Tautos didvyrių paminklą suskubo tvarkyti paskutinę minutę

Netrukus minėsime 80-ąsias Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą metines, tačiau šiems didvyriams pagerbti Kaune pastatytas paminklas kauniečiams užkliūva dėl prastos priežiūros. Savivaldybės atstovai tikina, kad iki iškilmių paminklą ir jo prieigas bus suspėta sutvarkyti.

Likus vos kelioms savaitėms iki oficialių renginių pradžios, vis garsiau pasigirdo skundų, jog Ąžuolyno parke stovintis monumentas atrodo apleistas. Iš tiesų – ant paminklo, pastatyto prieš du dešimtmečius, iškalti užrašai jau vos įskaitomi, grindinys išbyrėjęs, plyšiuose kyšo žolių kuokštai, šalia mėtosi šiukšlės.

„Nors šie lakūnai yra mūsų tautos didvyriai, kurie atidavė savo gyvenimą už Lietuvą, pati Lietuva negali tinkamai pasirūpinti jų paminklu“, – apgailestavo kaunietis Povilas Dievaitis.

Kauno savivaldybės miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis ramina, kad paminklo tvarkymo darbai jau pradėti. Šią užduotį patikėta atlikti bendrovėms „Autokausta“, „Kauno gatvių apšvietimas“ ir Kauno švara“.

„Po žeme jau nutiesti elektros kabeliai, bus pastatyti devyni prožektoriai, kurie apšvies paminklą“, – sakė A.Pakalniškis.

Taip pat planuojama atnaujinti grindinį ir pasirūpinti šalia paminklo esančiais medžiais – bus nugenėtos jų šakos. Ar reikia tvarkyti užrašus ant paminklo – dar svarstoma.

Paminklo ir jo aplinkos tvarkymo darbai turėtų būti užbaigti liepos 18-ąją, likus vos dienai iki minėjimui skirtų renginių pradžios.

Kaune nusileisti turėję S. Darius ir S. Girėnas per Atlantą skrido 1933-iaisiais metais, tačiau savo tikslo nepasiekė „Li­tua­ni­cai" neaiškiomis aplinkybėmis nukritus Lenkijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tikslas

tikslas portretas
Labai simboliška, kad paminklas nebaigtas kaip ir lakūnų tikslas. Deja, taip neturi būti, kad nuo pat pastatymo pradžios miesto valdžia nesugebėjo sutvarkyti paminko prieigų. Be to, paminklas neturi ryšio su ąžuolyno taku, kadangi norint tiesiai nueti į ažuolyną, reikia lipti painklo laiptais ir paėjus, nušokti nuo metro briaunos, koks neatidus vaikas su dviračiu gali ir sprandą nusisukti. Reikia sulyginti ąžuolyno ir paminklo dangas, kad paminklas būtų gyvas, kad pro jį būtų einama į ažuolyną. O dabar kaip kokį kapinių monumentą reikia apeiti.

reikia

reikia portretas
pastatyti stenda su paaiskinimu ir aprasymu (keliomis kalomis), kas ir kam...

visiems

visiems  portretas
Visiems Euro optimistams-o paminklas buvo pastatytas tais gūūūūūdžiais , kaip jūs sakot, sovietiniais laikais.Bet dabartiniai 'patriotai' net prižiūrėt jo nesugeba.Gerai, kad dar nenugriovė ar neuždengė kokia marška, kaip Vilniuj fontaną.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių