Teismas nusprendė: H.Daktaro laisvė suvaržyta laikantis įstatymų

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį atmetė už sunkius nusikaltimus teisiamo Henriko Daktaro skundą dėl suėmimo pratęsimo.

Teismas paskelbė, kad Klaipėdos apygardos teismo gegužės 30 dienos nutartis yra teisėta ir pagrįsta, kaltinamojo teisės suvaržytos laikantis Baudžiamojo proceso kodekso nustatytų reikalavimų ir toks pastarojo teisių suvaržymas yra pateisinamas.

„Kaltinamojo H.Daktaro skunde nurodytos aplinkybės, kad jis turi šeimą ir nuolatinę gyvenamąją vietą, o byloje apklausti visi nukentėjusieji ir didelė dalis svarbių liudytojų, pirmiau aptartų apygardos teismo nustatytų suėmimo pagrindų nepaneigia. Kaltinamojo socialiniai ryšiai šiuo konkrečiu atveju nėra ir negali būti laikomi prioritetinėmis bei išimtinėmis aplinkybėmis, paneigiančiomis būtinybę byloje garantuoti viešojo intereso – ištirti ir teisiškai įvertinti itin pavojingas nusikalstamo susivienijimo padarytas nusikalstamas veikas, kuriomis kaltinamas H.Daktaras, – apsaugą, todėl negali būti pagrindu panaikinti suėmimą“, – rašoma galutinėje ir neskundžiamoje Apeliacinio teismo nutartyje.

Rudenį sukaks treji metai, kai H.Daktaras laikomas už grotų. Jis sulaikytas Bulgarijoje, netoli Varnos miesto, 2009 metų rugsėjo 4 dieną.

H.Daktaras buvo apskundęs Klaipėdos apygardos teismo gegužės 30 dienos nutartį, kuria jam skirtos kardomosios priemonės – suėmimo terminas pratęstas trims mėnesiams, skaičiuojant jį nuo birželio 4 dienos.

Tai ne pirmas kaltinamojo skundas nagrinėtas Apeliaciniame teisme dėl kardomojo suėmimo pratęsimo. Teismas nė karto nepatenkino apelianto reikalavimų.

Pernai gegužę Klaipėdos apygardos teismas pradėjo nagrinėti Kauno nusikaltėlių autoritetu vadinamo H.Daktaro ir jo bendrų baudžiamąją bylą. H.Daktarui inkriminuojami nužudymai, nusikalstamo susivienijimo organizavimas, turto prievartavimai, plėšimai ir kiti nusikaltimai. Jis teisme kaltės nepripažino.

Bylos nagrinėjimas artėja prie pabaigos – apklausti visi tyrimo išvardyti liudytojai, pastaruoju metu buvo kviečiami gynybos kviesti asmenys. Bylos nagrinėjimas bus tęsiamas kitą savaitę.

Prieš teismą uostamiestyje iš viso stojo 16 asmenų, jie teisiami dėl šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis ir sprogstamąja medžiaga ginkluoto nusikalstamo susivienijimo veiklos, šešių žmonių nužudymo sunkinančiomis aplinkybėmis, kėsinimosi nužudyti tris asmenis iš savanaudiškų paskatų, plėšimų, neteisėto laisvės atėmimo, turto prievartavimų, neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis.

Kaltinamiesiems inkriminuoti sunkūs ir labai sunkūs nusikaltimai, padaryti 1993-2000 metais. Teismui perduotoje byloje yra daugiau kaip 20 nusikalstamos veikos epizodų, dėl jų apklausta per 160 asmenų. Baudžiamąją bylą sudaro 73 tomai dokumentų.

H.Daktaro byla dėl didelio Vilniaus teisėjų darbo krūvio ir procesinių apribojimų perduota nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui.

Anksčiau kaunietis teistas penkis kartus, daug metų praleido įkalinimo įstaigose. Už dabar inkriminuotus nusikaltimus H.Daktarui gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

Suėmimą H.Daktarui teismas skyrė dar 2008 metų gruodžio 24 dieną, tačiau tada „Henytė“ pasislėpė.

Pirmąsyk ji už grotų atsidūrė būdamas 19 metų.

„Daktarai“, viena garsiausių Lietuvos nusikalstamų grupuočių, Kaune susikūrė 1993 metais.


Šiame straipsnyje: Hnerikas DaktarasDaktarų byla

NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuva

lietuva portretas
pakarti ir taskas .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių