Teismas leido L.Stankūnaitės dukrą paimti jėga

Kėdainių rajono apylinkės teismas leido anstolei naudoti prievartines teisines priemones paimti Laimutės Stankūnaitės ir velionio Drąsiaus Kedžio dukrą iš globėjos Neringos Venckienės namų.

Antstolė Sonata Vaicekauskienė kol kas neatskleidžia, kokių konkrečių priemonių imsis. „Pirmiausia reikia sulaukti teismo nutarties. Ji gal bus atsiųsta penktadienį, gal vėliau. Netgi jei žinočiau, kokiu būdu vykdysiu teismo sprendimą, to viešai neatskleisčiau", – teigė ji.

D.Kedžio teta Audronė Skučienė tikisi sulaukti visuomenės palaikymo. „Daug kas priklausys nuo mus palaikančių žmonių. Galvojame, kokios jėgos struktūros čia atvažiuos, kaip jos elgsis su visais mumis, – svarstė A.Skučienė. – Žmonės pasirengę imtis ekstremalių priemonių, yra pasiūlymų rengti bado akcijas".

Pasak jos, išgirdę teismo sprendimą prie Venckų namų vakarop pradėjo būriuotis žmonės.

„Ką tik sužinojau, kad Kėdainių teismas leido paimti mano vaiką iš N. Venckienės namų. Jaučiuosi pakylėta. Tai iš tiesų šauni naujiena, tikiuosi, jog ši istorija pagaliau baigsis ir aš galėsiu gyventi su savo dukrele. Tai kas vyko iki šiol – protu nesuvokiama. Teisėja Neringa Venckiene nevykdė teismo sprendimo, prisidengdavo tuo, jog neva vaikas pats nenori kelti kojos iš namų", – savo interneto svetainėje po teismo sprendimo paskelbė L.Stankūnaitė.

Antstolė prašė, kad vykdant Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimą dėl mergaitės perdavimo būtų duotas leidimas prievarta paimti vaiką iš N.Venckienės namų ar kitos vietos, kur gali būti vaikas, taip pat duoti leidimą vykdyti minėtą teismo sprendimą nakties metu ar ne darbo dienomis.

Antstolei vykdant Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimo dalį dėl vaiko perdavimo jos motinai, teismas leido prievarta, t.y. pašalinant kliūtis, paimti vaiką iš jo buvimo vietos. Tai bus galima atlikti ir ne darbo dienomis, tačiau prašymas leisti vaiką išsivežti nakties metu atmestas.

Teismas, kaip ir buvo prašoma antstolės, konkrečios teismo sprendimo vykdymo tvarkos nenustatė, tai paliko sprendimą vykdančio antstolio kompetencijai. Teismas taip pat pažymėjo, kad prievarta gali būti naudojama ne prieš vaiką, o pašalinant kliūtis sprendimui įvykdyti.

Tuo pačiu teismas konstatavo, jog paimant vaiką iš teisėjos N.Venckienės namų jos negina teisėjos imunitetas.

„Teismas taip pat pažymėjo, kad teisėjų imunitetas nėra absoliutus ir siejamas tik su jų nepriklausomumo užtikrinimu jiems einant savo pareigas. Kadangi vykdymo veiksmai yra atliekami priverstinai vykdant teismo sprendimą, priimtą byloje, kurioje Kauno apygardos teismo teisėja N. Venckienė dalyvavo kaip privatus fizinis asmuo, vykdytinu teismo sprendimu yra išspręstas ginčas, kilęs iš šeimos teisinių santykių, teismas sprendė, jog teisėjos imunitetas, tuo atveju, jei priverstinai vykdant teismo sprendimą, vaikas turėtų būti paimamas iš jo dabartinės gyvenamosios vietos, nebus pažeistas“, – rašoma pranešime.

S.Vaicekauskienė prašymą leisti jėga perduoti 8 metų mergaitės globą  L.Stankūnaitei pateikė dar sausį, tačiau N.Venckienė paprašė nušalinti Kėdainių rajono apylinkės teismą. Teisminiai ginčai užtruko iki pavasario.

S.Vaicekauskienė taip pat prašo N.Venckienei skirti po 1000 litų baudą už kiekvieną pradelstą dieną, kai nevykdomas teismo sprendimas. Šis prašymas Kėdainių rajono apylinkės teisme bus svarstomas kovo 29 d.

Gruodžio 16 dieną Kėdainių rajono apylinkės teismas nutarė, kad mergaitės globa per 14 dienų turi būti perduota L.Stankūnaitei. Taip pat buvo numatyta surengti nuosekliai ilgėjančius motinos pasimatymus su vaiku, kol jų trukmė nepasieks 6 valandų. Tačiau L.Stankūnaitė ilgiausiai su dukra bendravo 4 valandas.

Daug pasimatymų neįvyko, nes mergaitė atsisakydavo susitikti su motina ne Venckų namuose. N.Venckienės teigimu, mergaitė bijo palikti namus, nes esą nenorinti gyventi su motina ir bijanti, kad jos norų nebus paisoma.

Vasarį turėjo būti pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje L.Stankūnaitės pažįstamas velionis Andrius Ūsas kaltinamas tvirkinęs jos dukrą. Tačiau nuspręsta posėdžius atidėti, kol nebus išsiaiškinta, kas turi atstovauti mergaitei. A.Ūso advokatas tvirtina, kad atsižvelgiant į Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimą, ta teisė priklauso tik L.Stankūnaitei.

Savo ruožtu N.Venckienė įsitikinusi, kad tokiu atveju A.Ūsas būtų išteisintas, nes prieš jį galėtų liudyti tik L.Stankūnaitė.


Šiame straipsnyje: KedysVenckienėStankūnaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

patarimas

patarimas portretas
ir KUO SKUBIAU PAIMKIT VAIKA....

ir

ir portretas
ir atiduokit "patarimui", bo nes jau seniai pinigai sumokėti, o prekės kaip nėr, taip nėr...

misa kaluginas

misa kaluginas portretas
senai tai padaryti reikejo.ir,baigti sia kvaila istorija.
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių