Teismo sekretorė: žmonės taip skalbia nešvarius baltinius, kad net nepatogu pasakoti

Kauno apylinkės teismas neseniai pirmą kartą išrinko geriausią čia dirbančią sekretorę. "Kauno diena" pažvelgė iš arčiau į posėdžių salėse tyliai kompiuteriu skrebenančių sekretorių darbą.

Aukšti reikalavimai

"Tik parašykite gražiai, kad ateitų dirbti kuo daugiau mergaičių", – kone choru ištarė kelios teismo posėdžių sekretorės, buvusios viename kabinete. Kadaise dominavęs stereotipas, kad sekretorei pakanka gražiai atrodyti ir mokėti skaniai virti kavą, teisme negalioja.

Kauno apylinkės teisme sekretoriauja ir vienas vyras. Tačiau moterys pastebi, kad vyrai, eidami šias pareigas, ilgai neužsibūna. Atsakymo į klausimą kodėl, nėra. Kol kas neatlikti jokie tyrimai, kodėl vyrams nesiseka gerai atlikti teismo posėdžių sekretorių pareigas.

Šiandienos reikalavimai teismo sekretorėms ganėtinai aukšti, nes jų pareigybė prilygintos valstybės tarnautojo. Su nebaigtu viduriniu išsilavinimu čia neprasisuksi, kad ir kaip gražiai atrodytum.

"Darbo daug, ir reikia ne tik bylą susiūti. Bylą susiūti – maloniausia dalis: susiuvai, išnešei ir žinai, kad baigta", –  šypsosi geriausia Kauno apylinkės teismo posėdžių sekretore išrinkta Renata Spirina.

"Teismo sekretorės darbas sudėtingas. Būna, kad naktį prabundi nuo minties, ar tikrai pažymėjai tai, ką reikia. Tačiau apskritai man darbas patinka", – tęsė geriausia iš 63 teismo posėdžio sekretorių R.Spirina.

Kauno apylinkės teisme jos darbo stažas – dešimt metų. Ne iš karto R.Spirina pradėjo sekretoriauti. Gal todėl šiandien susiklosčiusi praktika, kai naujai atėjusi sekretorė savarankiškai pradeda dirbti jau po trijų dienų, jai kelia siaubą. Tiesa, įsėdusi į naujas roges apie dvi savaites naujokė turi ją globojančią kuratorę.

Bylą susiūti – maloniausia dalis: susiuvai, išnešei ir žinai, kad baigta.

Auksinė taisyklė

Žodžio "sekretorius" pirminė reikšmė – "asmuo, saugantis paslaptis" (lot. secretus – "slaptas, paslėptas"). R.Spirina net sutriko, paprašyta prisiminti, kokių nors ją šokiravusių bylų momentus, žinoma, neminint realių veikėjų pavardžių. Moteris tikino gebanti taip susikoncentruoti, kad detalaus pasakojimo net negirdi.

Ji neatskleidė savo darbo organizavimo subtilybių, tačiau leido suprasti, kad teismo posėdžio metu, kai nereikia fiksuoti kiekvieno liudytojo žodžio, prisiminimų ar replikos, ji geba dirbti ir kitus tos dienos darbus. "Pasižiūriu į diktofoną, kokią minutę keičiasi liudytojai, ir toliau dirbu savo darbus", – kaip lengvą pasivaikščiojimą akcentus dėliojo R.Spirina.

Didžiosios jos darbo dalies dažnas nė neįsivaizduoja. "Turi žinoti, ką daryti su ieškiniu, teismo įsakymu, įvairiais dokumentais, protokolais. Jei šlubuoja sekretorės darbas,  šlubuoja ir teisėjas", – šmaikštavo R.Spirina.

Tarp specialių reikalavimų šias pareigas užimančiam žmogui – gebėjimas sisteminti, apibendrinti informaciją, rengti išvadas, savarankiškai planuoti savo veiklą, sklandžiai dėstyti mintis raštu ir žodžiu, taisyklingai greitai ir įskaitomai rašyti. Sekretorės mini ir auksinę taisyklę – žinoti, kiek, ko ir kam pasakyti.

Kažkam visada blogai

Didesnį darbo stažą teisme turinčios sekretorės dar pamena tuos laikus, kai posėdžių protokolus rašydavo ranka. "Niekada nereikėjo visko pažodžiui protokoluoti. Galų gale ir teisėjas matydavo, ar spėji, ar ne. Ir kontroliuodavo situaciją", – į pokalbį apie teismo posėdžių sekretorės darbą įsitraukė ne ką mažesnį darbo stažą turinti Kristina Rimašauskienė.

Pasak jos, didžiausias emocijų protrūkis būna teismo koridoriuje prieš bylos nagrinėjimą. "Dalyviai būna nepatenkinti viskuo – kam klausinėju pavardžių, jau tik nejudink jų. Aiškina, kad kai bus laikas, jie patys prisistatys. Žinote, retai kada į teismą ateina dėl gerų žinių. Kažkas visada būna nelaimingas", – svarstė K.Rimašauskienė.

R.Spirina prisiminė bylą dėl alimentų, kai bylinėjosi jau pilnametystės sulaukusi dukra ir tėvas. Teisėjos sprendimu byloje privalėjo dalyvauti ne tik dukrai ir tėvui atstovaujantys advokatai, o ir patys herojai.

Alimentų byla baigėsi dukros ir tėvo apsikabinimu. "Teisėja tada pareikalavo, kad byloje paskelbta taika, tačiau kol tėvas su dukra neapsikabins, tol negalės išeiti iš salės. Jie susitaikė", –  apie moralines niekur nefiksuojamas pergales pasakojo R.Spirina.

Veikia lyg tarpininkas

Abi civilinių bylų teismo posėdžių sekretorės išskyrė, kad emocine prasme sudėtingiausios yra skyrybų ir vaiko gyvenamosios vietos nustatymo bylos, ypač kai prireikia teisme apklausti mažuosius.

"Žmonės taip skalbia nešvarius baltinius, kad net nepatogu pasakoti", – pastebėjo R.Spirina.

K.Rimašauskienė neslėpė nuostabos, kad skyrybų procese poros net sugeba pristatyti filmuotą medžiagą, kaip per balkonus lipa meilužiai. "Aš serialų nebežiūriu ne tik todėl, kad nėra laiko. Scenarijai kartais būna gerokai banalesni nei išgirstos istorijos teismo posėdžių metu", – juokėsi K.Rimašauskienė.

Būna, kad emocijas išlieja ir mėtydamiesi kavos puodeliais.

Sekretorės neslėpė įsirėžusio įspūdžio, kad žmonės tiesiog negali susišnekėti ir neatsiranda, kas jiems tarpininkautų. Dažniausiai tokios priežastys ir atveda į teismus. Kai kuriais atvejais teismas tampa tarpininku, psichologu. Sekretorės tampa liudytojomis, kaip susipykusios pusės išsilaksto, nusiramina, ima skaičiuoti dažnai finansiškai perkopusias jų galimybes teismo išlaidoms ir susitaiko.

"Būna, kad emocijas išlieja ir mėtydamiesi kavos puodeliais. Teismo koridoriuje stovintys kavos aparatai tampa tokios kovos ginklų tiekėjais. Necenzūriniai žodžiai koridoriuje dažnai jau net nestebina. Griežčiau žiūrima, kai tokia forma emocijos ima lietis teismo posėdžių metu. Teko kviesti konvojų į pagalbą. Teko skirti", – patirtimi dalijosi K.Rimašauskienė.

Atlaiko ne visos

Darbas teismo posėdžių sekretore – lyg praktiniai žmogaus pažinimo mokymai. "Visada jaučiasi, kai žmogus meluoja. Kartais tai susipainioja savo meluose, kad nevalingai kvatoti ima visi proceso dalyviai", – gyvus įspūdžius bėrė K.Rimašauskienė.

"1927 m. gimęs senolis bylinėjasi dėl sesers turto. Jam teisme atstovauja žentas. Pats senolis visiškai nieko negali pasakyti. Tai ar tikrai jam to turto reikia?" – apie tikruosius žmonių siekius spėja R.Spirina.

Moterys neslepia – darbo krūviai dideli. Šiemet iki balandžio mėnesio buvo tiek bylų, kiek prieš penkerius metus būdavo skaičiuojama per visus metus.

Per arti kaimyno tvoros pasodinto medžio metamo šešėlio problemą taip pat turi išspręsti teismas. Ir sprendžia. Kartais net pasiekia, kad dėl medžio susipykę kaimynai vėliau kartu piknikus rengia ir palėpę kartais be didelių pykčių abiem pusėms naudinga tvarka padalija į vietą nuvykęs teismas.

Būna, kad, sprendžiant skolų bylas, širdį spaudžia žinojimas, jog 50 eurų skolą užgyvenęs senolis greičiausiai apie ją net nežino. "Pagal žmogaus gimimo metus byloje matai, kad vargiai ar tai buvo piktavališkai padaryta. Žinant pensijų dydį, skaudu, kai turi išsiųsti pranešimą apie priteistą skolą", – pasakojo sekretorės.

Tokia 8 val. ryte prasidedanti teismo posėdžių sekretorių kasdienybė. Tiesa, tokia civilinių bylų atstovių patirtis. Yra tekę girdėti, kad baudžiamosiose bylose toli gražu ne kiekviena sekretorė sugeba atlaikyti žiauriosios gyvenimo pusės krūvį.


Šiame straipsnyje: teismasteismo sekretorės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nerijus

Nerijus portretas
"1927 m. gimęs senolis bylinėjasi dėl sesers turto. Jam teisme atstovauja žentas. Pats senolis visiškai nieko negali pasakyti. Tai ar tikrai jam to turto reikia?" – Ne jam to turto nereikia, jis priklauso jam ! Na bet žinoma ubagais gimę žmonės to nesuvokia... nesuvokia kad žmogaus kilmė priklauso nuo jo protėvių pasekimų bei palikto turto. Nesistebiu kad visokių kalhoznikų vaikai užaugo bukais idiotais. Tarybiniai genai.... socialistinis mastymas... kam reikia turto... lai senolis palieka valstybei...nupindeja seneliu namuose... ir palieka turtą valstybei...

Onai

Onai portretas
Ne tik tyliai fiksuoti, bet ir tvarką prižiūrėt salėj, pastabas duot šalims, jeigu jie ne taip ką daro, susodint visus kaip reik, priesaikas surink, įgaliojimus, dokumentus sutikrint, liudytojus pasikviest kada reik, vienus išlydėt, kitus palikt salėj, priklausomai nuo situacijos... ir čia tik 1% to, ką tos sekretorės daro. Beja, dar ir su tokiais "visuomenės veikėjais" ir "etatiniais bylininkais", kurie visu pasauliu nepatenkinti, skundžia visus iš eilės, prisiveda po 30 bylų ir vaikšto į teismą kaip į darbą bendraut tenka ir saugot teisėjų subines... Už tokias darbo sąlygas ir nervų sugadinimą tikrai ne tokia ubagiška alga turi būt mokama. O dar atsakomybė kokia, popierių krūvos... čia tik LT toks išnaudojimas gali būt

Ona

Ona portretas
Bet,tamsta, neturi teisės pasakoti,nes tamstos darbinės funkcijos yra ne plepėti,o tyliai ir atidžiai fiksuoti tai,kas pasakoma,kas vyksta.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių