Tarnautojų pažymėjimai: milijonai, išmesti į balą?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

2008 m. atsiradę elektroniniai valstybės tarnautojo pažymėjimai pagaminti kelioms dešimtims tūkstančių valdiškas pareigas einančių piliečių, tačiau aiškėja, kad kai kurie tarnautojai modernių ir brangių kortelių nenaudoja. Tai – dar vienas milijonų švaistymo pavyzdys?

Nė karto neprireikė

"Guli seife valstybės tarnautojo pažymėjimas, kartu yra ir PIN kodų kortelė. Kitąmet baigsis jos galiojimas, bet dar nė karto kortele taip ir nepasinaudojau. Esminis klausimas – ką su ja veikti? O valstybė juk sumokėjo už jas ir greičiausiai nemažai", – svarstė vienas Kauno miesto savivaldybės tarnautojas, prašęs neskelbti jo pavardės.

Valstybės tarnautojo pažymėjimas jam buvo išduotas 2009 m. balandį. Vyras sako girdėjęs, kad banko kortelę primenantis pažymėjimas turėjo būti susietas su elektroniniu parašu. "Gal su tokia funkcija ši kortelė ir būtų naudinga. Dabar atseit specialioje sistemoje galima koreguoti savo duomenis, sekti informaciją apie laisvas darbo vietas. Nežinau, ar tam buvo reikalinga sistema su tokia įmantria elektronine kortele", – abejojo savivaldybės tarnautojas.

Valstybės tarnautojo pažymėjimai dienos šviesą išvydo 2008 m. Korteles spausdino bendrovė "Lodvila", savo interneto svetainėje skelbianti, kad tai buvo vienas iš didžiausių bendrovės darbų, kuriam gauta ir ES parama.

Kaip paprastas pažymėjimas

"Valstybės tarnautojo pažymėjimas reikalingas identifikuoti, kurioje įstaigoje tu dirbi. Jeigu Vilniuje eini į kokią nors valstybės instituciją, gali parodyti šį pažymėjimą, bet jeigu patekti į tą instituciją reikalingi specialūs leidimai, vis tiek reikia asmens tapatybės kortelės arba paso. Gal ten yra ir daugiau funkcijų, bet man iki šiol rimčiau šiuo pažymėjimu pasinaudoti neteko", – prisipažino savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Sigitas Šliažas. Jis taip pat užsiminė, kad, keičiantis pareigoms, turėtą kortelę reikėdavo grąžinti, nes keičiasi valstybės tarnautojo identifikavimo numeris.

Atostogaujantį savivaldybės administracijos direktorių pavaduojantis Vilius Šiliauskas prisipažino turintis valstybės tarnautojo pažymėjimą, kurį nešiojasi piniginėje, tačiau paklaustas apie kortelės galimybes ir funkcijas, neslėpė: "Turiu kortelę, bet kol kas nesinaudojau ir nežinau, ką su ja galiu. Nėra poreikio, tad ir nežinau. PIN kodų vokelio dar net nepraplėšiau."

V.Šiliauskas pridūrė turintis elektroninę savivaldybės kortelę, kuri tarnauja ir kaip elektroninis viešojo transporto bilietas.

Pasiteiravus, ar dirbant savivaldybėje nereikalingas elektroninis parašas, V.Šiliauskas tikino dažnai naudojantis savo elektroninį parašą, tačiau taip pat ne su valstybės tarnautojo pažymėjimu, o naudodamasis mobiliojo ryšio tinklo operatoriaus paslaugomis.

Ar nekilo klausimų, kad valstybės tarnautojo pažymėjimas reikalingas? "Tai kaip įmonės pažymėjimas, kad būtų galima identifikuoti, kurioje įmonėje ar įstaigoje dirbi. Nuvykus į kokią ministeriją reikia prisistatyti ir parodyti tą kortelę", – dėstė vienas iš savivaldybės administracijos vadovų. V.Šiliauskas tikino, kad kortelė reikalinga, o jeigu joje būtų daugiau funkcijų, būtų tik geriau. Tačiau akivaizdu, kad įmantri elektroninė kortelė su PIN kodais dažniausiai tarnauja tik kaip paprastas darbo pažymėjimas, kokie neretai tiesiog spausdinami ant popieriaus ir įlaminuojami bei kainuoja gerokai pigiau.

Ypatingos savybės

Valstybės tarnybos departamentas prie LR Vyriausybės skelbia, kad "valstybės tarnautojo pažymėjimas sukurtas naudojant šiuolaikines technologijas bei pažangiausias apsaugos priemones. Kortelės polikarbonatiniame sluoksnyje duomenys, nuotrauka ir parašas įrašyti naudojant lazerinio graviravimo įrangą".

Kad tai nėra tiesiog plastiko gabalėlis, liudija kortelės technologiniai požymiai: skirtingi apsauginiai tinkleliai, vaivorykštinė spauda. Nuotrauka, graviruota lazeriu, nematomais dažais atspausdintas grafinis elementas, metalizuota difrakcinė holograma ir integruotas elektroninis mikroelementas, e. parašo ir identifikavimo elektroninėje erdvėje sertifikatai.

Kad tarnautojas galėtų naudotis visomis valstybės tarnautojo pažymėjimo funkcijomis, reikalingi specialūs elektroninės laikmenos skaitytuvai. Panašu, kad šis reikalas paliktas pačių tarnautojui ar įstaigų, kuriose jie dirba valiai. Kauno savivaldybė, atrodo, tokių neturi.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
tas pats ir su naujais pensininku pazymejimais. Jie niekur netinka, tik pinigus sumokejom uz skaitmenine nuotrauka....

jonas

jonas portretas
fsiozakonno nr.AMB2008-195....

Nesistebekim

Nesistebekim portretas
kuriami visokie milijoniniai projektai,nes tuomet galima pavogti taip pat milijonais. Kam reikejo elektroninio recepto BPT,kuris tik gaisina laika ? Niekam,tik tirm kurie kure nesamones ir tiems kurie vykde uzsakyma. Tai va kur eina musu pinugai,kai valdo durnai,o gal labai protingi tik savo kisenei ?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių