Tardymo izoliatorių pakeitė piešiniai

Kauno tardymo izoliatoriuje piešiniais išpuošti suimtųjų ir nuteistųjų pasivaikščiojimo kiemeliai.

Per pastarąjį pusmetį vidiniame kiemelyje įrengtas fontanas, aplinka papuošta gėlėmis. Įstaigos sienos iškabintos nuteistųjų pieštais paveikslais. Tačiau pagrindinis akcentas – akcija „Kai spalvos prabyla už grotų“. Nuo balandžio mėnesio suimtųjų ir nuteistųjų pasivaikščiojimo kiemeliuose plušėjo moksleiviai.

Niūrios, apsilupinėjusios, dažnai ir apdergtos kiemelių sienos virto margais, ryškiais ir džiuginančiais paveikslais.

Piešimo akcijoje dalyvavo Kauno Vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyrius, Kauno taikomosios dailės mokyklos, Juozo Grušo meno vidurinės, Vyturio katalikiškosios vidurinės, Vaižganto vidurinės mokiniai ir trys vietiniai ūkio aptarnavimo būrio nuteistieji.

„Iš pradžių buvo nejauku, bet po to viskas gerai, – suklegėjo būrelis dailininkių iš J.Grušo meno mokyklos. – Mes pirmą kartą buvome kalėjime ir pirmą kartą piešėme ant sienų“.

Mokytojas Ričardas Venskūnas paaiškino, kad eskizus darė visos klasės ir buvo atrinkti geriausieji. „Nesakėme, kur darbai bus realizuojami. Tik po to, kai atrinkome eskizus, ėjome kalbėti su mokiniais ir jų tėvais apie tai, kad bus piešiama kalėjime“, – pasakojo R.Venskūnas.

Pasak mokytojo, pirmą kartą atrinkti mokiniai ėjo smalsiai, o antrą kartą jų net nebereikėjo kviesti, patys prašėsi.

„Pavargome. Tačiau labai geros emocijos apėmė – tarsi tikrai būtumėm padarę gerą darbą“, – kuklinosi Vyturio katalikiškos mokyklos mokinė Karolina.

Visi piešimo akcijoje dalyvavę moksleiviai tvirtino, kad tokie pasivaikščiojimo kiemeliai, kokius jie rado, gerų emocijų nekėlė. Vienas kiemelis yra trečiame pastato aukšte, atskiros maždaug 12-14 kv. metrų patalpos uždaromos metalinėmis durimis. Vietoj stogo – grotos ir šiokia tokia apsauga nuo lietaus. Tačiau suimtiesiems tai vienintelė vieta, kur jie gali matyti dangų, nors ir per grotas.

7,5 metų laisvės atėmimo bausme nuteistas Ignotas Inčiurauskas išpuošė keturis kiemelius. Ūkio dalyje, Kauno tardymo izoliatoriuje, dirbantis vyras neabejojo, kad vietos gyventojams piešiniai paliks gerą įspūdį.

„Sunku įsivaizduoti, kad kalėjime tai būtų įmanoma, – idėją gyrėo Ignotas. – Tos sienos buvo baisios. Juk čia visokių tų žmonių būna. Vieni spardo, kiti spjaudo, dabar, manau, ant paveikslų nespjaus“.

Vaikystėje Dailės mokyklą baigęs nuteistasis savo kūriniais papuošė ir izoliatoriaus sienas.

„Dabar gal pradės mąstyti kitaip, taps geresni ir nenorės nusikalsti“, – vylėsi kiemeliuose piešusios moksleivės.

Rūpestis suimtaisiais parodytas ne tik kiemeliuose. Jiems įrengtas Suimtųjų ir nuteistųjų laisvalaikio užimtumo centras, kad čia pakliuvusieji kuo didesnę laiko dalį praleistų ne kamerose. Jiems skirtas teniso stalas, kompiuterių klasė, užsiėmimų kambarys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
pagarba tardymo izoliatoriaus vadovybei uz puiku sprendima ...

jonas

jonas portretas
gal zino kaip gyvena profsajunga tardymo...

Jadze

Jadze portretas
Mano dukrele ten piese:))
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių