Tardymo izoliatoriuje gyvena ir būsimas pirmokas

Šį penktadienį kauniečiai pirmąkart galėjo dalyvauti pažintinėje ekskursijoje po Kauno tardymo izoliatorių. Pasižvalgyti po erdves, į kurias paprastai neįleidžiami pašaliniai, nusprendė ir „Kauno dienos" žurnalistai.

Lankytojus atidžiai patikrina

Norint patekti į pagrindines tardymo izoliatoriaus patalpas, reikia praeiti vos ne kryžiaus kelius.

Iš pradžių Kontrolės ir praleidimo punkte tenka atsikratyti draudžiamų daiktų: telefono, fotoaparato, kosmetikos priemonių, piniginės, medikamentų. Dar vienas patikros punktas – metalo detektorius.

Tardymo izoliatoriaus direktoriaus pavaduotojas Arvydas Venclovas praveda trumpą instruktažą dėl lankymosi taisyklių.

„Kauno tardymo izoliatorius yra seniausias Lietuvoje, jam 150 metų. Šios ekskursijos leis visuomenei iš arčiau susipažinti su jo veikla“, – ekskursijos dalyvius pasveikino izoliatoriaus direktorė Živilė Mikėnaitė, užsiminusi, kad panašios ekskursijos bus organizuojamos ne tik Kaune, bet ir Šiaulių, Lukiškių kalėjimo-tardymo izoliatoriuose.

Užvaldo baimė ir smalsumas

Tardymo izoliatorius – vieta, kurioje laikomi asmenys, įtariami įvykdę nusikaltimą. Peržengus jo slenkstį, iš karto užplūsta dvejopi jausmai: smalsumas ir baimė.

Prižiūrėtojai susirinkusius smalsuolius vedžioja po kameras, pasimatymų kambarį, patalpas, kuriose suimtieji leidžia laisvalaikį. Nori nenori, susidūrus su jais akis į akį, per nugarą nubėga šiurpas.

„Šiuo metu tardymo izoliatoriuje yra 350 asmenų, vos 5 proc. sulaikytųjų – moterys. Izoliatorius nuolat būna perpildytas, esame turėję net 430 gyventojų“, – pasakojo tardymo izoliatoriaus direktoriaus pavaduotojas A.Venclovas.

Suimtieji kamerose gyvena po 3-6, nes dviviečių kamerų labai mažai. Kas rytą jie keliasi 7 val., miegoti eina 23 val.

Už triukšmą gresia nuobaudos. Griežčiausia – 10-15 parų drausmės izoliatoriuje, kurioje jie būna vienui vieni.

„Vieniems ši bausmė šventė, nes jie gali pabūti vieni, pamąstyti, tačiau kitiems – kankynė“, – sakė Socialinės reabilitacijos skyriaus viršininkas Arvydas Kvedaras.

Skaito ir meilės romanus

„Mes privalome pasirūpinti, kad suimtieji kuo mažiau laiko praleistų savo kamerose“, – įsitikinęs A.Kvedaras.

Izoliatoriuje veikia koplyčia, biblioteka, laisvalaikio centras, kompiuterių klasės, sporto kambarys. Pasivaikščiojimų kiemeliuose įrengti lauko treniruokliai.

„Jie kasdien gauna spaudą, turi teisę patys užsisakyti norimus leidinius. Pagal eilę gali gauti radijo imtuvą, televizorių“, – vardijo izoliatoriaus darbuotojas.

Anot prižiūrėtojų, izoliatoriaus gyventojai daugiausiai laiko leidžia žiūrėdami filmus ir skaitydami knygas.

„Dažniausiai skaito detektyvus, istorines knygas. Meilės romanai irgi turi paklausą“, – pastebėjo pašnekovas.

Suimtieji mėgsta skaityti netgi teisinę literatūrą. Tačiau pastebėta, kad dažnai šiuos leidinius jie plėšo, kitaip niokoja.

Gali mokytis anglų kalbos

Nuo šių metų tardymo izoliatoriuje pradės veikti mokykla, nes tarp suimtųjų labai daug neraštingų asmenų. Mokymus organizuos Suaugusiųjų mokymo centras.

„72 suimtieji išreiškė norą mokytis ir gauti pradinį ar vidurinį išsilavinimą. Nepatikėsite, bet vienas suaugęs vyras eis į pirmą klasę“, – kuriozinį atvejį atskleidė izoliatoriaus direktoriaus pavaduotojas A.Venclovas.

Šiuo metu suimtiesiems netgi siūloma mokytis anglų kalbos.

Tai, kad suimtieji pasižymi gera išmone, patvirtina muziejuje saugomi eksponatai. Prižiūrėtojai per daugybę metų prikaupė įvairiausių draudžiamų daiktų, kuriuos sumeistravo patys čia laikomi įtariamieji: vandens šildytuvų, telefonų, tatuiruočių gamybos prietaisų, kortų.

Ekskursijos į Kauno tardymo izoliatorių bus organizuojamos kiekvieną penktadienį, tačiau reikia išankstinės registracijos. Izoliatoriaus darbuotojai sako, kad į antrąją ekskursiją kitą savaitę laukiama didesnio būrio susidomėjusiųjų nei šiandien.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas yra iš tiesų

kas yra iš tiesų portretas
aprašyta tik saldainės

hm

hm portretas
Darbo birzoje devynios galybes norinciu mokytis anglu klabos, kaip ner programos taip ner. o cia prasom viskas nemokamai..

Netas

Netas portretas
kaip yra, taip ir aprašė... nebent gražesnes kameras pafotkino tik...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių