, kuriuos reikėtų uždengti, nėra jokios stilistikos, prie kurios reikėtų derintis. Galėjome daryti, ką norėjome: kalti į sieną vinis, gręžti lubas. Dėl to čia labai lengva eksponuoti kūrinius“, – pastebėjo parodos kuratorė, VDA KDF Tekstilės katedros vedėja Vita Gelūnienė.

Parodoje eksponuojami Vilniaus dailės akademijos, šios aukštosios mokyklos Kauno dailės fakulteto (VDA KDF), Geteborgo universiteto (Švedija), Władysławo Strzemińskio menų ir dizaino akademijos (Lenkija), Latvijos ir Estijos meno akademijų ir Tartu menų koledžo geriausi studentų kūriniai.

Pasak V.Gelūnienės, ekspozicijoje puikiai atsiskleidžia, į ką orientuojasi skirtingų aukštųjų mokyklų tekstilės katedros: Talinas išsiskiria tekstilės dizainu, aukštosiomis technologijomis; W.Strzemińskio menų ir dizaino akademijoje daug dėmesio skiriama spausdintinei tekstilei ir kitokiai spaudai; VDA prisistato kaip stipri objektiniu menu, vaizdo projekcijomis aukštoji mokykla.

Kas: Tarptautinė studentų darbų paroda „Ypatinga būsena“.

Kur: PC „Akropolis“ (Karaliaus Mindaugo pr. 49, II a.).

Kada: Paroda veikia iki spalio 23 d.


Šiame straipsnyje: tekstilės bienalė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių